Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Poniedziałek, 21 maja 2012
Wiktor, Donata, Pudens, Donat
 2006: trzęsienie ziemi w Polkowicach
 2002: początek Narodowego Spisu Powszechnego
 Światowy Dzień Kosmosu
Nowe publikacje
Post dodany: |30 Gru 2006|, 2006 23:42
Data rejestracji: 30 Gru 2006 postów: 5
Witajcie!
Studiując biografię Adama Mickiewicza trafiłem na nazwisko Towiańskiego. Zacząłem przeglądać zarys jego poglądów na różnych stronach internetowych - większość jego myśli sam wyznaję (Kościół jako wiara, a nie instytucja; umiłowanie pokoju; afirmacja cierpienia) z niektórymi się po prostu nie zgadzam.
Czytając o Towiańskim przypomniało mi się, że kumpel ze szkoły - znawca dziejów Napoleona Bonaparte - kiedyś wspominał o jakiejś sekcie do której wciągnięto Mickiewicza, uważającej Napoleona za Mesjasza. Zapytałem się teraz wprost przez GG o kogo mu chodziło. Odparł, że o Towiańskiego. Zaczęliśmy razem polemikę, która w sumie skończyła się na niczym. Cytując kumpla " spowodował . że nasz najlepszy narodowy wieszcz przestał pisać . Chciał on również zabić legendę napoleońską . Był szpiegiem rosyjskim .", "wmawiał innym ludziom , że Napoleon był Mesjaszem". Gdy pytałem się go o źródła tych poglądów, odparł "Waldemar Łysiak - Napoleoniada", a jak zapytałem o więcej "Przejrzyj co sądzą o nim Boy - Żeleński i Mackiewicz (Cat)".
Wypowiedz dwóch ostatnich próbowałem znaleźć w necie, ale nie udało mi się. Doszedłem do wniosku, że powinienem przeczytać "Biesiadę" i stwierdzić jakie poglądy naprawdę miał Towiański. Niestety nie mogę tego znaleźć w necie, a - patrząc jaki jutro jest dzień - książkę zakupię dopiero pojutrze.
A propo poglądów wyrażonych przez kumpla - przeczytałem tylko o tym, że mesjaniści (więc i towianiści) uważali, że Bóg działa przez niektóre osoby. Najważniejszą z nich był Jezus Chrystus będący Bożym Synem. Innym z nich był właśnie wspomniany Napoleon.
Chciałbym poznać waszą wiedzę na temat towianizmu. Kto się myli? Ja, czy mój kumpel? A może obydwoje jesteśmy w błędzi lub każdy z nas ma trochę racji?
Post dodany: |25 Mar 2009|, 2009 19:10
Data rejestracji: 25 Mar 2009 postów: 1
Twój kumpel opiera się na dawno już przez naukowców skompromitowanych stereotypach. Ty masz więcej racji, choć nie do końca. Temat jest skomplikowany i wciąż wymaga badań, których się podjęłam. Zajęło mi to parę lat, ale wyszedł z tego całkiem niezły doktorat, który zostanie wkrótce opublikowany przez wydawnictwo UW. Mam nadzieję, że raz na zawsze będzie rozstrzygnięta sprawa rzekomego szpiegostwa Towiańskiego i całej jego niby sekciarskiej działalności.
Pozdrawiam serdecznie.
Agnieszka Zielińska
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|