Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 18 maja 2012
Edwin, Liboriusz, Eryk, Wenancjusz
 1974: ukończono budowę masztu radiowego w Konstantynowie
 1980: wybuch wulkanu Mount Saint Helens
 1498: Vasco da Gama dobił do portu w Kalikut w Indiach
Nowe publikacje
Post dodany: |5 Paź 2009|, 2009 01:41
Data rejestracji: 03 Paź 2009 postów: 21
Trwaj w cierpieniach i żałości, nie zaznawaj uciech, haruj jak wół przez całe życie, wszystko co masz dawaj mnie, DAWAJ!!! A ja przekaże to Jezusowi i może dostaniesz życie wieczne za poświęcenie? A może zabraknie ci miejsca, wszak jest ich tylko 144 000... a zasłużonych nie brakuje HA HA HA HA HA HA HA HA!!!!!!!!!!!!
Religia jest bardzo ważnym elementem każdej kultury i państw, ułatwia kontrolę nad jednostkami poprzez wykorzystanie tego na co nie mamy wpływu. No bo dla czego życie wieczne w niebie? bo to jest atut nie do przebicia, nie do sprawdzenia i to nas trzyma w nadziei - żałosne - ,że to może mieć sens, Tak! tam chcę trafić! I naprawdę brniemy jak muchy w lepkie g**no.
Dobre kłamstwo na przestrzeniach dziejów i mamy historię nieistniejących postaci w niezaistniałych "boskich" sytuacjach. NO KTO BY NIE UWIERZYŁ!!! i brniemy prosto w łapy rządnych pieniędzy boskich kapłanów  . postaram się naświetlić jak mogę historycznie i nie tylko, że trzeba uwierzyć w Boga a nie w książkę i nie w ludzi, którzy o niej głoszą.
Miłej zabawy
[ Dodano: 5 Październik 2009, 02:03 ]
He he
Sam sobie mogę odpisać
Post dodany: |5 Paź 2009|, 2009 08:15
Data rejestracji: 08 Kwi 2008 postów: 816
Obawiam się mymek, że masz jakąś abulię do kościoła ale to nie mój problem.
Zadam jedno pytanie. Czy kiedykolwiek przeczytałęś Biblię? Ponieważ sądząc po Twojej wypowiedzi szczerze w to wątpie
Ostatnio zmieniony przez lemon |5 Paź 2009|, 2009 08:15, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |5 Paź 2009|, 2009 10:46
Gdyby nie to, że przeczytałem i ANALIZOWAŁEM pismo święte z "fachowcami" ze strony katolików i adwentystów dnia 7 i świadkami Jehowy, pewnie przyznałbym ci rację, lecz na ten stan wiedzy jaki posiadam nie mogę tego zrobić. W dodatku sam fakt odłamów religijnych jest dowodem o niedoskonałości religii samej w sobie, albo ludzi zakładających takowe odłamy.
Zapraszam do trochę bardziej wdzięcznej dyskusji, jeśli coś cię nurtuje, zapytaj (ostrzegam jeśli chodzi o detale, nie pamiętam ich zbyt dokładnie, więc jeśli możesz mi oszczędzić kolorów sandałów Absolona itp. byłbym wdzięczny)
Post dodany: |5 Paź 2009|, 2009 14:43
Przepraszam, źle sprecyzowałem pytanie. Mianowicie, czy znasz sens Biblii, znasz jej przekaz? Czy jesteś w stanie odczytać to, co znajduje się między wierszami?
Mnie osobiście nie obchodzi tak naprawde czy Ewangelię Mateusza napisał sam Mateusz, ile z tego widział, a ile zmyślił. Trzymajac się dosłownej treści Biblii dojdziemy w pewnym momencie do sprzeczności. Biblii nie można odczytywać w sposób dosłowy! Natomiast za sprawą jej przekzu (de facto tego właściwego) uważam ją za dzieło niezwykłe, które każdy powinien szanować.
Post dodany: |6 Paź 2009|, 2009 03:52
Na początek, dzięki delikatnej reprymendzie ze strony administratorstwa a następnie wniosków własnych chciałbym cię przeprosić za zbyt zuchwały i mogący urazić twoje (i nie tylko) uczucia religijne wstęp do powyższego tematu, faktycznie zbyt otwarcie potraktowałem temat, lecz obiecuję hamować wszelkie jawnie rażące kwestie i kulturalnie dojdziemy do konsensusu w temacie.
Wracając do tematu - Byłem pewien, że słowo "analiza" będzie wystarczającym do opisania wszechstronnej interpretacji od dosłownej po "między wierszową" i inne, co doprowadziło mnie tylko do stanowiska, jakie obejmuje w kwestii pisma św. Nie chwaląc się, miałem sposobność rzucić okiem na jeden z najstarszych zachowanych egzemplarzy tory (tyle że nie umiem czytać po hebrajsku  ).
Gdybym jednak miał teraz zakładać własny ruch religijny, to z pewnością powołałbym się na kilka z praw w biblii zawartych, ale z pewnością nie tylko z jej praw. Biblia po jej analizie (jeszcze w czasie kiedy miało to dla mnie jakiś większy sens) pokazała mi rewelacyjne zastosowanie, mianowicie coś na wzór szczęśliwej bili, czy nakrętek z Tymbarków, miała niezwykłą moc odpowiadania na trudne pytania i rozterki  .
Aha, żeby mieć ścisłość; bieglejszy jestem w starym testamencie, moim zdaniem jest ciekawszy, a nowy liznąłem tylko ot tak, dla zasady. Jeśli potrzebował byś pomocy w dyskusji z katechetką, to wal jak w dym, co nie co jeszcze pamiętam.
Jeszcze raz cię przepraszam za brak kultury i ogłady w słowach, mam nadzieję, że kulturalnie będziemy dowodzić swoich racji w cywilizowanej dyskusji. Pozdrawiam.
Post dodany: |6 Paź 2009|, 2009 14:42
Zastanawiają mnie te absurdy. MOzesz o jakiśopowiedziec?
Mam właściwie jedno pytanie. Dlaczego na mówimy Jezus a ne Jeszua? Jak na "główną postać" to błąd imienią jest dośc znaczący
Post dodany: |6 Paź 2009|, 2009 16:22
Absurdy typu: Arka Noego, Arka przymierza, manna z nieba i coś w rodzaju paradoksu boskiego gniewnego miłosierdzia, czy chociaż wykręty Mojżesza od służby bogu, ale perłą jest podkradanie historii wymyślonych w innych religiach i wykorzystanych zarówno w starym, jak i nowym testamencie i co najgorsze, wiele z wcześniej powstałych religii głównie egipskiej, ale i wielu innych przed żydowskich religii, nawet nie starali się o oryginalność w imionach  .
Jezus to spolszczenie chyba, tak samo jak Jehowa, czy np: nie posługujesz się na co dzień adunaj elokim (czy jakoś tak), tylko mówisz pan bóg. Moim zdaniem normalne, albo po prostu jest to dla odwrócenia uwagi od faktu iż w starym testamencie też była postać, którą możnaby uznać za prototyp Jezusa, a nazywał się Józef - Jose/Jeszua>>Józef/ Jezus - takich cudów w piśmie świętym jest kilka.
Jak na razie czas mnie nagli, praca wzywa, jak masz coś jescze to śmiało
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|