Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Piątek, 18 maja 2012
Edwin, Liboriusz, Eryk, Wenancjusz
 1974: ukończono budowę masztu radiowego w Konstantynowie
 1980: wybuch wulkanu Mount Saint Helens
 1498: Vasco da Gama dobił do portu w Kalikut w Indiach
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Aborcja - temat ciągle aktualny..
Przesunięty przez: Mr_Maks - |1 Wrz 2008|, 2008 21:48
Post dodany: |15 Sty 2005|, 2005 14:14
Data rejestracji: 08 Sty 2005 postów: 171
" "

.. jak i budzący kontrowersje, który można rozpatrywać z punktu widzenia zarówno filozofii, jak wiary, czy etyki.

Zwolennikom aborcji polecam wstrzasający materiał z jej kolejnych faz, przedstawiony
tutaj

- na poleconych stronach między innymi znajduja sie nastepujące zdjęcia :

1. Aborcja dokonana metodą zasysania (8 tydzień)
2. Aborcja dokonana metodą 'rozdrobnij i usuń'
3. Aborcja dokonana metodą zasysania (10 tydzień)
4. Aborcja dokonana poprzez zatrucie stężonym roztworem soli
5.Aborcja dokonana poprzez zastosowanie prostagladyn (hormony wywołujące przedwczesny poród
6. Główka 18 tygodniowego dziecka po dokonaniu aborcji

- ten wstrząsający dokument powinni zobaczyć przede wszystkim ci, którzy kiedykolwiek popierali lub popierają aborcję.
Bielszy odcień bieli to błękit

PW
»więcej

^
Post dodany: |15 Sty 2005|, 2005 14:26
Data rejestracji: 10 Sty 2005 postów: 50
" "

Witam,
pewnie się zdziwsz,
ale osobiście jestem zdecydowanym przeciwnikiem aborcji.
Nie będę przedstawiał swojej argumentacji,
ponieważ co jest istotne dla mnie,
nie musi wcale być istotne dla innych.

PW
»więcej

^
Post dodany: |15 Sty 2005|, 2005 16:15
" "

Ortal napisał/a
Witam,
pewnie się zdziwsz,
ale osobiście jestem zdecydowanym przeciwnikiem aborcji.
Nie będę przedstawiał swojej argumentacji,
ponieważ co jest istotne dla mnie,
nie musi wcale być istotne dla innych.

- cieszy mnie, że mamy w tej kwestii podobne stanowiska.

------
Kontynuując - uważam, że problem aborcji wiąże się ściśle z tematem antykoncepcji. W tej materii istnieje niedoinformowanie społeczne o metodach, które są bezpieczne dla kobiet, a nie zabijaja płodu, lecz nie dopuszczaja do poczecia - gdyż w praktyce głównie kobiety ponoszą ciężar zabezpieczania sie przed nieoczekiwaną ciażą - jak również nie wszyscy lekarze sa na tyle odpowiedzialni, by informować o potencjalnych skutkach ubocznych stosowania metod antykoncepcyjnych, w przypadku środkow hormonalnych. Również na kobietach spoczywa największa odpowiedzialność, za dalsze decyzje, gdy okaże sie, że doszło do nieoczekiwanej ciązy.

Stanowisko koscioła rzymskokatolickiego, jak już wspomniałam w innym temacie - jest niewzruszone doktrynalnie i nie zezwala na stosowanie antykoncepcji, innej niż tak zwana 'metoda naturalna'. Jest ona jednak skuteczna w bardzo małym procencie przypadków.
Dlatego praktykujący wyznawcy tego koscioła bardzo często popadaja w konflikt sumienia, jeśli nie sa w stanie sprostać wymogom doktryny katolickiej, a jeśli dochodzi do nieoczekiwanej ciaży, niestety często wiąze sie to z aborcją, zwłaszcza u młodych dziewcząt i kobiet samotnych, lub w przypadku rodzin wielodzietnych, żyjących w ubóstwie.

Ten stan rzeczy mógłby ulec zmianie, gdyby istniała odpowiednio prowadzona kampania informacyjna - zachęcająca do odpowiedzialnego stylu życia, który miedzy innymi kładzie nacisk na nie rozpoczynanie współżycia seksualnego w zbyt młodym wieku - już na poziomie edukacji szkolnej, powiedzmy w klasach licealnych. Odpowiednio prowadzone zajecia, zachęcające do wstrzemięźliwości seksualnej do czasu osiągnięcia dojrzałości emocjonalnej , przy jednoczesnej prezentacji wszelkich negatywnych i nieodwracalnych wydarzen związanych z nieoczekiwana ciązą i aborcja, przyniosłyby na pewno pozytywne skutki, a przynajmniej przesunęły 'próg' wkraczania młodzieży w 'dorosłość', w dziedzinie inicjacji seksualnej.

Również przybliżanie młodzieży problemów, związanych z życiem w rodzinie, które w naszym kraju bywaja poważne, nawet jeśli rodzina nie jest wielodzietna, ale jej status materialny nie wykracza poza stan przeciętny, przy jednoczesnym zwróceniu uwagi na problemy, jakie moga wynikać z powodu braku polityki prorodzinnej oraz ciagle pogarszającej sie służbie zdrowia, na pewno równiez przyczyniłyby sie do bardziej odpowiedzialnego wkraczania w życie dorosłe i rodzinne.

PW
»więcej

^
Post dodany: |15 Sty 2005|, 2005 23:27
Data rejestracji: 15 Sie 2004 postów: 615
" "

Też jestem przeciwnikiem aborcji, ale jako mężczyzna ( podpowiada mi zwykła przywoitość) powinienem siedzieć cicho. Decydujący głos pozostawiam kobietom. :shock:

PW
»więcej

^
Post dodany: |16 Sty 2005|, 2005 10:32
" "

leberr napisał/a
jestem zwolennikiem aborcji, z tego co przezyłem to wiem ze to ma być, na te tematy dyskutusji piszą kompletni indolenci lub pedały i lesbijki, inaczej nie da saie tego określić, dziwie sie Kontra ze ty taki rozumny człowiek i dałes sie w taka dyskusje wciagnąć przez kociaków, wczesniej pisałem ze od niektórych ludzizz daleka cuć

- nie masz powodów do dumy z powodu tego, że popierasz aborcje, a jak to określasz 'kompletni indolenci, lesbijki i pedały' w większości też ja popieraja. Taki stosunek do człowieka, tylko dlatego, że jeszcze nie widac go gołym okiem - nie jest również odznaka rozumu.
I mówię to nie tylko jako osoba wierząca - ale również jako kobieta i matka.

PW
»więcej

^
Post dodany: |16 Sty 2005|, 2005 11:20
" "

leberr napisał/a
jak mnie wqrzysz to załatwie wasze wybory bo mam tego dośyć, nie chce mi sie nawet tego ogdląć a co dopiero słuchać, wes sobie takie czarne tabletki,m to jest na sraczkie, inacej nie bede z toba dyskutował

- wyrażaj się jasno Lebber, bo nie rozumiem o co Tobie chodzi. 'załatwisz wybory'?.. o czym tu mowa?..

- czy to znaczy, że nie moge Twoim zdaniem wyrazać swego zdania - skoro Tobie ono nie pasuje?..

- a poza tym sugestia - ta o 'czarnych tabletkach na sraczke' nie jest zbyt zachęcajacym zaproszeniem do dalszej dyskusji.

PW
»więcej

^
Post dodany: |16 Sty 2005|, 2005 12:05
Data rejestracji: 08 Sie 2004 postów: 496
" "

kozdego szkoda
-"Nie zawsze mam rację, ale nigdy się nie mylę."

PW
YIM
»więcej

^
Post dodany: |13 Lut 2005|, 2005 23:23
Data rejestracji: 05 Gru 2004 postów: 67
" "

Nie popieram aborcji choc uwazam, ze plod (ale nie az do porodu!) nie jest czlowiekiem.

PW
»więcej

^
Post dodany: |14 Lut 2005|, 2005 10:53
" "

Krzych napisał/a
Nie popieram aborcji choc uwazam, ze plod (ale nie az do porodu!) nie jest czlowiekiem.

- bakterią?.. małpą?..

PW
»więcej

^
Post dodany: |14 Lut 2005|, 2005 11:02
Data rejestracji: 25 Lip 2004 postów: 2341
" "

W aspekcie genetycznym czlowiekiem jest :) Co nie oznacza, ze we wszystkich - i to tez zalezy od tego, podkreslam, ktory etap rozwoju bierzemy pod uwage.

PW
»więcej

^
Skocz do: