Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Poniedziałek, 21 maja 2012
Wiktor, Donata, Pudens, Donat
 2006: trzęsienie ziemi w Polkowicach
 2002: początek Narodowego Spisu Powszechnego
 Światowy Dzień Kosmosu
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Alimenty na żone - jak długo?
Przesunięty przez: przem_as - |1 Wrz 2008|, 2008 21:54
Post dodany: |25 Paź 2007|, 2007 13:46
Data rejestracji: 25 Paź 2007 postów: 2
" "

Cześć, mam pytanie: jak długo płaci się alimenty na byłą żonę Jakiej wysokość może być tych alimentów Jestem przed sprawa rozwodową Żona zażądała 700 zł na dziecko i 700 zł na siebie Jak długo będę płacić? Moja sytuacja jest tak iż pracuje za granicą Czy w takiej sytuacji sąd przydzieli mi tak dużą kwotę! Proszę o pomoc Mimo pracy za granica nie zarabiam dużo ponieważ mieszkam i tutaj się utrzymuje Dzięki za pomoc

^
Post dodany: |25 Paź 2007|, 2007 18:26
Data rejestracji: 24 Lis 2005 postów: 1589
" "

Cytat
Ustawa nie wskazuje wprost jaka ma być wysokość zasądzonych alimentów. Sąd w trakcie trwania postępowania ustala wysokość alimentów w sposób zindywidualizowany. Przy orzekaniu o wysokości świadczenia alimentacyjnego sąd bierze pod uwagę potrzeby osoby uprawnionej do alimentów oraz możliwości zarobkowe i majątkowe osoby zobowiązanej. Jeżeli świadczenie alimentacyjne należne jest dziecku sad bierze pod uwagę również osobiste starania zobowiązanego rodzica jakie ten podejmuje w zakresie utrzymania i wychowania dziecka.
Możliwości zarobkowe osoby zobowiązanej to nie tylko faktycznie osiągane przez nią dochody, ale także te zarobki i profity, które mogłaby osiągnąć przy dołożeniu należytej staranności i wykorzystaniu posiadanych sił i kwalifikacji, ale ich nie uzyskuje z przyczyn, które nie zasługują na usprawiedliwienie.

Przykład na ustalanie wysokości alimentów:
Jan Kowalski odszedł od żony i dzieci. Z wykształcenia jest informatykiem. Przez okres kilku lat pracował w sklepie o profilu informatycznym ( sprzedaż komputerów, części komputerowych, oprzyrządowania, etc.). Obecnie zatrudniony jest w kawiarence internetowej, w której zajmuje się obsługą klienta oraz bieżącymi naprawami sprzętu. Za wykonywaną przez siebie pracę otrzymuje wynagrodzenie 1500,00 zł. miesięcznie. Emilia Kowalska skierowała przeciwko mężowi pozew o alimenty na trójkę ich małoletnich dzieci w kwocie po 500,00 zł. na każde dziecko.

Sąd może przychylić się do wniosku pani Emilii, mimo iż zakres jej żądania obejmuje całą pensję męża. W oparciu o analizę współczesnego rynku pracy sąd może wysnuć wniosek, ze Jan kowalski jako informatyk może zarobić miesięcznie kilka tysięcy złotych. Praca w kawiarence internetowej nie jest w pełni zbieżna z jego kwalifikacjami zawodowymi, a zatem przy odrobinie dobrej woli Jan kowalski mógłby znaleźć lepiej płatną pracę, lub też dorabiać na umowę –zlecenie lub umowę o dzieło pisząc programy komputerowe.

streszczając, można powiedzieć, że wysokość alimentów zależy od tego ile zarabiasz, jakie masz wykształcenie i związane z nim możliwości zatrudnienia a także od oceny sędziego.

a co alimentów na żonę:

Cytat
W określonych okolicznościach rozwiedzeni małżonkowie mogą żądać od siebie alimentów. Obowiązek alimentacyjny wygasa ostatecznie względem tylko tego małżonka, który został uznany za wyłącznie winnego rozkładu pożycia. Trwa jednak nadal, jeżeli żadne z nich nie ponosi winy za rozkład pożycia bądź też jeżeli rozwód został orzeczony bez orzekania o winie, a także wówczas, gdy orzeczono rozwód z winy obojga małżonków.

Prawo do alimentów zachowuje małżonek nie ponoszący winy za rozkład pożycia. Małżonek, który nie został uznany za winnego (rozwód bez orzekania o winie), ma prawo żądać alimentów od drugiego małżonka, jeśli znajduje się w niedostatku. Zakres tego obowiązku, uzależniony od potrzeb uprawnionego i możliwości zobowiązanego, trwa 5 lat, licząc od daty uprawomocnienia się wyroku rozwodowego. W wyjątkowych okolicznościach może zostać przedłużony.

„Małżonek wyłącznie winny obowiązany jest przyczyniać się w odpowiednim zakresie do zaspokojenia usprawiedliwionych potrzeb małżonka niewinnego, chociażby ten nie znajdował się w niedostatku”. Obowiązek ten ma na celu wyrównanie stopy życiowej małżonka niewinnego, nawet jeśli rozwód nie pociągnął za sobą istotnego pogorszenia jego sytuacji materialnej i nie jest ograniczony w czasie. Trwa aż do śmierci małżonka niewinnego lub zawarcia nowego małżeństwa.

PW
»więcej

^
Post dodany: |26 Paź 2007|, 2007 16:36
Data rejestracji: 26 Paź 2007 postów: 1
" "

Wiesz co ja co prawdanie wiele moge doradzić ,ale poniewaz zalezy ci na rzetelnej odpowiedzi poszukaj na Profeo.pl, tam specjaliści udzielają odpowiedzi i napewno pomogą bo to specjalistyczny serwiś , trzymam kciuki
Polecam http://transfer.itac.pl/profeo/index.php?linkid=6

^
Post dodany: |26 Paź 2007|, 2007 23:48
Data rejestracji: 25 Paź 2007 postów: 2
" "

Dzięki za pomoc Mam jeszcze jedno pytanie: Żona złożyła pozew o rozwód bez orzekania o winie za rozpadł małżeństw Czy w takiej sytuacji sąd może mino tej woli wydać wyrok iz ja jestem winien rozpadowi małżeństwa Sytuacja jest tak że od roku nie jestem z zona i ma juz kogoś Właściwie to ona juz pod koniec mojego małżeństwa wiele dla mnie znaczyła Żona w pozwie wspomniała o mojej przyjaciółce Czy to może miec jakiś wpływ? :cry:

^
Post dodany: |24 Lis 2007|, 2007 20:29
Data rejestracji: 24 Lis 2007 postów: 8
" "

Cytat
Czy w takiej sytuacji sąd może mino tej woli wydać wyrok iz ja jestem winien rozpadowi małżeństwa

Jeśli Pan również wniesie o rozwiązanie małżeństwa bez ustalania winy i nie macie wspólnych małoletnich dzieci - to w tym zakresie sąd jest związany waszym wnioskiem.

A "wypomnienia" przyjaciółki nie należy traktować w tym wypadku jako wypominania Pana winy, a jedynie jako wskazanie, że nastąpił calkowity i trwały rozkład pożycia. W polskim systemie prawa nie wystarczy bowiem sama chęć rozwiedzenia się - trzeba jeszcze wykazać, że małżeństwo faktycznie się rozpadło.
Forum Prawników - bezpłatne porady prawne - www.forum.prawnikow.pl

^
Skocz do: