Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Poniedziałek, 21 maja 2012
Wiktor, Donata, Pudens, Donat
 2006: trzęsienie ziemi w Polkowicach
 2002: początek Narodowego Spisu Powszechnego
 Światowy Dzień Kosmosu
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Andrzej Towiański i towianizm
Przesunięty przez: dudu21 - |1 Wrz 2008|, 2008 21:47
Post dodany: |30 Gru 2006|, 2006 23:42
Data rejestracji: 30 Gru 2006 postów: 5
" "

Witajcie!
Studiując biografię Adama Mickiewicza trafiłem na nazwisko Towiańskiego. Zacząłem przeglądać zarys jego poglądów na różnych stronach internetowych - większość jego myśli sam wyznaję (Kościół jako wiara, a nie instytucja; umiłowanie pokoju; afirmacja cierpienia) z niektórymi się po prostu nie zgadzam.
Czytając o Towiańskim przypomniało mi się, że kumpel ze szkoły - znawca dziejów Napoleona Bonaparte - kiedyś wspominał o jakiejś sekcie do której wciągnięto Mickiewicza, uważającej Napoleona za Mesjasza. Zapytałem się teraz wprost przez GG o kogo mu chodziło. Odparł, że o Towiańskiego. Zaczęliśmy razem polemikę, która w sumie skończyła się na niczym. Cytując kumpla " spowodował . że nasz najlepszy narodowy wieszcz przestał pisać . Chciał on również zabić legendę napoleońską . Był szpiegiem rosyjskim .", "wmawiał innym ludziom , że Napoleon był Mesjaszem". Gdy pytałem się go o źródła tych poglądów, odparł "Waldemar Łysiak - Napoleoniada", a jak zapytałem o więcej "Przejrzyj co sądzą o nim Boy - Żeleński i Mackiewicz (Cat)".
Wypowiedz dwóch ostatnich próbowałem znaleźć w necie, ale nie udało mi się. Doszedłem do wniosku, że powinienem przeczytać "Biesiadę" i stwierdzić jakie poglądy naprawdę miał Towiański. Niestety nie mogę tego znaleźć w necie, a - patrząc jaki jutro jest dzień - książkę zakupię dopiero pojutrze.
A propo poglądów wyrażonych przez kumpla - przeczytałem tylko o tym, że mesjaniści (więc i towianiści) uważali, że Bóg działa przez niektóre osoby. Najważniejszą z nich był Jezus Chrystus będący Bożym Synem. Innym z nich był właśnie wspomniany Napoleon.
Chciałbym poznać waszą wiedzę na temat towianizmu. Kto się myli? Ja, czy mój kumpel? A może obydwoje jesteśmy w błędzi lub każdy z nas ma trochę racji?

PW
»więcej

^
Post dodany: |25 Mar 2009|, 2009 19:10
Data rejestracji: 25 Mar 2009 postów: 1
" "

Twój kumpel opiera się na dawno już przez naukowców skompromitowanych stereotypach. Ty masz więcej racji, choć nie do końca. Temat jest skomplikowany i wciąż wymaga badań, których się podjęłam. Zajęło mi to parę lat, ale wyszedł z tego całkiem niezły doktorat, który zostanie wkrótce opublikowany przez wydawnictwo UW. Mam nadzieję, że raz na zawsze będzie rozstrzygnięta sprawa rzekomego szpiegostwa Towiańskiego i całej jego niby sekciarskiej działalności.
Pozdrawiam serdecznie.
Agnieszka Zielińska
ags

PW
»więcej

^
Skocz do: