Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Poniedziałek, 21 maja 2012
Wiktor, Donata, Pudens, Donat
 2006: trzęsienie ziemi w Polkowicach
 2002: początek Narodowego Spisu Powszechnego
 Światowy Dzień Kosmosu
Nowe publikacje
Post dodany: |7 Lut 2006|, 2006 10:32
Data rejestracji: 24 Lis 2005 postów: 1589
Od początku sprawy interesuję się nią bieżąco, a dziś właśnie pierwsza Polka będzie broniła swoich praw przed Trybunałem w Strasburgu. Alicja Tysiąc, bo o niej mowa, złożyła skargę przeciwko Polsce. Nie bedę tutaj opisywała całej sprawy, pozwolę sobie wklieć linka z nią : http://media.wp.pl/kat,19...l?P%5Bpage%5D=1
Chciałabym, żeby wywiązała się na ten temat dyskusja.
Czy aborcja powinna być dozwolona dla wszystkich?
Czy aborcja, kiedy zagrożone jest życie i zdrowie kobiety, powinna być dozwolona?
Czy rzeczywiście tak jest, że do tego prawa mają tylko kobiety z wypchanym portfelem?
Co sądzicie, czy Alicja ma rację?
Czy zawinili lekarze?
A jeśli iść dalej, czy Alicja jest złą matką, bo nie chciała dziecka?
Czy postąpiła egoistycznie, bo zależało jej na zdrowiu, a nie na życiu dziecka?
Czy Julia będzie żyła w przekonaniu, ze własna mama nie chciała się dla niej poświęcić?
Czy należy współczuć Alicji, że nie potrafi cieszyć się swoim dzieckiem?
Co to za radość z dziecka, kiedy chcąc się z nim pobawić, trzeba uważać, bo może się nam siatkówka odkleić?
Jak zapewnić przyszłość dzieciom, jeśli z powodu kalectwa nie można pracować?
Ma utrzymać dom z renty inwalidzkiej?
Czy zdrowie kobiety jest zawsze ważniejsze niż zdrowie dziecka?
Czy nie lepiej byłoby, gdyby usunęła ciążę? Przecież i tak już wcześniej miała poważne problemy ze wrokiem...
A co z dzieckiem? Skazane jest na opiekę osób trzecich.. Jego włąsna matka nigdy go nie zobaczy...
I jeszcze cytat: | ktoś napisał/a | | powinna urodzić i umrzeć przy tym nawet, a dzieci do domu dziecka, państwo o nie zadba... |
Co myślicie? Jak się na to wszystko zapatrujecie?
Ostatnio zmieniony przez shonia |7 Lut 2006|, 2006 12:54, w całości zmieniany 1 raz

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: queen nothing
Post dodany: |7 Lut 2006|, 2006 12:44
Data rejestracji: 22 Cze 2005 postów: 1661
AD1: Tak
AD2: Tak
AD3: Tak
AD4: Nie
AD5: Tak
AD6: Nie
AD7: Tak
AD8: Nie wiem
AD9: Nie wiem
AD10: Napewno mniejsza.
AD11: Raczej bardzo ciezko
AD12: patrz punk wyzej
AD13: nie
AD14: Tak
AD15: niewiem
Arguing in the internet is like running in the Special Olympics, even if you win, you're still retarded

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: Giero Maniak! =-)
Post dodany: |7 Lut 2006|, 2006 21:30
Data rejestracji: 13 Sty 2005 postów: 1327
Bardzo trudny temat. Kiedyś juz chyba podobny temat był poruszany na tym forum.
Jestem przeciwny aborcji jako środkowi antykoncepcyjnemu. Jestem za w takich sytuacjach. Jeżeli mamy wybierać między życiem matki kikorga juz dzieci, żony, córki koleżanki z pracy, sąsiadki, a "życiem" płodu - wybór jest tylko jeden.
Stara zasada ratowników:
Po pierwsze dbaj o własne życie. Martwy nikomu nie pomożesz.
Kazdy kij ma dwa konce...
... a proca nawet trzy
Post dodany: |8 Lut 2006|, 2006 09:29
| kaczan napisał/a | Stara zasada ratowników:
Po pierwsze dbaj o własne życie. Martwy nikomu nie pomożesz. |
DObre! gdzies to wygrzebal?
dodam maly kometarz do mojej wypowiedzi:
KURNA MAC! CZY TA KOBIETA NIE POMYSLALA JAK POSZLA DO LOZKA? JA ROZUMIEM ZE PEKLA GUMA ALE DO CHOLRY< CZY JAK BY TOBIE KTOS POWIEDZIAL ZE UMRZESZ JAK ZAJDZIESZ W CIAZE TO SZLA BYS DO LOZKA?????? PARANOJA.
Arguing in the internet is like running in the Special Olympics, even if you win, you're still retarded

Profil PW e-mail
»więcej
Post dodany: |8 Lut 2006|, 2006 10:10
Data rejestracji: 24 Lis 2005 postów: 1589
Redas, szanuję Twoje zdanie, ale czy Ty byłbyś w stanie odmówić sobie sexu, jeśli takie ryzyko wisiałoby nad Twoją żoną? Nie probowałbyś innych środków antykoncepcyjnych, żeby kochać się z nią, co prawda rzadziej, ale jednak...? Łatwo mówić komuś, kogo ten problem nie dotyczy.
Co do wypowiedzi Kaczana. Temat rzeczywiście trudny, aczkolwiek o trudnych tematach też trzeba mówić
Nie popieram aborcji samej w sobie. Dwoje nieodpowiedzialnych kochanków idzie do łóżka, nie myśląc o konsekwencjach, wpadają i chcąc usunąć ciążę. Ale w takiej sytuacji, w jakim znalazła się Alicja, szukałabym pomocy u ginekologa. Stara dewiza ratowników, którą przytoczył Kaczan odzwierciedla to, co napisał w swojej wypowiedzi.
Jestem zdania, że nie wolno zabijać swojego dziecka, nawet kiedy jest ono embionem, chyba, że ciąża była wynikiem gwałtu albo zagraża życiu matki, tak jak to stanowi nasze prawo (nie zawsze takie złe  )
Postąpiłabym dokładnie jak Alicja. Prosiłabym lekarzy o pomoc. I cieszę się, że znalazła w sobie tyle siły, żeby złożyć skargę w Strasburgu.
Nie uważam jednak, żeby Alicja była złą matką, bo nie chciała swojego dziecka. Jest dobrą matką, bo z troski o dwoje już narodzonych dzieci, nie chciała podjąć ryzyka ślepoty.
Jestem niemalże pewna, że Trybunał przyzna rację Alicji. Polska straci wiele w oczach krajów Unii Europejskiej i będzie płaciła bardzo wysokie odszkodowanie pani Tysiąc

Profil PW e-mail
»więcej
Post dodany: |8 Lut 2006|, 2006 10:37
| shonia napisał/a | | Redas, szanuję Twoje zdanie, ale czy Ty byłbyś w stanie odmówić sobie sexu, jeśli takie ryzyko wisiałoby nad Twoją żoną? Nie probowałbyś innych środków antykoncepcyjnych, żeby kochać się z nią, co prawda rzadziej, ale jednak...? Łatwo mówić komuś, kogo ten problem nie dotyczy. |
hmm jakby ci to powiedziec... pewnie nieodmowil bym sobie, ale uwazalbym 1000 razy bardziej:-) a naprawde jak sie uwaza to nie ma rady na to zeby doszlo do ciazy, trzeba tylko chciec. a ja podejzewam ze panienak byla po kielonku czy cos i poprostu niemyslala, czysta glupota. Ale zycze jej duzego odszkodowania

Profil PW e-mail
»więcej

Profil PW e-mail
»więcej
Post dodany: |8 Lut 2006|, 2006 14:27
shonia, prezerwatywa to nie jest najlepszy sposob na antykoncepcje

Profil PW e-mail
»więcej

Profil PW e-mail
»więcej
Post dodany: |8 Lut 2006|, 2006 15:08
| shonia napisał/a | | Ale nie mogła użyć żadnego hormonalnego Została jej tylko prezerwatywa |
znam jeszcze kilka i kazdy z nich lepszy niz hormony, chociazby reflex

Profil PW e-mail
»więcej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|