Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Poniedziałek, 21 maja 2012
Wiktor, Donata, Pudens, Donat
 2006: trzęsienie ziemi w Polkowicach
 2002: początek Narodowego Spisu Powszechnego
 Światowy Dzień Kosmosu
Nowe publikacje
Post dodany: |16 Wrz 2005|, 2005 01:22
Za rok kończę studia, co jest równoznaczne z tym, że przestaną mi przysługiwać alimenty. Jednak problem w tym, że ich w ogóle nie dostaję... no może raz na rok zaległa rata za 1 miesiąc. Czy takie długi jak alimenty mogą w jakiś sposób ulec przedawnieniu? Powinnam to gdzieś zgłosić czy dług będzie do końca życia? Do tej pory nie chciałam robić z tego powodu problemów, ale jeśli jest prawdopodobne, że przepadną, to chciałabym coś z tym zrobić. Jeszcze jedno pytanko, mianowicie chodzi o to, że podobno jeśli mam zaświadczenie o tym, że tych alimentów nie dostaję, to rodzic nie będzie mógł domagać się nigdy ode mnie pomocy finansowej. A jeśli by dawał na mnie kasę to "na starość" mogłaby być sytuacja, że żądałby ode mnie pieniędzy. Co robić?
Post dodany: |16 Wrz 2005|, 2005 19:29
Data rejestracji: 13 Wrz 2005 postów: 7
nie jestem pewna ale idac do komornika mozesz wyegzekwoac zaleglosci tylko 3 lata wstecz
Post dodany: |20 Wrz 2005|, 2005 00:33
Data rejestracji: 12 Wrz 2005 postów: 44
Wiesz trwają, dziedziczy się tylko długi państwowe i bankowe które przepisywane są nawet na dzieci, alimenty ulegają przedawnieniu, a przepadają jeśli nie rościsz ich otrzymania w odpowiednim sobie okresie. Jeśli masz wyrok sądowy idź z nim na policję(od tego trzeba zacząć) jeśli chcesz tego. Co do drugiej części to takie jest niestety smutne prawo w Polsce nieszczęśliwej, że rodzice mają prawo sądzić nas o alimenty, jeśli ich dochód jest niewystarczający na pokrycie potrzeb. Choć można wygrać sprawę argumentując w odpowiedni sposób, lub wydając na prawnika krocie. Odwołanie od wyroku to średnio czterysta złotych każde.
gutta cavat lepidem non vi, sed saepe cadendo
Post dodany: |20 Wrz 2005|, 2005 10:14
W takim razie co zrobić, żeby nie obawiać się, że za parę lat ojciec będzie chciał ode mnie kasę?
Post dodany: |20 Wrz 2005|, 2005 13:15
Data rejestracji: 13 Sty 2005 postów: 1327
| arturwica napisał/a | | Co do drugiej części to takie jest niestety smutne prawo w Polsce nieszczęśliwej, że rodzice mają prawo sądzić nas o alimenty, jeśli ich dochód jest niewystarczający na pokrycie potrzeb. |
A dlaczego smutne? Chyba Cie przez jakis czass wychowywali i lozyli na Twe utrzymanie rezygnujac w ten sposob z wydawania pieniedzy na wlasne zachcianki.
Kazdy kij ma dwa konce...
... a proca nawet trzy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|