Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Piątek, 18 maja 2012
Edwin, Liboriusz, Eryk, Wenancjusz
 1974: ukończono budowę masztu radiowego w Konstantynowie
 1980: wybuch wulkanu Mount Saint Helens
 1498: Vasco da Gama dobił do portu w Kalikut w Indiach
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
300
Post dodany: |23 Mar 2007|, 2007 19:34
Data rejestracji: 10 Lut 2007 postów: 705
" "

Właśnie wróciłem z premiery filmu 300. Dla tych, którzy nie wiedzą - jest to historia 300 Spartanów (czy, jak to było w filmie, Spartiatów?) którzy zginęli pod Termopilami (w filmie dosłownie przetłumaczono to z greckiego - Gorące Wrota :D ) Moje wrażenia są następujące: Bardzo lubię antyczną Grecję, ale ten film nie pokazał najlepiej tej historii. Za dużo w nim było hollywood'u i tandety :( Niestety do wartości charakterystycznych dla tamtejszych Greków, na siłę wciśnięto amerykańskie... A najbardziej nie podobał mi się Kserkses, który wyglądał jak gej, poruszał się jak gej, a głos miał przepełniony basem :? A jakie są wasze wrażenia? :)

PW
»więcej

^
Post dodany: |26 Mar 2007|, 2007 19:44
Data rejestracji: 21 Lut 2007 postów: 39
" "

Ja czytałem komiks millera ,tak samo jak sin city .Sin city bardziej mi się podobało ,jako ciekawostke powiem ze 90% filmu (300)było robione w studio
[quote="Rogaty"][przynajmniej to są na ogół normalni ludzie, a nie jakieś ziomy spod budki z piwem, ktorych szczytem marzeń jest pół litra i paczka fajek.[/quote]

PW
»więcej

^
Post dodany: |26 Mar 2007|, 2007 21:55
" "

nad1992 napisał/a
jako ciekawostke powiem ze 90% filmu (300)było robione w studio

To widac niestety :P Nie było ani jednego ujęcia w plenerze ;)

PW
»więcej

^
Post dodany: |2 Kwi 2007|, 2007 22:53
Data rejestracji: 10 Wrz 2006 postów: 378
" "

muszę się koniecznie wybrać :)
"Ad accedendum ad caelum, terram fodere opportet"

PW
»więcej

^
Post dodany: |25 Kwi 2007|, 2007 23:07
Data rejestracji: 23 Kwi 2007 postów: 398
" "

Film mi się nie podobał, ale dobrze uzmysławia zasady panujące w Sparcie. A bitwa pod Termopilami w 480 r. p. n. e. świadczy o ogromnym poświeceniu i genialnej strategii, co w filmie było bardzo dobrze odwzorowane.

PW
»więcej

^
Post dodany: |26 Kwi 2007|, 2007 20:57
Data rejestracji: 13 Sie 2005 postów: 72
" "

oglądałam 1 połowę na histori i szczerze nie przypadł mi do gustu ten film,
dużo w nim było nierealnych zachowań (ake zasady w Sparcie były dobrze ukazane) rzeczy (wilk był okropne przedstawiony, może trochę przesadzam ale kocham wilki xD) itp.
pozdro
Now, we all deserve to die...

PW
»więcej

^
Post dodany: |26 Kwi 2007|, 2007 21:37
" "

Zgodzę się z moją przedmówczynia blue_mist wilk był przedstawiony, co najmniej okropnie psuł chęć oglądania filmu dalej już na samym jego początku. Tak mi teraz przez głowę przeszło czy podczas tej greckiej zimy nie padało trochę zbyt wiele śniegu? :P

PW
»więcej

^
Post dodany: |26 Kwi 2007|, 2007 21:43
" "

To taki szczegół :D Tak samo jak to, że Spartanie nie walczyli tylko w samych majtkach i pelerynkach... :shock: Mieli lekką zbroję na piersi oraz nałokietniki i nagolenniki, ale rozumiem, że na potrzeby filmu trzeba było w jakiś sposób podnieść ich męstwo, tylko czemu poprzez walkę prawie na golasa? :D

PW
»więcej

^
Post dodany: |26 Kwi 2007|, 2007 23:44
" "

Na golasa to chyba po to żeby pokazać ich muskularna budowę ciała, bo inne wytłumaczenie mi do głowy nie przychodzi :P :P hmm niech ktoś mi wyjaśni Rogaty pewnie będziesz wiedział (interesujesz się Antyczna Grecją), co to za dziura, do której wrzucono Persów :P i dlaczego tam było tyle ewenementów np. koleś, który zamiast rak miął cos na wygląd... poszczępionych mieczy?:P:P

PW
»więcej

^
Post dodany: |27 Kwi 2007|, 2007 13:09
" "

Powiem szczerze, że nie wiem co to za dziura :P Sam się nad tym zastanawiałem, ale może to po prostu taki bajer, bo nie za duże na studnię. Choć... Mi to trochę przypomina ta dziurę co była w Gwiezdnych Wojnach Mroczne Widmo, gdy Qui-Gon walczył z Darth Maulem :D Może to taka aluzja? (Bo tam też jeden zostaje zepchnięty w dół)

diglet napisał/a
koleś, który zamiast rak miął cos na wygląd... poszczępionych mieczy? :P :P

A to, to chyba był chory pomysł tego autora komiksu, na którym wzorując się powstał film

PW
»więcej

^
Skocz do: