Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomisława
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim
 1925 - Polska podpisała konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali się Michaił Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyraził zgodę na zjednoczenie Niemiec
Nowe publikacje
Post dodany: |21 Wrz 2009|, 2009 20:50
Data rejestracji: 21 Wrz 2009 postów: 5
W wieku 14 lat wyprowadziłam się od matki do ojca.
Zasądzono 100 zł alimentów na mnie miesięcznie.
Obecnie nie dostałam się na studia dzienne i zapisałam się na zaoczne.
Moja matka twierdzi, że już nie musi mi wypłacać alimentów i, że jak zaoczne pracować to pozwie mnie o alimenty na nią.
Czy może przestać wypłacać mi alimenty i zarządzać na siebie?
Dodam, że nie mam pracy a od połowy października będę troszeczkę dorabiała jako opiekunka dla dzieci.
Post dodany: |21 Wrz 2009|, 2009 20:56
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1396
| ninqa napisał/a | | Moja matka twierdzi, że już nie musi mi wypłacać alimentów i, że jak zaoczne pracować to pozwie mnie o alimenty na nią. |
Dobrze rozumiem, że Twoja mama sugeruje, że jak zaczniesz pracować masz jej płacić jakieś okresowe pieniądze za to, że ona płaciła alimenty Twojemu tacie?
Post dodany: |21 Wrz 2009|, 2009 21:00
Tak. Wcześniej ojciec jej płacił alimenty na mnie (350zl). Obecnie ona uważa, że nic mi się nie należy i, że poda mnie do sądu o alimenty na nią jak tylko znaczne pracować. Od matki odeszłam ponieważ znęcała się nade mną psychicznie i fizycznie. Ustalono po badaniach, że nie jest zdolna zajmować się dzieckiem.
Ostatnio zmieniony przez ninqa |21 Wrz 2009|, 2009 21:04, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |21 Wrz 2009|, 2009 21:06
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1396
| ninqa napisał/a | | Ustalono po badaniach, że nie jest zdolna zajmować się dzieckiem. |
Ma jakieś zaświadczenie na temat problemow psychicznych?? Jeśli tak, to nie może raczej pracować sama i jest na rencie? Skoro tak, raczej się nie wykręcisz... Jeżeli nie jest na rencie i ma stwierdzoną zdolność do pracy masz szanse się obronić, jeśli użyjesz dobrych argumentów.
Post dodany: |21 Wrz 2009|, 2009 21:08
Ja nie mam żadnych dochodów... niby z czego mam jej płacić.
Czy ona nie powinna mi jeszcze płacić tej śmiesznej kwoty?
Post dodany: |21 Wrz 2009|, 2009 21:09
Data rejestracji: 02 Paź 2005 postów: 958
| Ascara napisał/a | | ninqa napisał/a | | Ustalono po badaniach, że nie jest zdolna zajmować się dzieckiem. |
Ma jakieś zaświadczenie na temat problemow psychicznych?? Jeśli tak, to nie może raczej pracować sama i jest na rencie? Skoro tak, raczej się nie wykręcisz... Jeżeli nie jest na rencie i ma stwierdzoną zdolność do pracy masz szanse się obronić, jeśli użyjesz dobrych argumentów. |
Ascara na jakim paragrafie się opierasz pisząc swoją odpowiedź?
[ Dodano: 21 Wrzesień 2009, 22:15 ]
ninqa jeżeli chcesz zaczerpnąć informacji nt alimentów, polecam wizytę u prawnika, niektóre kancelarie proponują darmowe doradztwo raz w tygodniu - poszukaj odpowiednich informacji w lokalnej prasie lub internecie
to forum nie jest forum prawnym, więc nie opieraj się na odpowiedziach tutaj usłyszanych, możesz poczytać nieco o alimentach: http://alimenty.net/
nie czytam i nie odpowiadam na pytania zadawane poprzez pw!
proszę nie spamować mi skrzynki! bo nie znam się na żartach!

Profil PW www
»więcej
Opis: histeryk sztuki
Post dodany: |21 Wrz 2009|, 2009 21:24
Data rejestracji: 25 Lip 2004 postów: 2341
| dudu21 napisał/a | | to forum nie jest forum prawnym, więc nie opieraj się na odpowiedziach tutaj usłyszanych, możesz poczytać nieco o alimentach: http://alimenty.net/ |
Jako administrator dodam, iz jest to zaznaczone przy opisie niniejszego dzialu:
| Cytat | Prezentowane w tym dziale informacje mają jedynie charakter doradczy i nie zastępują porady prawnej
|
Post dodany: |21 Wrz 2009|, 2009 21:30
Sytuacja jest dosyć niemiła ponieważ te śmieszne 100zł dużo dla mnie znaczy.
Mój ojciec jest schorowany i też nie ma pieniędzy.
Myślałam, że znajdę tutaj ludzi chociaż lekko zorientowanych w temacie, tym bardziej, że nie tylko ja się borykam z problemem odebrania mi alimentów. Puki co nie mam co liczyć na dobrze płatną pracę po szkole średniej tym bardziej że za rok ponownie będę się starała dostać na studia dzienne, a to wcale nie jest takie łatwe.
Post dodany: |22 Wrz 2009|, 2009 19:09
Data rejestracji: 30 Lip 2009 postów: 3154
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|