Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Poniedziałek, 21 maja 2012
Wiktor, Donata, Pudens, Donat
 2006: trzęsienie ziemi w Polkowicach
 2002: początek Narodowego Spisu Powszechnego
 Światowy Dzień Kosmosu
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Alergia - metody walki ;)
Przesunięty przez: idgi - |1 Wrz 2008|, 2008 22:02
Post dodany: |20 Cze 2005|, 2005 11:13
Data rejestracji: 05 Gru 2004 postów: 464
" "

macie jakies sprawdzone, domowe sposoby metody walki z alergią ?
strasznie dręczy mnie katar...
litry wapna musującego, tony pigułek, krople do nosa....slabo mi to pomaga.. raczej tylko lagodzi skutki alergii....

slyszalem ze jest terapia odczulania ? dręczy mnie głowni kurz, roztocza, pyłki traw... sierść kotów :P tez Was dreczy alergia ? :)

co nie co o plusach alergii na forum tutaj

pozdro.
the Mars Volta

PW
»więcej

^
Post dodany: |20 Cze 2005|, 2005 12:54
Data rejestracji: 02 Lis 2004 postów: 190
" "

polecam udac sie do lekarza i poprosic o przepisanie loratadyny, jest to nowoczesny lek dzialajacy przeciwhistaminowo i nie powoduje zmeczenia i odurzenia jak leki starszych generacji, pomaga, ja jestem uczulony na pylki traw i znam to z praktyki, momentalne przejscie :P

mozna tez leczyc sie na placebo ale trzeba naprawde wierzyc ze dziala,

jezeli alergia objawia sie bardziej zmianami skornymi, wysypka, wypryskami itd, to podobno lepsza jest ceteryzyna (taka reklama z pszczolka :P )

odczulanie z kolei czasami moze pogorszyc sprawe..... ale o tym musisz porozmawiac z lekarzem

PW
»więcej

^
Post dodany: |20 Cze 2005|, 2005 17:33
" "

łyknąłem dzisiaj o 9tej loratydyne... i pomoglo ok. 13stej dopiero... ale zawsze coś :)

z tymi lekami typu allertec, alleric, loratydyna to roznie bywa... czasem biore regularnie, a i tak nie uchroni mnie przed katarami... ostanio juz nie mialem kataru alergicznego od dluzszego czasu... wczoraj mnie dopadlo...

zadnych wyspyek, wyprysków nie mam cale szczescie. tylko, ze katar dreczy strasznie - od roku juz mniej ( nie wiem czemu :) ) ... czasem napada w zlym momencie.. np. w egzamin na koniec gimnazjum strasznego dostalem...

dzieki pozdro.

btw. fajny motyw, ze zawsze przed opadami deszczu dostaje kataru - taka domowa prognoza pogody ;) pewnie jest to zwiazane ze zwiekszonym stezeniem pyłkow ...
the Mars Volta

PW
»więcej

^
Post dodany: |20 Cze 2005|, 2005 22:07
Data rejestracji: 23 Mar 2005 postów: 229
" "

znam ten bol Musahar... jestem alergikiem praktycznie od urodzenia, ale teraz jest znacznie lepiej :) przede wszystkim nie mam juz klopotow ze skora ale za to pojawilo sie uczulenie na pylki [ale nie jest zle na szczescie]
przez wiekszosc zycia bralam Zyrtec, codziennie... odczulanie nie wchodzilo w gre:/
od ok3-4 lat moja alergia znacznie ulegla zlagodzeniu! mysle ze to za sprawa diety jaka zastosowala moja mami :) mozna powiedziec, ze to nie tyle dieta a filozofia odzywiania ;) jesli Cie to interesuje, to podam wiecej szczegolow ;)

a jesli dopadnie mnie katar [a dopadl w zeszlym tyg:/] do lykam doraznie Claritine i Zyrtec + kropelki do nosa, duuuuzo chusteczek, raczej staram sie siedziec w domu [unikam alergenu ;) ] no i jak jest naprawde zle to przykladam lod do noska!

Musahar, ja tez mam [mialam?] alergie na roztocza... no i przez to u mnie w domu nie ma dywanow, firan... u Ciebie tez? jak walczysz/walczyles z tymi malymi wszedobylskimi zyjatkami?
pozdrawiam

Ps.Jesli ma sie alergie jako dziecko to jest nadzieja, ze wraz z wkroczeniem w doroslosc minie calkowicie albo sie zalagodzi :) wiec jakby co to zawsze mozna miec nadzieje do ok 21 [chyba] roku zycia
Develop a negative into a positive picture

PW
»więcej

^
Post dodany: |21 Cze 2005|, 2005 09:36
Data rejestracji: 06 Cze 2005 postów: 398
" "

Malamro napisał/a
s.Jesli ma sie alergie jako dziecko to jest nadzieja, ze wraz z wkroczeniem w doroslosc minie calkowicie albo sie zalagodzi Smile wiec jakby co to zawsze mozna miec nadzieje do ok 21 [chyba] roku zycia

to fakt jako dzieciak byłem strasznie uczulony na sierśc zwierzaków... zwłasszcza psów i świnki morskiej... jak pogłaskałem takiego zwierzaod razu miałem na rękach charakterystyczną wysypjkę... teraz moge się bawić z psami godzinami i nic mi nie wyskakuje...

jestem też uczulony na pyłki co objawiało sie kiedyś opuchnięciem i swędzeniem oczu... ale też mi już przeszło... teraz kicham... ale nie jest to strasznie uciazliwe...
Ja barałem odpowiednik zyrteku i sie nazywa virlix jest tańszy i ma tyle samo substancji aktywnych.. i pomaga całej mojej rodzinie (nieraz trzeba kupić sześć opakowań na miesiąc)
Pozdrawiam alergików.

PW
»więcej

^
Post dodany: |21 Cze 2005|, 2005 12:44
Data rejestracji: 02 Lis 2004 postów: 190
" "

a jaka to dieta?

PW
»więcej

^
Post dodany: |21 Cze 2005|, 2005 15:35
" "

wszystko o sposobie odzywiania [nie tylko dla alergikow] znajdziesz w ksiazce "FILOZOFIA ZDROWIA" Anny Ciesielskiej. Ogolnie chodzi o to, zeby uzywac odpowiednich przypraw [w odpowiedniej kolejnosci ;) ]... ja np przez 2lata nie pilam zadnych sokow tylko taka herbate neutralna, ktora nie wyziebia od srodka! moze wydaje sie to wam nieprawdopodobne i niedorzeczne ale naprawde pomoglo! a do tego jedzenie przygotowane wedlog tej ksiazki smakuje inaczej i jak na moj gust lepiej :)
w koncu skas sie musialo wziac powiedzenie, ze wszystkie choroby biora sie od zoladka ;)

PW
»więcej

^
Post dodany: |24 Cze 2005|, 2005 17:50
" "

Cytat

Musahar, ja tez mam [mialam?] alergie na roztocza... no i przez to u mnie w domu nie ma dywanow, firan... u Ciebie tez? jak walczysz/walczyles z tymi malymi wszedobylskimi zyjatkami?
pozdrawiam

zamiast zasłon i firanek mam żaluzje... nie mam dywanu tylko glazure (te plytki drewniane- to sie chyba tak nazywa? :P )

a ta dieta strasznie drakońska jest... soki sa pycha przeciez :P
the Mars Volta

PW
»więcej

^
Post dodany: |25 Cze 2005|, 2005 16:47
" "

Musahar napisał/a
zamiast zasłon i firanek mam żaluzje... nie mam dywanu tylko glazure

u mnie tak samo ;)

a co do diety to nie jest zle! teraz juz pije i jem prawie wszystko ale przestrzegam paru regul [np nie pic po jedzeniu zimnego albo zeby zima ograniczyc soki zwlaszcza wieczorem itp.] przeczytaj ksiazke pani Ciesielskiej a przekonasz sie ze to wyglada tak strasznie na 1wszy rzut oka ;) pozdrawiam

PW
»więcej

^
Post dodany: |18 Paź 2005|, 2005 16:43
Data rejestracji: 03 Wrz 2004 postów: 1063
" "

Też jestem uczulony i stosuje kurację odczuleniową. Trwa kilka lat a ceny szczepionek też nie są niskie. Ja odczulam się szczepionką Polinex Rye (12 pyłków traw + zboża czy jakoś tak ;p).

PS. Sorki za odgrzebywanie tematów.
http://img.userbars.pl/145/28836.png

,,Bardzo roztropnie jest wątpić.
Wolter

PW
»więcej

^
Skocz do: