Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Poniedziałek, 21 maja 2012
Wiktor, Donata, Pudens, Donat
 2006: trzęsienie ziemi w Polkowicach
 2002: początek Narodowego Spisu Powszechnego
 Światowy Dzień Kosmosu
Nowe publikacje
Post dodany: |25 Paź 2007|, 2007 13:46
Data rejestracji: 25 Paź 2007 postów: 2
Cześć, mam pytanie: jak długo płaci się alimenty na byłą żonę Jakiej wysokość może być tych alimentów Jestem przed sprawa rozwodową Żona zażądała 700 zł na dziecko i 700 zł na siebie Jak długo będę płacić? Moja sytuacja jest tak iż pracuje za granicą Czy w takiej sytuacji sąd przydzieli mi tak dużą kwotę! Proszę o pomoc Mimo pracy za granica nie zarabiam dużo ponieważ mieszkam i tutaj się utrzymuje Dzięki za pomoc
Post dodany: |25 Paź 2007|, 2007 18:26
Data rejestracji: 24 Lis 2005 postów: 1589
| Cytat | Ustawa nie wskazuje wprost jaka ma być wysokość zasądzonych alimentów. Sąd w trakcie trwania postępowania ustala wysokość alimentów w sposób zindywidualizowany. Przy orzekaniu o wysokości świadczenia alimentacyjnego sąd bierze pod uwagę potrzeby osoby uprawnionej do alimentów oraz możliwości zarobkowe i majątkowe osoby zobowiązanej. Jeżeli świadczenie alimentacyjne należne jest dziecku sad bierze pod uwagę również osobiste starania zobowiązanego rodzica jakie ten podejmuje w zakresie utrzymania i wychowania dziecka.
Możliwości zarobkowe osoby zobowiązanej to nie tylko faktycznie osiągane przez nią dochody, ale także te zarobki i profity, które mogłaby osiągnąć przy dołożeniu należytej staranności i wykorzystaniu posiadanych sił i kwalifikacji, ale ich nie uzyskuje z przyczyn, które nie zasługują na usprawiedliwienie.
Przykład na ustalanie wysokości alimentów:
Jan Kowalski odszedł od żony i dzieci. Z wykształcenia jest informatykiem. Przez okres kilku lat pracował w sklepie o profilu informatycznym ( sprzedaż komputerów, części komputerowych, oprzyrządowania, etc.). Obecnie zatrudniony jest w kawiarence internetowej, w której zajmuje się obsługą klienta oraz bieżącymi naprawami sprzętu. Za wykonywaną przez siebie pracę otrzymuje wynagrodzenie 1500,00 zł. miesięcznie. Emilia Kowalska skierowała przeciwko mężowi pozew o alimenty na trójkę ich małoletnich dzieci w kwocie po 500,00 zł. na każde dziecko.
Sąd może przychylić się do wniosku pani Emilii, mimo iż zakres jej żądania obejmuje całą pensję męża. W oparciu o analizę współczesnego rynku pracy sąd może wysnuć wniosek, ze Jan kowalski jako informatyk może zarobić miesięcznie kilka tysięcy złotych. Praca w kawiarence internetowej nie jest w pełni zbieżna z jego kwalifikacjami zawodowymi, a zatem przy odrobinie dobrej woli Jan kowalski mógłby znaleźć lepiej płatną pracę, lub też dorabiać na umowę –zlecenie lub umowę o dzieło pisząc programy komputerowe. |
streszczając, można powiedzieć, że wysokość alimentów zależy od tego ile zarabiasz, jakie masz wykształcenie i związane z nim możliwości zatrudnienia a także od oceny sędziego.
a co alimentów na żonę:
| Cytat | W określonych okolicznościach rozwiedzeni małżonkowie mogą żądać od siebie alimentów. Obowiązek alimentacyjny wygasa ostatecznie względem tylko tego małżonka, który został uznany za wyłącznie winnego rozkładu pożycia. Trwa jednak nadal, jeżeli żadne z nich nie ponosi winy za rozkład pożycia bądź też jeżeli rozwód został orzeczony bez orzekania o winie, a także wówczas, gdy orzeczono rozwód z winy obojga małżonków.
Prawo do alimentów zachowuje małżonek nie ponoszący winy za rozkład pożycia. Małżonek, który nie został uznany za winnego (rozwód bez orzekania o winie), ma prawo żądać alimentów od drugiego małżonka, jeśli znajduje się w niedostatku. Zakres tego obowiązku, uzależniony od potrzeb uprawnionego i możliwości zobowiązanego, trwa 5 lat, licząc od daty uprawomocnienia się wyroku rozwodowego. W wyjątkowych okolicznościach może zostać przedłużony.
„Małżonek wyłącznie winny obowiązany jest przyczyniać się w odpowiednim zakresie do zaspokojenia usprawiedliwionych potrzeb małżonka niewinnego, chociażby ten nie znajdował się w niedostatku”. Obowiązek ten ma na celu wyrównanie stopy życiowej małżonka niewinnego, nawet jeśli rozwód nie pociągnął za sobą istotnego pogorszenia jego sytuacji materialnej i nie jest ograniczony w czasie. Trwa aż do śmierci małżonka niewinnego lub zawarcia nowego małżeństwa. |

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: queen nothing
Post dodany: |26 Paź 2007|, 2007 16:36
Data rejestracji: 26 Paź 2007 postów: 1
Wiesz co ja co prawdanie wiele moge doradzić ,ale poniewaz zalezy ci na rzetelnej odpowiedzi poszukaj na Profeo.pl, tam specjaliści udzielają odpowiedzi i napewno pomogą bo to specjalistyczny serwiś , trzymam kciuki
Polecam http://transfer.itac.pl/profeo/index.php?linkid=6
Post dodany: |26 Paź 2007|, 2007 23:48
Data rejestracji: 25 Paź 2007 postów: 2
Dzięki za pomoc Mam jeszcze jedno pytanie: Żona złożyła pozew o rozwód bez orzekania o winie za rozpadł małżeństw Czy w takiej sytuacji sąd może mino tej woli wydać wyrok iz ja jestem winien rozpadowi małżeństwa Sytuacja jest tak że od roku nie jestem z zona i ma juz kogoś Właściwie to ona juz pod koniec mojego małżeństwa wiele dla mnie znaczyła Żona w pozwie wspomniała o mojej przyjaciółce Czy to może miec jakiś wpływ?
Post dodany: |24 Lis 2007|, 2007 20:29
Data rejestracji: 24 Lis 2007 postów: 8
| Cytat | | Czy w takiej sytuacji sąd może mino tej woli wydać wyrok iz ja jestem winien rozpadowi małżeństwa |
Jeśli Pan również wniesie o rozwiązanie małżeństwa bez ustalania winy i nie macie wspólnych małoletnich dzieci - to w tym zakresie sąd jest związany waszym wnioskiem.
A "wypomnienia" przyjaciółki nie należy traktować w tym wypadku jako wypominania Pana winy, a jedynie jako wskazanie, że nastąpił calkowity i trwały rozkład pożycia. W polskim systemie prawa nie wystarczy bowiem sama chęć rozwiedzenia się - trzeba jeszcze wykazać, że małżeństwo faktycznie się rozpadło.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|