Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Poniedziałek, 21 maja 2012
Wiktor, Donata, Pudens, Donat
 2006: trzęsienie ziemi w Polkowicach
 2002: początek Narodowego Spisu Powszechnego
 Światowy Dzień Kosmosu
Nowe publikacje
Post dodany: |3 Cze 2008|, 2008 19:25
Data rejestracji: 03 Cze 2008 postów: 2
Witam  .
Mam problem z pewnymi zadaniami : otóż chodzi o napisanie ciągu reakcji, w wyniku którego z wyjściowego metanu otrzymamy kwas paraaminobenzoesowy (można wykorzystać dowolne czynniki nieorganiczne). Myślałam, że najpierw należy poddać metan pirolizie, a potem otrzymany acetylen 'strimeryzować', aby powstał benzen, lecz to chyba błędny tok myślenia ;/.
Niestety, na tym nie koniec. Skonfrontowałam się również z zadaniem następującej treści :
"Ustalić wzór sumaryczny i zaproponować wzór strukturalny związku zawierającego C,H,O,N, mając następujące dane:
1)gęstość pary w warunkach normalnych wynosi 4,06 g/cm sześcienny
2)ze spalenia 0,325g tego związku otrzymano 0,314g CO2, 0,16 g H2O i 40 cm sześciennych azotu (warunki normalne)."
Ponoć w zadaniu tym jest błąd (prawdopodobnie przy danych związanych z azotem - może nie chodzi o cm a o dm). Niestety nie wiem, jak wykorzystać informację o gęstości pary. Jeżeli ktoś mógłby dać mi jakiś pomysł, nieco naprowadzić na właściwe rozwiązanie - będę bardzo wdzięczna  .
Pozdrawiam,
Gosia
Post dodany: |5 Cze 2008|, 2008 21:20
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
Po chwili namysłu.
Rzeczywiscie najpierw piroliza do acetylenu, a nastepnie trimeryzacja do benzenu. No i tutaj zazcynają się jaja. Zacząłbym od tego, przyłączenia atomu halogenku do benzenu, np. Cl, w obecności np. FeCl3. Atom chloru będzie potrzebny do reakcji karbonylowania związku Grignarda. Nastepnie nitrujemu i przyłączamy grupę -NO2. Atom chloru kieruje podstawnik w pozycję orto lub para, ale głównie w para. Czyli p-chloronitrobenzen. Teraz redukujemy grupę nitrową w obecności Np. SnCl2 do grupy aminowej. Czyli mamy z głowy grupę aminową. Teraz zajmiemy się grupą halogenową. Prowadzimy reakcję z magnezem i w obecności eteru etylowego (nie jest konieczny, ale przyspiesza reakcję, ale skoro nie możesz używać związków organicznych, to możesz przeprowadzić reakcję bez niego, będzie cięzko, ale chyba da radę). Powstaje związek Grignarda, gdzie zamiast grupy halogenowej (X) powstaje znajduje się MgX. Teraz karbonylujemy w obecnosci dwutlenku węgla, wody i w srodowisku kwaśnym, do kwasu karboksylowego - powstaje grupa -COOH. Przy karbonylowaniu można stosować grupę ochronną, zabezpieczającą grupę aminową przed utlenienim, np. grupę acetylową.
Dlaczego najpierw przyłączamy halogenek, to już wyjasniłem. Dlaczego najpierw nie karbonylujemy tego halogenku? POnieważ, gdybyśmy mieli najpierw grupę -COOH (kwas benzoesowy) i przeprowadzilibysmy reakcję nitrowania, to grupa -NO2 przyłączyłaby się w pozycję meta. Podstawnik karboksylowy jest podstawnikiem dezaktywującym o orientacji meta.
Szczerze nie chciało mi sie rysowac reakcji. Jeśłi coś będzie dla kogoś niezrozumiałe, to postaram sie narysowac reakcje.
Co do drugiego zadania, to mam pewne problemy z tlenem. Udało mi sie ustalić (jeśil sie nie pomyliłem) stosunke C : H : N - 7 : 8 : 2, ale z tlenem coś mi się nie zgadza. Gęstość par pewnie jest potrzebna do obliczenia masy molowej węglowodoru. Wydaje mi się, że raczej powstanie 40 cm³ azotu. 40 dm³, to jest bardzo dużo, jak na takie małe masy. 40 dm³ azotu to jest 50 g, a to za dużo jak na masę węglowodoru 0,325 g.
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin
Ostatnio zmieniony przez wymiennik |5 Cze 2008|, 2008 21:24, w całości zmieniany 1 raz

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Post dodany: |7 Cze 2008|, 2008 18:41
Data rejestracji: 03 Cze 2008 postów: 2
Bardzo dziękuję  .
Rozwiązałam kolejne zadania i tym razem proszę jedynie o sprawdzenie/ewentualne poprawki/podpowiedź  .
1. Ze spalenia 1,08g aminy otrzymano 2,64g dwutlenku węgla i 0,72 g wody. Ustalić wzór sumaryczny i liczbe izomerów, wiedząc, że amina zawiera sześcioczłonowy pierścień aromatyczny.
2,64 g dwutlenku węgla - x g C
44 g CO2 - 12 g C
x = 0,72 g C
0,72 g H2O - x g H
18 g H2O - 2 g H
x = 0,08 g H
1,08 - (0,72 + 0,08) = 0,28
0,72 g C - x moli C
12 g C - 1 mol C
x = 0,06 mola C
0,08 g H - x mola H
1 g H - 1 mol H
x - 0,08 mola H
0,28 g N - x mola N
14 g N - 1 mol N
x = 0,02
0,06 : 0,08 : 0,02 / * 100
6 : 8 : 2
Wzór aminy to C6H8N2.
Izomerów mamy trzy : 1,2-fenylodiamina, 1,3-fenylodiamina i 1,4-fenylodiamina.
2)Związek organiczny zawiera 48,6% węgla, 8,1 % wodoru i 43,3% tlenu. W reakcji z chlorem daje on chloropochodną o masie cząsteczkowej większej o 34,5u od substancji wyjściowej. Chloropochodna ta reaguje z amoniakiem tworząc aminokwas. Podać nazwę tego aminokwasu.
Zaczynamy od ustalenia wzoru związku organicznego.
Znalazłam w necie sposób na ustalenie go:
48,6/12 : 8,1/1 : 43,3/16
4,05 : 8,1 : 2,7 (podałam tę liczbę w zaokrągleniu, wtedy jest łatwiej, ale nie wiem, czy to dobry sposób  )
3:6:2
C3H6O2 - kwas propanowy
kwas propanowy + Cl2 = ? ? ? + HCl (niestety nie bardzo wiem, jak ma wyglądać drugi produkt)
W tym momencie zadania zmuszona jestem zwrócić się o pomoc. Wiem, że aminokwasem, który powstanie jest alanina (kwas alfa-aminopropanowy), ale co z produktem powyższej reakcji?
Proszę o pomoc  .
3) W kierunku której z elektrod będą się poruszały cząsteczki alaniny podczas elektrolizy roztworu
a) silnie kwaśnego - wydaje mi się, że do katody
b)silnie zasadowego - do anody
4) W kierunku której z elektrod będą się poruszały jony alaniny podczas elektrolizy roztwory o pH=7, jeżeli punkt izoelektryczny wynosi 6,0?
Skoro pI < pH to mamy kationy, czyli wędrują do katody.
5)0,445g alfa-aminokwasu zawierającego asymetryczny atom węgla wytwarza w reakcji z kwasem azotowym (III) 112 cm3 azotu (w.normalne). Ustalić wzór strukturalny aminokwasu.
W książce jest też wskazówka dotycząca wydzielania azotu:
R-NH2 + HNO2 ->R-OH + N2 + H2O
W tym zadaniu niestety się zagubiłam. Przeliczyłam jedynie 112 cm3 azotu na mole  .
Bardzo proszę o wskazówkę ^^.
Pozdrawiam,
Gosia
Post dodany: |8 Cze 2008|, 2008 20:55
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
Ad. 2.
W reakcji z cząsteczką chloru nastąpi substytucja atomu chloru do atomu węgla z łańcucha alifatycznego najbliższego grupie karboksylowej - CH3CH(Cl)COOH.
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|