Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Poniedziałek, 21 maja 2012
Wiktor, Donata, Pudens, Donat
 2006: trzęsienie ziemi w Polkowicach
 2002: początek Narodowego Spisu Powszechnego
 Światowy Dzień Kosmosu
Nowe publikacje
Post dodany: |12 Kwi 2005|, 2005 22:05
Data rejestracji: 11 Kwi 2005 postów: 28
tak sobie to czytam i w jednym sie zgodze z przedmowczynia( duuuzo powyzej  ) ,ze nie nalezy sie opierac tylko na Tatrkiewiczu,owszem ale przy nauce h.filozofii,faktycznie nie ma co dyskutowac,wiadome ,ze 10 innych autorow ujmie historie ,dziela,prace,texty zrodlowe slynnych i nie tylko filozofow pod roznymi katami,czasem mylnie czasem mniej,zalezy w jakim oparciu i uzupelnieniu my ta wiedze potraktujemy....no ale,uzywac Tatarkiewicza jako biblie filozfii,to nawet glupio myslec czy mwoic ,ze 'bledy'sa bledami w ujeciu glownej mysli ,kierunku danego filozofa przeciez racjonalista nie zmieni sie w empiryka a znaczenie konceptualne w nominalne,az do najmniejszych niuansow,fakt pozostanie faktem,slowo zapisane tez,przeciez nagle Heraklit nie ozyje i nie przeniesie sie do sredniowiecza i przyzna sw.Tomaszowi z Akwinu recje,ze ten ogolny byt,arche,logos,ogien to Bog,absolut tylko on nie wiedzial jak to nazwac...hmmm  zaplatalam,ale chyba wiecie o co mi chodzilo,w rysie ogolnym mojej mysli
Profil PW
»więcej
Opis: niemoznosc realnosci
Post dodany: |13 Kwi 2005|, 2005 17:53
Data rejestracji: 11 Mar 2005 postów: 237
| aga188 napisał/a | tak sobie to czytam i w jednym sie zgodze z przedmowczynia( duuuzo powyzej ) ,ze nie nalezy sie opierac tylko na Tatrkiewiczu |
a ktoś napisał, że powinno się opierać na samym tatarkiewiczu? pisząc pracę musimy bazować na tekstach oryginalnych a nie opracowaniach, to racja. ale jako opracowanie i jako książka historyczna "historia filozofii" jest niezła, więc nie wypominajcie mu błędów tylko przytoczcie jakiś mylny cytat z tatarkiewicza.
Post dodany: |15 Kwi 2005|, 2005 12:06
Data rejestracji: 11 Kwi 2005 postów: 28
ja nie zaprzeczam twoerdzeniu,ze tatarkiewicz nie jest do... i tylko bledny,osobiscie(mam za male skupienie na jednej tylko rzeczy,bo raczej traktuje ispiratorsko to co czytam,nie czepiam sie slowek  )
znaczy:lubie go czytac bo sie go plynnie przetwarza...lecz,na moim kierunku dr'y filozofi go odradzaja,dlaczego?dla paru bledow mertyorycznych,nie umniejszam....ale snes przeciez zachowuje,wiec TYLKO dla czytajacych JEDYNIE pana T. jest on odradzany, a tak przeciez sie traktuje studendow,ze ONI siegaja jesli w ogole,po JEDNA z polecanych pozycji do zglebiania predmiotu...
wiec ktos mnie 'wyrwal a kontekstu"....prosze o uwazniejsza lekture moich postow  jestem daaleka od krytyki tak slepej w kazdym sensie
[ Dodano: 15 Kwiecień 2005, 12:07 ]
i bardzo przepraszam za literowki,ale czas to w moim wydaniu droga ku wolnosci
Profil PW
»więcej
Opis: niemoznosc realnosci
Post dodany: |23 Paź 2005|, 2005 12:29
Data rejestracji: 23 Paź 2005 postów: 25
czy znacie może jakieś strony, na których mogłabym znaleźć np.: "Państwo" Platona księgę III (pełny tekst, nie fragmenty), lub dialog Platon - Fajdros E,244 - E,251
i inne przydatne teksty
Post dodany: |23 Paź 2005|, 2005 14:44
Data rejestracji: 19 Paź 2005 postów: 10
Sprawdź pocztę
Post dodany: |23 Paź 2005|, 2005 15:16
Data rejestracji: 23 Paź 2005 postów: 25
Dzięki
hmm... będę miała co robić... jeszcze tylko ten drugi tekst i zamiast chować się na wykładzie pod ławkę będzie można błysnąć (odrobioną pracą domową...)
Post dodany: |10 Paź 2006|, 2006 15:48
Data rejestracji: 10 Paź 2006 postów: 34
Elementarna wiedza filozoficzna znajduje się za twoim oknem, dosłownie i w przenośni.
"What the world needs now is babies, gun and hope"
Post dodany: |2 Mar 2007|, 2007 11:50
Data rejestracji: 15 Sie 2004 postów: 615
| Mosquito's King napisał/a | | Elementarna wiedza filozoficzna znajduje się za twoim oknem, dosłownie i w przenośni. |
Za oknem znajduje się rzeczywistość,
z której to dopiero możesz dosłownie i w przenośni czerpać wiedzę - również filozoficzną.
Pozdr ...
Post dodany: |30 Mar 2011|, 2011 14:07
Data rejestracji: 30 Mar 2011 postów: 2
Dodajemy kolejny adres:
www.kognitywistyka.upjp2.edu.pl - strona internetowa specjalności Filozofia Umysłu i Kognitywistyka na Wydziale Filozoficznym Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie we współpracy z Centrum Kopernika Badań Interdyscyplinarnych. Na stronie znaleść można nie tylko informacje na temat studiów, ale również artykuły naukowe.
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|