Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Piątek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomisława
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim
 1925 - Polska podpisała konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali się Michaił Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyraził zgodę na zjednoczenie Niemiec
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Alimenty a studia zaoczne.
Post dodany: |21 Wrz 2009|, 2009 20:50
Data rejestracji: 21 Wrz 2009 postów: 5
" "

W wieku 14 lat wyprowadziłam się od matki do ojca.
Zasądzono 100 zł alimentów na mnie miesięcznie.
Obecnie nie dostałam się na studia dzienne i zapisałam się na zaoczne.
Moja matka twierdzi, że już nie musi mi wypłacać alimentów i, że jak zaoczne pracować to pozwie mnie o alimenty na nią.
Czy może przestać wypłacać mi alimenty i zarządzać na siebie?
Dodam, że nie mam pracy a od połowy października będę troszeczkę dorabiała jako opiekunka dla dzieci.

PW
»więcej

^
Post dodany: |21 Wrz 2009|, 2009 20:56
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1396
" "

ninqa napisał/a
Moja matka twierdzi, że już nie musi mi wypłacać alimentów i, że jak zaoczne pracować to pozwie mnie o alimenty na nią.

Dobrze rozumiem, że Twoja mama sugeruje, że jak zaczniesz pracować masz jej płacić jakieś okresowe pieniądze za to, że ona płaciła alimenty Twojemu tacie?

PW
YIM
»więcej

^
Post dodany: |21 Wrz 2009|, 2009 21:00
" "

Tak. Wcześniej ojciec jej płacił alimenty na mnie (350zl). Obecnie ona uważa, że nic mi się nie należy i, że poda mnie do sądu o alimenty na nią jak tylko znaczne pracować. Od matki odeszłam ponieważ znęcała się nade mną psychicznie i fizycznie. Ustalono po badaniach, że nie jest zdolna zajmować się dzieckiem.
Ostatnio zmieniony przez ninqa |21 Wrz 2009|, 2009 21:04, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Post dodany: |21 Wrz 2009|, 2009 21:06
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1396
" "

ninqa napisał/a
Ustalono po badaniach, że nie jest zdolna zajmować się dzieckiem.

Ma jakieś zaświadczenie na temat problemow psychicznych?? Jeśli tak, to nie może raczej pracować sama i jest na rencie? Skoro tak, raczej się nie wykręcisz... Jeżeli nie jest na rencie i ma stwierdzoną zdolność do pracy masz szanse się obronić, jeśli użyjesz dobrych argumentów.

PW
YIM
»więcej

^
Post dodany: |21 Wrz 2009|, 2009 21:08
" "

Ja nie mam żadnych dochodów... niby z czego mam jej płacić.
Czy ona nie powinna mi jeszcze płacić tej śmiesznej kwoty?

PW
»więcej

^
Post dodany: |21 Wrz 2009|, 2009 21:09
Data rejestracji: 02 Paź 2005 postów: 958
" "

Ascara napisał/a
ninqa napisał/a
Ustalono po badaniach, że nie jest zdolna zajmować się dzieckiem.

Ma jakieś zaświadczenie na temat problemow psychicznych?? Jeśli tak, to nie może raczej pracować sama i jest na rencie? Skoro tak, raczej się nie wykręcisz... Jeżeli nie jest na rencie i ma stwierdzoną zdolność do pracy masz szanse się obronić, jeśli użyjesz dobrych argumentów.

Ascara na jakim paragrafie się opierasz pisząc swoją odpowiedź?

[ Dodano: 21 Wrzesień 2009, 22:15 ]
ninqa jeżeli chcesz zaczerpnąć informacji nt alimentów, polecam wizytę u prawnika, niektóre kancelarie proponują darmowe doradztwo raz w tygodniu - poszukaj odpowiednich informacji w lokalnej prasie lub internecie

to forum nie jest forum prawnym, więc nie opieraj się na odpowiedziach tutaj usłyszanych, możesz poczytać nieco o alimentach: http://alimenty.net/
nie czytam i nie odpowiadam na pytania zadawane poprzez pw!
proszę nie spamować mi skrzynki! bo nie znam się na żartach!

PW
»więcej

^
Post dodany: |21 Wrz 2009|, 2009 21:24
Data rejestracji: 25 Lip 2004 postów: 2341
" "

dudu21 napisał/a
to forum nie jest forum prawnym, więc nie opieraj się na odpowiedziach tutaj usłyszanych, możesz poczytać nieco o alimentach: http://alimenty.net/

Jako administrator dodam, iz jest to zaznaczone przy opisie niniejszego dzialu:
Cytat
Prezentowane w tym dziale informacje mają jedynie charakter doradczy i nie zastępują porady prawnej

PW
»więcej

^
Post dodany: |21 Wrz 2009|, 2009 21:30
" "

Sytuacja jest dosyć niemiła ponieważ te śmieszne 100zł dużo dla mnie znaczy.
Mój ojciec jest schorowany i też nie ma pieniędzy.
Myślałam, że znajdę tutaj ludzi chociaż lekko zorientowanych w temacie, tym bardziej, że nie tylko ja się borykam z problemem odebrania mi alimentów. Puki co nie mam co liczyć na dobrze płatną pracę po szkole średniej tym bardziej że za rok ponownie będę się starała dostać na studia dzienne, a to wcale nie jest takie łatwe.

PW
»więcej

^
Post dodany: |22 Wrz 2009|, 2009 19:09
Data rejestracji: 30 Lip 2009 postów: 3154
" "

polecam Ci forum gdzie uzyskasz bezplatne porady prawne od samych prawnikow http://www.forumprawne.info/

PW
»więcej

^
Skocz do: