Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Piątek, 18 maja 2012
Edwin, Liboriusz, Eryk, Wenancjusz
 1974: ukończono budowę masztu radiowego w Konstantynowie
 1980: wybuch wulkanu Mount Saint Helens
 1498: Vasco da Gama dobił do portu w Kalikut w Indiach
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
3ca święta
Post dodany: |22 Lut 2009|, 2009 17:20
Data rejestracji: 15 Lut 2009 postów: 22
" "

Czy wiecie że trójca Święta to zlepek filozofii i tradycji, czyli po prostu polityczne posunięcie Kościoła?
Odnośnie posunięcia politycznego:
„Dogmat o Trójcy bogów powstał w kościele katolickim w czwartym wieku naszej ery, po
zażartych dysputach i sporach.
Trójca bogów, to nie wymysł chrześcijaństwa. Wiele takich TRIAD bogów istniało już w
starożytnym Egipcie ( Horus, Ozyrys, Izyda ), Asyrii , Mezopotamii ( Anu, Enil, Ea ),
Palmirrze (bóg Księżyc, pan Niebios i bóg Słońce), Babilonie (Isztar, Sin, Szamasz), a i
dzisiaj mają miejsce w hinduizmie (Brahma, Wisznu, Siwa) oraz chrześcijaństwie”.
Warty przeczytania jest również wiersz 5 akapit 4 z Listu Św. Pawła do Efezjan „Jeden jest
Bóg, jedna wiara, jeden chrzest”

Jeżeli 3ca Święta miałaby istnieć to musiałyby być w Piśmie Świętym fragmenty świadczące o jedności co do mocy i równej odwieczności.
Dlatego warto przeczytać kol1,15 z którego wynika iż Jezus jest pierworodnym wszelkiego stworzenia
Warto też zwrócić uwagę na fakt (jana 12,49) iż Jezus wykonywał polecenia Boga. Był jedno wiernym obrazem nierównym jedna co do mocy, o czym może świadczyć właściwie każdy fragment Biblii, np Jana 20,17
Aby zatryumfowało zło, wystarcza obojętność ludzi dobrych

^
Post dodany: |22 Lut 2009|, 2009 18:33
Data rejestracji: 13 Lut 2008 postów: 333
" "

Wiedziałem, ze jesteś albo świadkiem Jehowy albo kims z jego odłamów;P.
Akurat wystarczy spojrzeć na nowy testament, przekładu innego niż "przekład nowego świata" i wszystko jest jak na dłoni.
Notabene filemon zaraz napisze Ci A4 na temat tego co to jest jajko, święconka i bedzie po temacie ale kontynuując nie poprzedzajac jakis faktów:

Cytat
27) Albowiem Syn Człowieczy przyjdzie w chwale Ojca swego z aniołami swymi, i wtedy odda każdemu według uczynków jego. (28) Zaprawdę powiadam wam, że są wśród stojących tutaj tacy, którzy nie zaznają śmierci, aż ujrzą Syna Człowieczego, przychodzącego w Królestwie swoim.

Mat 16,27-28

Cytat
świadczy o tym, co widział i słyszał, lecz nikt nie przyjmuje jego świadectwa. (33) Kto przyjął jego świadectwo, ten potwierdził, że Bóg mówi prawdę. (34) Albowiem Ten, którego posłał Bóg, głosi Słowa Boże; gdyż Bóg udziela Ducha bez miary. (35) Ojciec miłuje Syna i wszystko oddał w jego ręce. (36) Kto wierzy w Syna, ma żywot wieczny, kto zaś nie słucha Syna, nie ujrzy żywota, lecz gniew Boży ciąży na nim.

Jan 3,23-36

Cytat
(23) I przechadzał się Jezus w świątyni, w przysionku Salomona. (24) Wtedy Żydzi obstąpili go i rzekli mu: Jak długo trzymać będziesz dusze nasze w napięciu? Jeżeli jesteś Chrystusem, powiedz nam wyraźnie. (25) Odpowiedział im Jezus: Powiedziałem wam, a nie wierzycie; dzieła, które Ja wykonuję w imieniu Ojca mojego, świadczą o mnie; (26) lecz wy nie wierzycie, bo nie jesteście z owiec moich. (27) Owce moje głosu mojego słuchają i Ja znam je, a one idą za mną. (28) I Ja daję im żywot wieczny, i nie giną na wieki, i nikt nie wydrze ich z ręki mojej. (29) Ojciec mój, który mi je dał, jest większy nad wszystkich i nikt nie może wydrzeć ich z ręki Ojca. (30) Ja i Ojciec jedno jesteśmy. (31) Żydzi znowu naznosili kamieni, aby go ukamienować. (32) Odrzekł im Jezus: Ukazałem wam wiele dobrych uczynków z mocy Ojca mego; za który z tych uczynków kamienujecie mnie? (33) Odpowiedzieli mu Żydzi, mówiąc: Nie kamienujemy cię za dobry uczynek, ale za bluźnierstwo i za to, że Ty, będąc człowiekiem, czynisz siebie Bogiem. (34) Odpowiedział im Jezus: Czyż w zakonie waszym nie jest napisane: Ja rzekłem: Bogami jesteście? (35) Jeśli nazwał bogami tych, których doszło słowo Boże (a Pismo nie może być naruszone), (36) do mnie, którego Ojciec poświęcił i posłał na świat, wy mówicie: Bluźnisz, dlatego, że powiedziałem: Jestem Synem Bożym? (37) Jeśli nie wykonuję dzieła Ojca mojego, nie wierzcie mi; (38) jeśli zaś wykonuję, to choćbyście mi nie wierzyli, wierzcie uczynkom, abyście poznali i wiedzieli, że we mnie jest Ojciec, a Ja w Ojcu. (39) Tedy znowu starali się go pojmać; lecz On uszedł ich ręki. (40) I znowu odszedł za Jordan, na miejsce, gdzie dawniej Jan chrzcił, i tam pozostał. (41) A wielu do niego przychodziło i mówiło: Jan wprawdzie żadnego cudu nie uczynił, ale wszystko, cokolwiek Jan o nim powiedział, było prawdą. (42) I wielu tam w niego uwierzyło.

Jan 10,23-42

Cytat
23) my zwiastujemy Chrystusa ukrzyżowanego, dla Żydów wprawdzie zgorszenie, a dla pogan głupstwo, (24) natomiast dla powołanych - i Żydów, i Greków, zwiastujemy Chrystusa, który jest mocą Bożą i mądrością Bożą. (25) Bo głupstwo Boże jest mędrsze niż ludzie, a słabość Boża mocniejsza niż ludzie. (26) Przypatrzcie się zatem sobie, bracia, kim jesteście według powołania waszego, że niewielu jest między wami mądrych według ciała, niewielu możnych, niewielu wysokiego rodu,

1kor. 1,23-26

Ogólem, fragmentów mówiących o tym, ze Jezus jest w Ojcu, Ojciec w Synie jest bardzo wiele i jeszcze więcej, mówiacych o Duchu Świętym jest od Księgi Mojzeszowej aż do Apokalipsy.
Nie wiem gdzie tutaj nawet wejscie do dyskusji na temat trójcy świętej, skoro jest tak wiele niepodwazalnych fragmentow.
Dodając, apostołowie nieśli słowo o Jezusie i jego działaniu dzisiaj jak i kiedys wiecje niż o samym Ojcu. Apostołowie zwiastowali Jezusa, a nie Jahwe.
Jeśli będzie trzeba dorzuce jeszcze i 10 fragmentów świadczący o potędze sile i Boskości samego Jezusa.

[ Dodano: 22 Luty 2009, 20:36 ]
Dodając:
Cytat
24) A Tomasz, jeden z dwunastu, zwany Bliźniakiem, nie był z nimi, gdy przyszedł Jezus. (25) Powiedzieli mu tedy inni uczniowie: Widzieliśmy Pana. On zaś im rzekł: Jeśli nie ujrzę na rękach jego znaku gwoździ i nie włożę palca mego w miejsce gwoździ, i nie włożę ręki mojej w bok jego, nie uwierzę. (26) A po ośmiu dniach znowu byli w domu uczniowie jego i Tomasz z nimi. I przyszedł Jezus, gdy drzwi były zamknięte, i stanął pośród nich, i rzekł: Pokój wam! (27) Potem rzekł do Tomasza: Daj tu palec swój i oglądaj ręce moje, i daj tu rękę swoją, i włóż w bok mój, a nie bądź bez wiary, lecz wierz. (28) Odpowiedział Tomasz i rzekł mu: Pan mój i Bóg mój. (29) Rzekł mu Jezus: Że mnie ujrzałeś, uwierzyłeś; błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli. (30) I wiele innych cudów uczynił Jezus wobec uczniów, które nie są spisane w tej księdze; (31) te zaś są spisane, abyście wierzyli, że Jezus jest Chrystusem, Synem Boga, i abyście wierząc mieli żywot w imieniu jego.
Jan 20,24-31

Nie wiem, czy można mieć jakąkolwiek wątpliwość?
"zmierzam do celu, do nagrody w górze, do której zostałem powołany przez Boga w Chrystusie Jezusie."
Fil. 3,14
Ostatnio zmieniony przez Gwahyr |22 Lut 2009|, 2009 18:38, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Post dodany: |24 Lut 2009|, 2009 15:20
" "

Czyli Gwahyrze, pierwszy raz nasze zdania są zdecydowanie odmienne. W temacie prorok spieraliśmy się w gruncie rzeczy o *****ły, bo o nazewnictwo. Tutaj sprawa niemalże stanęła na ostrzu noża. Nie wypowiadałem się w tym wątku wczoraj gdyż chciałem jeszcze zobaczyć co powie Filemon. Czas jednak przejść do rzeczy:
Gwahyr napisał/a
Wiedziałem, ze jesteś albo świadkiem Jehowy albo kims z jego odłamów;P.

I tutaj muszę Cie zaskoczyć i nieco doinformować.
1) nie jestem Świadkiem, tylko zainteresowanym (a to co czytam upewnia mnie w tym żeby interesować się coraz bardziej)
2) Świadkowie Jehowy nie mają odłamów 1kor 1,10

Gwahyr napisał/a
Akurat wystarczy spojrzeć na nowy testament, przekładu innego niż przekład nowego świata i wszystko jest jak na dłoni.

mam w domu Biblię przekładu "nowego świata" ale rozmawiając w tym wątku, specjalnie dla Ciebie, będę posługiwał się Biblią wydaną w 1975r przez Brytyjskie i Zagraniczne Towarzystwo Biblijne (Biblia protestancka)

Została mi się jeszcze jedna formalna sprawa do omówienia. Otóż, ja nie twierdze że Jezus nie był bogiem (celowo mała litera). Ja twierdze, tak samo jak pisałem w 1szym poście iż "Jeżeli 3ca Święta miałaby istnieć to musiałyby być w Piśmie Świętym fragmenty świadczące o jedności co do mocy i równej odwieczności. " - teoretycznie , z punktu widzenia laika przytoczyłeś kilka fragmentów "popierających 3ce". Warto jednak zaznaczyć że biblię trzeba rozumieć w nieco szerszym fragmencie, zgodnie z obowiązującymi ówcześnie zwyczajami i oczywiście z punktu widzenia praktycznego.

Przyjąłeś niestety, mój drogi dysputancie typową strategię, gdyż nie ustosunkowałeś się do moich fragmentów, lecz przytoczyłeś swoje które dla przeciętnego obserwatora (z boku) poświadczają temu iż Biblia jest wewnętrznie sprzeczna - z czym mam nadzieję oboje się nie zgadzamy

W takim razie weźmy na warsztat to co napisałeś Otóż:
1)fragment Mt16:27,28 który użyłeś do "poparcia 3cy" jest dla mnie zabawny. To iż Jezus przyjdzie w Chwale Ojca ze swoimi aniołami poświadcza temu iż Jezus Chrystus będzie królem przyszłego Królestwa Niebieskiego. Świadczą o tym również wersety z Objawienia. Samo stwierdzenie "w chwale kogoś" oznacza że ma się mniejszą chwałę niż ten ktoś.
2)
Gwahyr napisał/a
Cytat
świadczy o tym, co widział i słyszał, lecz nikt nie przyjmuje jego świadectwa. (33) Kto przyjął jego świadectwo, ten potwierdził, że Bóg mówi prawdę. (34) Albowiem Ten, którego posłał Bóg, głosi Słowa Boże; gdyż Bóg udziela Ducha bez miary. (35) Ojciec miłuje Syna i wszystko oddał w jego ręce. (36) Kto wierzy w Syna, ma żywot wieczny, kto zaś nie słucha Syna, nie ujrzy żywota, lecz gniew Boży ciąży na nim.

Jan 3,33-36

To co napisałeś potwierdza moim zdaniem fakt iż Jezus nie jest równy Bogu i nie jest co do niego równie odwieczny gdyż
a) (34) ...Ten którego, posłał Bóg... świadczy o tym iż "Ten" <> "Bóg" bo jakby byli równi to nie mogliby siebie posyłać. CO do dalszej części cytatu to wszystko jest jasne, gdyz Jezus - czyli w naszej analizie zdaniowej "Ten"- głosi Słowo Boże, mając w sobie moc w postaci Ducha Świętego którego otzryał w momencie Chrztu. Potwierdza o tym fragment Łk3,:22 z którego wynika bardziej zdecydowanie iż Bóg sobie upodobał swojego Syna i zesłał na niego ducha Swiętego. Jak więc widzimy Duch, Ojciec i Syn to po raz kolejny nie to samo
b) (35) -> patrz fragmet Lukasza 3:22
c) (36 zapraszam do 1kor 15:12-17

3)Cytat jana Jan 10,23-42 świadczy całkowicie o fragmentaryczności twoich wniosków. Zaznaczyłeś Słowa: "(30) Ja i Ojciec jedno jesteśmy. (31) Żydzi znowu naznosili kamieni, aby go ukamienować. (32) Odrzekł im Jezus: Ukazałem wam wiele dobrych uczynków z mocy Ojca mego; za który z tych uczynków kamienujecie mnie? (33) Odpowiedzieli mu Żydzi, mówiąc: Nie kamienujemy cię za dobry uczynek, ale za bluźnierstwo i za to, że Ty, będąc człowiekiem, czynisz siebie Bogiem. (34) Odpowiedział im Jezus: Czyż w zakonie waszym nie jest napisane: Ja rzekłem: Bogami jesteście? (35) Jeśli nazwał bogami tych, których doszło słowo Boże (a Pismo nie może być naruszone), (36) do mnie, którego Ojciec poświęcił i posłał na świat, wy mówicie: Bluźnisz, dlatego, że powiedziałem: Jestem Synem Bożym? (37) Jeśli nie wykonuję dzieła Ojca mojego, nie wierzcie mi; (38) jeśli zaś wykonuję, to choćbyście mi nie wierzyli, wierzcie uczynkom, abyście poznali i wiedzieli, że we mnie jest Ojciec, a Ja w Ojcu."
przecież tu jest napisane tak:

- że jest Synem Bożym (a my też jesteśmy dziećmi Bożymi)
- że wykonuje dzieło swojego Ojca
- wersety 34-37 świadczą o tym że mówi iż każdy kto słucha jest bogiem, a nie Bogiem Wszechmocnym.
- warto również zobaczyć 1kor 1,10

Co do twojego wersetu (30) zaznaczonego na czarno, to zajrzyj sobie na Jana 17:21,22
"Aby wszyscy byli jedno, jak Ty Ojcze, we mnie, a Ja w tobie, aby i oni w nas byli jedno, jak my jedno jesteśmy. (23) Ja w nich, a Ty we mnie, aby byli doskonali w jedności, żeby świat poznał, że Ty mnie posłałeś i że ich umiłowałeś, jak i mnie umiłowałeś"
Jak więc widzimy, jeżeli z twojego fragmentu wynika że Jahwe = Jezus to z mojego wynika że trzeba tą równość przedłużyć na wszystkich ludzi... co jest oczywiście sprzeczne

4) 1kor. 1,23-26 -> kol 1,15
co więcej, skoro Jezus umarł na krzyzu, to znaczy że przez 3dni Bóg zmarł.. czyli nieżył. Co więcej, ten niezyjący Bóg sam sie wskrzesił, będąc przy tym równym Adamowi - czyli będąc przy tym doskonałym człowiekiem... naprawdę fajne rozumowanie

5) Jan 20,24-31
dokładnie unaocznia to o czym pisałem gdyz wynika z tego fragmentu że Jezus był :
a) bogiem, nierównym mocy Jahwe
b)Synem Bożym ( i podkreślam jeszcze raz, my tez jesteśmy dziećmi Bożymi. Stworzonymi na obraz i podobieństwo)

Warto się również zastanowić nad faktem, że z punktu widzenia Biblii, bycie bogiem nie jest czymś wspaniałym. Szatan jest również nazwany bogiem tego świata 2kor 4:4.
Co więcej, jasne jest że Szatan ma mniejszą moc niż Jahwe. Skoro tak, to jak mogło dojść do kuszenia Jezusa przez Diabła???!!!??? TO BY SIĘ KUPY NIE TRZYMAŁO

3ca święta jako posunięcie polityczne jest faktem gdyż nie ma w Biblii ani jdnego wyrazu trójca.

ytanie teraz do Ciebie Gwahyrze, czy przyjmiesz filozofię świętego Augustyna i doktryn
katolickich, które mówią:, „Jeżeli ktoś wyciągnie z tych naszych Ksiąg rzeczy przeciwne
wierze katolickiej, to albo wykażemy cały ich fałsz, albo będziemy niewzruszenie wierzyć, że jest to fałsz” czy raczej Apollosa z Dziejów Apostolskich?

^
Post dodany: |24 Lut 2009|, 2009 19:53
" "

Co do caaałej reszty, napsiałem Ci cytaty ktore mówią, ze Jezus i Ojciec to jedno.
Ty piszes,z ze jedno "ale nie jedno", widzisz te podobieństwo miedzy Toba a żydami którzy chcieli ukamienować Jezusa właśnie, za to, ze jest Bogiem?
Będac na ziemi był człowiekiem, wyrzekł się swoich Boskich mocy, wiec większość co napsiałes jest prawdą, lecz dzisiaj zostłą uwielbiony siedząc po prawicy Ojca.
Jezus nie był eliaszem przecietnym, zwykłym prorokiem czy kimkolwiek podobnym do jakichkolwiek wczęsniej postaci.
Jezus głosił to co Ojciec mu posłał, czyli Bóg, nie głosił nic od Siebie jak każdy człowiek, on nie mógł. Jako jedyny wypełnił cały zakon, nigdy nie popełnił grzechu.
Nie wiem jak Ci coś wytłumacyzc jesli masz w Biblii napisane wszystko czarno na białym

NOTABENE:
Posługuje się każda chrzęscijańską biblia, wraz z ekumeniczną i tysiaclatką bez apokryfów. Jedynie przekład "nowego świata" odrzucam ze względu na poprzekrecane fragmenty".

Augustyn prawdopodobnie był pewnego rodzaju okultystą więc wątpie.
"zmierzam do celu, do nagrody w górze, do której zostałem powołany przez Boga w Chrystusie Jezusie."
Fil. 3,14
Ostatnio zmieniony przez Gwahyr |24 Lut 2009|, 2009 21:26, w całości zmieniany 2 razy  

PW
»więcej

^
Post dodany: |25 Lut 2009|, 2009 19:39
" "

Powiem tak.
Z wieloma osobami rozmawiałem już na temat trójcy, jednakże pierwszy raz robię to przez internet. Z tego co piszesz wynika że robić takich rzeczy rzez internet się po prostu nie powinno, albo jesteś zaślepiony. Otóż twoje zaślepienie wynika z faktu że ty przekręcasz nawet moje napisane słowa.... ja wyraźnie pisze że
"bogiem, nierównym mocy Jahwe " a ty przekręcasz to na
Gwahyr napisał/a
Ty piszes,z ze jedno ale nie jedno
dodaje do tego wyraźnie że z punktu widzenia Biblii (jakiejkolwiek) -> (Bo pisałem że w rozmowie z Tobą nie używam Przekładu Nowego Świata) samo bycie bogiem nie jest niczym wspaniałym gdyż Szatan też został nazwany bogiem, tylko że "tego świata" 2kor 4:4
Gwahyr napisał/a
Będac na ziemi był człowiekiem, wyrzekł się swoich Boskich mocy, wiec większość co napsiałes jest prawdą, lecz dzisiaj zostłą uwielbiony siedząc po prawicy Ojca.
Widzisz... masz racje, został uwielnbiony, ale co z tego?
Jeżeli szef awansuje jakiegoś pracownika, to ten pracownik nie jest równy szefowi tak? TAK. Piszesz również :
Gwahyr napisał/a
Jezus głosił to co Ojciec mu posłał, czyli Bóg, nie głosił nic od Siebie jak każdy człowiek, on nie mógł. Jako jedyny wypełnił cały zakon, nigdy nie popełnił grzechu.
Z tymi 2ma zdaniami wyrwanymi całkowicie z kontekstu nie można się nie zgodzić. Zrozum tylko człowieku, że to co przytaczasz świadczy tylko o tym że
a) Jezus jest uwielbiony
b) siedzi po prawicy Ojca
c) będzie nas sądził
d) Jezus jest bogiem (ale nie Bogiem Wszechmocnym)
e) Jezus jest w jedności z Bogiem .... pytanie tylko w jakiej jedności? I tutaj na pomoc idą inne fragmenty Biblii 1kor 1:10 albo 17:21,22 z których wynika iż nie chodzi tutaj o jedność pod względem mocy ale poglądów, celów itp.
z twoich fragmentów wynika więc TYLKO To.
Nie wynika z nich natomiast Ze Jezus = Jahwe gdyż jest to niemożliwe ponieważ:
a) Jezus ie mógłby się do siebie modlić
b) Jezus jest idealnym, doskonałym człowiekiem, który spełnił Prawo Mojżeszowe, który złożył za nas ofiarę OKUPU. Gdyby Jezus był BOGIEM to taka ofiara Okupu nie miałaby sensu
c) Jezus wyrażnie mówił że pod względem mocy jest mniejszy od Jahwe, że do niego idzie i że ma od niego moc. Więc : Jezus nie może być zarazem Jahwe
d) Jezus jest pośrdnikiem między Bogiem a ludźmi.
e) Jezus był przez Boga wyprorokowany.
f) Poza tym, gdyby Jezus był Bogiem Wszechmocnym to zapewne byłyby o nim wzmianki w ST jako o Bogu któremu Izraelici składaliby cześć. Fragmenty o nim były, ale nikt nawet przez ułamek sekundy nie wpadłby na pomysł aby go czcić.
g) Uczniowie Jezusa nazywali go Synem Boga żywego, a nie samym Bogiem.

I teraz, moje pytanie brzmi. Dlaczego nie skomentowałeś że:
- ani razu w Biblii nie ma sformułowania trójca Święta.
- jest to oczywiste polityczne zagranie Kościoła
-
Gwahyr napisał/a
Co do caaałej reszty, napsiałem Ci cytaty ktore mówią, ze Jezus i Ojciec to jedno.
zignorowałeś zupełnie moje wyjaśnienie. Co więcej, twój cytat dowodzi temu iż ty będąc tak bardzo ślepo zapatrzony w swoją ideologie nie zastanawiałeś się nawet nad moimi argumentami

REASUMUJĄC
1) nie odwołujesz się do moich ośmieszeń trójcy.
2) neie odwołujesz się do moich argumentów
3) Czepiasz się przekładu nowego świata którego nie przeczytałem nawet raz, a wszystkie cytaty biore z Biblii protestanckiej
4) przeinaczasz moje wypowiedzi

Ps. Proszę Cie zrozum iż jeżeli osoba A ma np. lizaka, i osoba B ma też lizaka, tylko że mniejszego, to że osoby A i B mają lizaki, są posiadaczami lizaków.... ale ICH LIZAKI SĄ RÓŻNEJ WIELKOŚCI,

^
Post dodany: |25 Lut 2009|, 2009 20:48
" "

Słowo :trójca" jest jedynie słowem.
Idąc dalej:

Cóż, podałem Ci tyl;e fragmentów które mówią, że jak i Ojciec tka i Syn sa istotni i ważni jednakowo. Jak i Ojciec tak i Syn potrafią czynić, jest jedyna brama która jest Jezus.
Wszystko wskazuje na to, że Jezus i ojciec to jedno i to samo, trudno więc powiedziec, czemu A i A sa różnymi literami?
Na dodatek odparłeś dary Ducha i to, zę sa prorocy.
Moje pytanie brzmi, jaki owoc wydaje twoja wiara?
Z doswiadczenia wiem, ze Świadkowie w zasadzie nie mają żadnych relacji z Bogiem, ze względu na odrzucenie i Jezusa wszechmocnego jak i Ducha Świętego, jako jednosc.
Jeśli Litera A i A i A to
A-naforyzm
A-negdota
A-ltruizm

To spójrz, użyłem trzy razy litery "A" lecz do inncyh wyrazów, czy nadal bedziesz się sprzeczał,. ze te litery nie sa sobie równe, ponieważ zostały użyte w innych okolicznościach i ich akcentowanie jest różne?
Ojciec Jest jednym z obrazów Boga
Jezus jest innym obrazem Boga
Duch Święty jest innym obrazem Boga

Ale to jeden jedyny Bóg.
Fil. 3,14
Ostatnio zmieniony przez Gwahyr |25 Lut 2009|, 2009 20:48, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Post dodany: |25 Lut 2009|, 2009 23:34
" "

Gwahyr napisał/a
Cóż, podałem Ci tyl;e fragmentów które mówią, że jak i Ojciec tka i Syn sa istotni i ważni jednakowo
kompletnie ignorując moje fragmenty. Poza tym nie neguje tego że są ważni i istotni, być może nawet mógłbym się zgodzić z twierdzeniem że dla naszego Zbawienia są prawie tak samo ważni (nie chce mi się jednak chwilowo nad tym zastanawiać), jednakże nie ma tutaj w ogóle mowy o ich mocy. Więc zdanie zupełnie nic nie wnosi

Gwahyr napisał/a
Na dodatek odparłeś dary Ducha i to, zę sa prorocy.

coś kompletnie niezwiązane z tematem, DODATKOWO NIEPRAWDZIWE. PO RAZ KOLEJNY CI PISZE ZE NIE ODRZUCILEM DAROW DUCHA, pisałem jedynie że OBECNIE NIE MA PROROKÓW. Tak więc zdanie zupełnie bezsensu w tym temacie

Gwahyr napisał/a
Moje pytanie brzmi, jaki owoc wydaje twoja wiara?

Kolejne pytanie niezwiązane z tematem? Co ja mam się teraz... tłumaczyć? Widać również ewidentnie że nie znasz nawet nawet zielonego pojęcia o mojej wierze gdyż piszesz (ZNOWU ZUPELNIE bezsensu) :
Gwahyr napisał/a
Z doswiadczenia wiem, ze Świadkowie w zasadzie nie mają żadnych relacji z Bogiem, ze względu na odrzucenie i Jezusa wszechmocnego jak i Ducha Świętego, jako jednosc.
Muszę Ci powiedzieć że bedąc katolikiem popadałem w apatię, prawie w ateizm. Ty wiesz jaką ja obecnie książkę czytam? "Zbliż się do Jehowy"
Więc proszę, nie mów mi o mojej relacji z Bogiem (nie Jezusem który jest do niego pośrednikiem) gdyż ta relacja jest coraz mocniejsza.
Gwahyr napisał/a
To spójrz, użyłem trzy razy litery A lecz do inncyh wyrazów, czy nadal bedziesz się sprzeczał,. ze te litery nie sa sobie równe, ponieważ zostały użyte w innych okolicznościach i ich akcentowanie jest różne?

Czy ty kiedykolwiek zmieniłeś pogląd w jakiejś sprawie?
Mam wrażenie że niczym nie różnisz się od ślepo zapatrzonych "wyznawców" Radia Maryja

^
Post dodany: |26 Lut 2009|, 2009 11:13
" "

No cóż, cytowanie selektywne przydaje się, o ile nie zacnziesz skracać wypowiedzi do meomentu który Tobie najbardizej odpowiada;).
Znaczy co do proroków, to wystąpiłes przeciw Pismu świętemu, co do trójcy świetej, to przestałem rozumiec czy Ty mówisz, zę trójca nie ma miejsca, czy co uznajesz?
Bo przyznałeś, ze Jezus jest Bogiem jak sam Ojciec, a więc o co chodzi?

Cytat
24) Wtedy Żydzi obstąpili go i rzekli mu: Jak długo trzymać będziesz dusze nasze w napięciu? Jeżeli jesteś Chrystusem, powiedz nam wyraźnie. (25) Odpowiedział im Jezus: Powiedziałem wam, a nie wierzycie; dzieła, które Ja wykonuję w imieniu Ojca mojego, świadczą o mnie; (26) lecz wy nie wierzycie, bo nie jesteście z owiec moich. (27) Owce moje głosu mojego słuchają i Ja znam je, a one idą za mną. (28) I Ja daję im żywot wieczny, i nie giną na wieki, i nikt nie wydrze ich z ręki mojej. (29) Ojciec mój, który mi je dał, jest większy nad wszystkich i nikt nie może wydrzeć ich z ręki Ojca. (30) Ja i Ojciec jedno jesteśmy. (31) Żydzi znowu naznosili kamieni, aby go ukamienować.

Jan 10,24-31

No cóż znów dowód kto daje żywot, kto odpowiada, kto jest pasterzem, Bogiem.
Cytat
19) Idźcie tedy i czyńcie uczniami wszystkie narody, chrzcząc je w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego,

Mat. 28,19
Ten werset dobitnie stwierdza wartość Ojca, Syna Ducha Świętego w JEDNYM.
Nie wiem o czym chcesz dyskutujes,z jeśli teraz stajesz naprzeciw Pisma Świętego.
Chcesz zakrzywić proste drogi Boga?

[ Dodano: 26 Luty 2009, 12:40 ]
Cytat
(18) Boga nikt nigdy nie widział, lecz jednorodzony Bóg, który jest na łonie Ojca, objawił go.

J 1,18
Cytat
Wielokrotnie i wieloma sposobami przemawiał Bóg dawnymi czasy do ojców przez proroków; (2) ostatnio, u kresu tych dni, przemówił do nas przez Syna, którego ustanowił dziedzicem wszechrzeczy, przez którego także wszechświat stworzył. (3) On, który jest odblaskiem chwały i odbiciem jego istoty i podtrzymuje wszystko słowem swojej mocy, dokonawszy oczyszczenia z grzechów, zasiadł po prawicy majestatu na wysokościach (4) i stał się o tyle możniejszym od aniołów, o ile znamienitsze od nich odziedziczył imię. (5) Do którego bowiem z aniołów powiedział kiedykolwiek: Tyś jest Synem moim, Jam cię dziś zrodził? I znowu: Ja mu będę ojcem, a on będzie mi synem? (6) I znowu, kiedy wprowadza Pierworodnego na świat, mówi: Niechże mu oddają pokłon wszyscy aniołowie Boży. (7) O aniołach wprawdzie mówi: Aniołów swych czyni On wichrami, a sługi swoje płomieniami ognia; (8) lecz do Syna: Tron twój, o Boże, na wieki wieków, Berłem sprawiedliwym berło Królestwa twego. (9) Umiłowałeś sprawiedliwość, a znienawidziłeś nieprawość: Dlatego namaścił cię, o Boże, Bóg twój olejkiem wesela jak żadnego z towarzyszy twoich.

Hebr. 1,1-9

Cytat
5) Takiego bądźcie względem siebie usposobienia, jakie było w Chrystusie Jezusie, (6) który chociaż był w postaci Bożej, nie upierał się zachłannie przy tym, aby być równym Bogu, (7) lecz wyparł się samego siebie, przyjął postać sługi i stał się podobny ludziom; a okazawszy się z postawy człowiekiem, (8) uniżył samego siebie i był posłuszny aż do śmierci, i to do śmierci krzyżowej. (9) Dlatego też Bóg wielce go wywyższył i obdarzył go imieniem, które jest ponad wszelkie imię, (10) aby na imię Jezusa zginało się wszelkie kolano na niebie i na ziemi, i pod ziemią (11) i aby wszelki język wyznawał, że Jezus Chrystus jest Panem, ku chwale Boga Ojca.

Fil. 2,5-11
Cytat
10) niech sobie niczego nie przywłaszczają, ale niech im dochowują całkowitej, niezawodnej wierności, aby we wszystkim byli ozdobą nauki Zbawiciela naszego, Boga. (11) Albowiem objawiła się łaska Boża, zbawienna dla wszystkich ludzi, (12) nauczając nas, abyśmy wyrzekli się bezbożności i światowych pożądliwości i na tym doczesnym świecie wstrzemięźliwie, sprawiedliwie i pobożnie żyli, (13) oczekując błogosławionej nadziei i objawienia chwały wielkiego Boga i Zbawiciela naszego, Chrystusa Jezusa

Tyt. 2,10-13
Cytat
(8) Baczcie, aby was kto nie sprowadził na manowce filozofią i czczym urojeniem, opartym na podaniach ludzkich i na żywiołach świata, a nie na Chrystusie; (9) gdyż w nim mieszka cieleśnie cała pełnia boskości (10) i macie pełnię w nim; On jest głową wszelkiej nadziemskiej władzy i zwierzchności,

kol2,8-10

Nie wiem, czego oczekujesz, jak prostego i oczywistego wersetu jeszcze.

[ Dodano: 26 Luty 2009, 13:20 ]
Dodając:

Przecyztalem wsyztskie Twoje fragmenty które mi podałeś, ale sa one tak banalne i tak w ogóle nie na temat, zę trudno się do nich odnieść.
Jeszcze, jeśli odrzuciłeś realnosci otrzymywania dzisiaj Darów Ducha, lekceważysz Ducha Swiętego jako żywego, zmartwychwstanie Chrystusa, Chrzest który miał sie objawić po Chrystusie, rozdziały listu do koryntian, wiele innych, oraz prawie w całosci Dzieje apostolskie, czyli odrzuciwszy dzisiaj moc darów Ducha świetego odrzucał w połowie nowy testament, jak dyskutowac, z taką osoba jak Ty, skoro odrzucasz realnosc Pisma Świętego, oraz jego przekład na zycie ówczesne?
Moze dlatego nie masz żadnych sensownych argumentów, oraz dlatego ciągle podajesz fragmenty które nijak się mają do innych.
Porózniasz syna od Ojca, podczas gdy Jezus jest Bogiem i nie ma miejsca na politeizm, to w Imieniu Jezus jest Bóg, a nie w imieniu Jahwe bo "Jahwe" oznacza Jestem który jestem, to nie jest imię, bo w innym przekładnie moze oznaczać taka parafraze jak "Ja jestem, niech nie interesuje Cie moje imie". Nie wiem czy nadal łapiesz, czym jest imię Boga który się objawił dla nas.

[ Dodano: 26 Luty 2009, 13:25 ]
Cytat
(24) potem nastanie koniec, gdy odda władzę królewską Bogu Ojcu, gdy zniszczy wszelką zwierzchność oraz wszelką władzę i moc. (25) Bo On musi królować, dopóki nie położy wszystkich nieprzyjaciół pod stopy swoje. (26) A jako ostatni wróg zniszczona będzie śmierć. (27) Wszystko bowiem poddał pod stopy jego. Gdy zaś mówi, że wszystko zostało poddane, rozumie się, że oprócz tego, który mu wszystko poddał. (28) A gdy mu wszystko zostanie poddane, wtedy też i sam Syn będzie poddany temu, który mu poddał wszystko, aby Bóg był wszystkim we wszystkim.

1kor. 15,24-28
Oto werset na pokrycie tego, kto króluje teraz!
Jesli, nie masz nic sensownego do powiedznei,a nie rozpoczynaj dyskusji, bo to co piszes,z jest absurdalne i trzyma sie jedynie na manipulacji, a nie złożonosci Pisma Świętego.
Fil. 3,14
Ostatnio zmieniony przez Gwahyr |26 Lut 2009|, 2009 12:24, w całości zmieniany 3 razy  

PW
»więcej

^
Post dodany: |26 Lut 2009|, 2009 17:38
" "

Z tak zaślepionym człowiekiem ja ty nigdy jeszcze nie rozmawiałem. Szczerze powiedziawszy nie dziwie się dlaczego ostrzegano mnie przed pisaniem czekokolwiek na jakichkolwiek forach. Jesteś tego dobitnym przykładem gdyż ty po proostu kłamiesz
A dlaczego kłamiesz ? Otóż dlatego że piszesz
Gwahyr napisał/a
Znaczy co do proroków, to wystąpiłes przeciw Pismu świętemu
i jest to całkowita nieprawda. Stwierdziłem jedynie że między innymi dlatego że, Pismo Święte jest zapieczętowane i spisane w całości i że nie wolno do niego nic dopisywać, TO DLATEGO nie może być obecnie proroków. Poza tym nawet w tym temacie pisałem
" Przyjąłeś niestety, mój drogi dysputancie typową strategię, gdyż nie ustosunkowałeś się do moich fragmentów, lecz przytoczyłeś swoje które dla przeciętnego obserwatora (z boku) poświadczają temu iż Biblia jest wewnętrznie sprzeczna - z czym mam nadzieję oboje się nie zgadzamy "
Więc skoro ja pisze coś takiego to wynika z tego w sposób oczywisty że Biblię cenie. O żadnym więc występowaniu przeciwko niej nie ma żadnej mowy.
Następnie piszesz coś co świadczy o kilku rzeczach.
1) nie prubujesz mnie nawet zrozumieć
2) za wszelką cene (pomimo tego że wydaje mi się ze wiesz ze nie masz racji) będziesz brnął i tkwił w kłamstwie) A oto ten cytat:
Gwahyr napisał/a
co do trójcy świetej, to przestałem rozumiec czy Ty mówisz, zę trójca nie ma miejsca, czy co uznajesz?
Bo przyznałeś, ze Jezus jest Bogiem jak sam Ojciec, a więc o co chodzi?

Widać z niego że albo ty mnie nie rozumiesz (w co zaczynam juz watpic) albo klamiesz. Jest tak gdyż ja wyraźnie piszę że
cytat 1
"d) Jezus jest bogiem (ale nie Bogiem Wszechmocnym) "
cytat 2:
"d) Jezus jest pośrdnikiem między Bogiem a ludźmi. "
cytat 3
"Więc proszę, nie mów mi o mojej relacji z Bogiem (nie Jezusem który jest do niego pośrednikiem) gdyż ta relacja jest coraz mocniejsza. "
cytat 4
"b) Jezus jest idealnym, doskonałym człowiekiem, który spełnił Prawo Mojżeszowe, który złożył za nas ofiarę OKUPU. Gdyby Jezus był BOGIEM to taka ofiara Okupu nie miałaby sensu "
i jeszcze wiele wiele innych. Zauważ rozróżnienie słów Bóg, i bóg.

Tak więc, mój drogi, po raz kolejny zmiana tematu na proroków, jakies małe kłamstewka wychodzą na jaw

Teraz tak: mógłbyś zmienić płytę. Znowu cytujesz mi mniej więcej te same wersety które już tłumaczyłem. Cytując ewangelie Jana
Gwahyr napisał/a
(30) Ja i Ojciec jedno jesteśmy.
i snując na jej podstawie jakieś teorię można dojść do różnych wniosków. Jednakże pozwolę zacytować jeszcze raz siebie:
"e) Jezus jest w jedności z Bogiem .... pytanie tylko w jakiej jedności? I tutaj na pomoc idą inne fragmenty Biblii 1kor 1:10 albo 17:21,22 z których wynika iż nie chodzi tutaj o jedność pod względem mocy ale poglądów, celów itp.
z twoich fragmentów wynika więc TYLKO To. "

Gwahyr napisał/a
Oto werset na pokrycie tego, kto króluje teraz!

Co więcej, Świadkowie Jehowy cały czas mówią że Jezus już obecnie króluje, jednakże ta moc została mu dana przez Jahwe który cały czas jest od niego większy. Co więcej, jeżeli zapytałbyś się Swiadka kto jest jeg królem, wtedy usłyszych odpowiedź "Jezus Chrystus"
Tak więc znowu napisałeś coś bezsensu.
Napisałeś również:
Gwahyr napisał/a
Jeszcze, jeśli odrzuciłeś realnosci otrzymywania dzisiaj Darów Ducha, lekceważysz Ducha Swiętego jako żywego, zmartwychwstanie Chrystusa, Chrzest który miał sie objawić po Chrystusie, rozdziały listu do koryntian, wiele innych, oraz prawie w całosci Dzieje apostolskie, czyli odrzuciwszy dzisiaj moc darów Ducha świetego odrzucał w połowie nowy testament, jak dyskutowac, z taką osoba jak Ty, skoro odrzucasz realnosc Pisma Świętego, oraz jego przekład na zycie ówczesne?

I z tego co napisałem wcześniej, jak i w poprzednich postach wynika że całe twoje pare zdań jest zupełnie bezsensu. BO TO SĄ KŁAMSTWA

Będąc katolikiem, dawno temu, próbowałem czytac Pismo. Ze względu jednak na takie Idiotyczne wymysly jak trójca nie dalem rady.. Obecnie jednak czuje że Biblia jest żywa, że do mnie mówi.
Chciałbym żebyś poznał jakie to piękne uczucie

Bóg ma imię, gdyż w pierwotnych przekładach występowało ono bardzo dużo razy. Pozwolę sobie zacytować wstęp do tyśiąclatki:
"Troska o autentyzm kazała mam nie stylizować zbyt współcześnie hebrajskiego
sposobu opisywania, który tak się różni od dzisiejszego. Wprowadzamy dalej wszędzie Boże imię Jahwe tam gdzie dotąd w przekładach idących za Wujkiem, Wulgatą i Septuagintą czytaliśmy zastępcze imię 'Pan', niebędące wcale przekładem Imienia Bożego."
Jak więc widać nie jest to wyysł ŚJ, dlatego też znowu wynika twoja niewiedza w zdaniu:
Gwahyr napisał/a
to w Imieniu Jezus jest Bóg, a nie w imieniu Jahwe bo Jahwe oznacza Jestem który jestem, to nie jest imię, bo w innym przekładnie moze oznaczać taka parafraze jak Ja jestem, niech nie interesuje Cie moje imie. Nie wiem czy nadal łapiesz, czym jest imię Boga który się objawił dla nas.

Dlatego też zupełnie nie wiem jak ta dysputę zakończyć. Piszę i pisałem iż Jezus będzie nas sądzić, że Jezus jest naszym królem i wiele innych rzeczy które opisywałem i tłumaczyłem już wcześniej. Że jest bogiem ale nie Wszechmocnym. A ty na tej podstawie zgodnie z metodą zaciętej płyty widzisz tylko część Biblii ignorując zupełnie inne fragmenty.
Najbardziej śmieszyło mnie gdy porównywałeś mnie do faryzeusza. chyba naprawdę nie masz już argumentów skoro posuwasz się do takich stwierdzeń.

Życzę udnego weekendu, przez pare dni mne nie będzie Weż Biblię w łapkę, poczytaj to co napisałem i fragmenty z Biblii które zasugerowałem i dopiero później zacznij coś pisać
Pomimo tego że jesteś dla mnie niemiły, życzę Ci miłego dnia

^
Post dodany: |26 Lut 2009|, 2009 19:22
" "

mamut86 napisał/a
A dlaczego kłamiesz ? Otóż dlatego że piszesz Gwahyr napisał/a
Znaczy co do proroków, to wystąpiłes przeciw Pismu świętemu
i jest to całkowita nieprawda. Stwierdziłem jedynie że między innymi dlatego że, Pismo Święte jest zapieczętowane i spisane w całości i że nie wolno do niego nic dopisywać, TO DLATEGO nie może być obecnie proroków. Poza tym nawet w tym temacie pisałem

No cóz, móisz "zaślepiony" ale no akurat, z tego co widze, to Ty mas zjakąs prawde któa nie ma żadnego pokrycia w piśmie i to jest bez sensu.
dzisiaj prorokowie nie musza byc ikoną krajów, a każdy prorok nie musi tworzyć nowej histori zależnej od pokoleń. Notabene, Ty w ogóle nic nie chcesz zrozumieć, trzymasz sie tylko tego narzuconego wyznania świadków czy tam odłamu świadków, któregoś z nich i powtarzasz jakas mantre.

Co dalej, nie spotkałem świadka, któryby poparł swoje argumenty na słowie, cały wasz wykład jest bardziej niebiblijny niz jakikolwiek dogmat katolicki, wiec ządna róznica:P
Co dalej, proponuje, abys wziął biblię i zaczał ją rozumieć z Duchem Świętym niech Ci ją wyłozy, wtedy zrozumeisz coś wiecje niż litere i zakon.
Może poproś o dar jakiś z darów Ducha Świętego?
Bo z tego co widze, patrzysz, nie widzisz.

Co dalej, nie zaprzeczyłes zadnemu z fragmentów które Ci podałem!
Wręcz, je poperłeś, rozumiem, ze dla ciebie istota trójcy jest niezrozumiała, moze dlatego twierdzisz, ze jej nie ma.
Ja nie rozumiem np. w jaki sposób powstaje światło w żarowce jakie procesy zachodza i jakie są wzory fizyczne na to, ale wiem, ze jednak ktoś to rozumie i dzięki temu mam prąd;).
Proponuje Ci również tak samo, próbować to zrozumieć jeśli Cie to tak interesuje, a potem dyskutować.

Bo ja nie wiem czy znajde kolejne 10 fragmentów, które powiedzą, ze Jezus jest Bogiem wszechmogącym, a Ty to zechcesz łaskawie przeczytać.

[ Dodano: 26 Luty 2009, 20:11 ]
W Biblii zdaje sie, zę jest 12 sposobów na nazywanie Boga i różne imiona tak chciałem zauważyc, ze do jednego "Jahwe" nie ma sensu się ograniczać.
A Tym bardziej, skoro dzisiaj ma imię Jezus.

[ Dodano: 27 Luty 2009, 13:53 ]
mamut86 napisał/a
Więc skoro ja pisze coś takiego to wynika z tego w sposób oczywisty że Biblię cenie. O żadnym więc występowaniu przeciwko niej nie ma żadnej mowy.

To oznacza, zę inaczej piszesz inaczej myslisz?
mamut86 napisał/a
cytat 1
d) Jezus jest bogiem (ale nie Bogiem Wszechmocnym)

"Ja i Ojciec jedno jesteśmy" Werset wskazuje, ze Jak i jezus jak i Ojciec sa tacy sami, jedno to samo.
mamut86 napisał/a
Więc proszę, nie mów mi o mojej relacji z Bogiem (nie Jezusem który jest do niego pośrednikiem) gdyż ta relacja jest coraz mocniejsza.

Ale, Jezus teraz jest w postaci Ducha Świetego, jeśli nie masz Ducha Świętego, nie ejsteś dzieckiem Bożym, a wiec jeśli nie masz relacji z jezusem to nie masz prawa dostępu do relacji z Ojcem. Norabene, Jezus i Ojciec to to samo jakby.
mamut86 napisał/a
b) Jezus jest idealnym, doskonałym człowiekiem, który spełnił Prawo Mojżeszowe, który złożył za nas ofiarę OKUPU. Gdyby Jezus był BOGIEM to taka ofiara Okupu nie miałaby sensu
i jeszcze wiele wiele innych

Gdyby człowiek złozył ofiare za człowieka to raczej byłoby mało, ale to sam Bóg złozył ofiare z Syna za wszystkich ludzi, następnie wzbudził go z martwych.
Cały NT wskazuje na Boskośc Jezusa.
mamut86 napisał/a
ak więc, mój drogi, po raz kolejny zmiana tematu na proroków, jakies małe kłamstewka wychodzą na jaw

No właśnie, dlaczego ciągle przekłamyujac Pismo święte, zmieniając logikę wersetów, oraz odrzucajac wszelkie inne dalej ustajesz przy swoich wymysłach i fikcjach?
mamut86 napisał/a
e) Jezus jest w jedności z Bogiem .... pytanie tylko w jakiej jedności? I tutaj na pomoc idą inne fragmenty Biblii 1kor 1:10 albo 17:21,22 z których wynika iż nie chodzi tutaj o jedność pod względem mocy ale poglądów, celów itp.

TO JEST MANIPULACJA, na dodatek te wersety nic na ten temat nie móią oto one.
"10) A proszę was, bracia, w imieniu Pana naszego, Jezusa Chrystusa, abyście wszyscy byli jednomyślni i aby nie było między wami rozłamów, lecz abyście byli zespoleni jednością myśli i jednością zdania."
1 kor 1,10
"Nie posłał mnie bowiem Chrystus, abym chrzcił, lecz abym zwiastował dobrą nowinę, i to nie w mądrości mowy, aby krzyż Chrystusowy nie utracił mocy. (18) Albowiem mowa o krzyżu jest głupstwem dla tych, którzy giną, natomiast dla nas, którzy dostępujemy zbawienia, jest mocą Bożą."
Ten fragment wskazuje, ze Jezus ma moc, dziekuje, pomogłeś.
24) natomiast dla powołanych - i Żydów, i Greków, zwiastujemy Chrystusa, który jest mocą Bożą i mądrością Bożą.
Jezus jest MOCĄ BOŻĄ :)

Nie wiem, sam podajesz fragmenty które mówią o potędze Jezusa i o jego wszechmocy.
Fil. 3,14
Ostatnio zmieniony przez Gwahyr |26 Lut 2009|, 2009 20:09, w całości zmieniany 2 razy  

PW
»więcej

^
Skocz do: