Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Poniedziałek, 21 maja 2012
Wiktor, Donata, Pudens, Donat
 2006: trzęsienie ziemi w Polkowicach
 2002: początek Narodowego Spisu Powszechnego
 Światowy Dzień Kosmosu
Nowe publikacje
Post dodany: |12 Paź 2006|, 2006 10:51
Data rejestracji: 12 Paź 2006 postów: 1
Wg. mnie dominacja jednego języka (angielski) jest nie sprawiedliwa, gdyż naturalnie mówący tym językiem zawsze mają przewagę nad resztą, czy to w czytaniu prawa, czy dyskusjach. Zwsze może się odwołać do bliżej nieokreślonych skojarzeń narosowych. itp. spowoduje (i powoduj) to przejmowanie kultury tegoż narodu w innych państwach.
Roziwązaniem jest jezyk, którego każdy się będzie musiał uczyć. Dobrym do tego językiem jest esperanto (lub jego jakaś pachodna). A w Uni Europejskiej na tłumaczenia wydaje się majątek. Dodatkowo Anglia jako państow w którym którego język stał się nie formalnym wspólnym językiem UE zarabia korście na kursach angieskiego.
Arek
--
http://forum.esperanto.org.pl
Post dodany: |12 Paź 2006|, 2006 11:51
Data rejestracji: 05 Sie 2006 postów: 852
Angielski jest jako jezyk latwy..poniewaz jest najczesciej slyszalny na calym swiecie.
Czy to w telewizji...filmach..piosenkach..wszedzie...ja osobiscie lubie ten jezyk..podoba mi sie wymowa jego...jest latwy do nauczenia...
Co do innych jezykow to niecierpie niemieckiego...o zgroza..ochyda...nawet jednego glupiego slowka nie potrafie zapamietac
Czyń tak jakbyś chciał by inni czynili.

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: inna, niż każdy...
Post dodany: |12 Paź 2006|, 2006 16:08
Data rejestracji: 10 Wrz 2006 postów: 13
Nigdy nie rozumiałem jak to jest z nami - ludźmi, że gdy widzimy naszego sąsiada, któremu akurat lepiej się wiedzie z jakiegoś powodu, to nie będziemy się cieszyć z jego "szczęścia", lecz krzyczeć: "Dlaczego ON ma mieć lepiej niż JA? Jeśli ja tego nie mam, on też nie powinien!".
Wg mnie fakt, że angielski występuje teraz w wielu krajach jako bardzo popularny język przemawia tylko i wyłącznie na jego korzyść.
Pozdrawiam...
Post dodany: |12 Paź 2006|, 2006 19:18
| Darq napisał/a | Nigdy nie rozumiałem jak to jest z nami - ludźmi, że gdy widzimy naszego sąsiada, któremu akurat lepiej się wiedzie z jakiegoś powodu, to nie będziemy się cieszyć z jego szczęścia, lecz krzyczeć: Dlaczego ON ma mieć lepiej niż JA? Jeśli ja tego nie mam, on też nie powinien!.
|
ja tak wcale nie uwazam....dobrze jest jak komus sie powodzi
a co do tematu...to tak! Anglicy maja najlatwiej..nie musza sie uczyc jezyka, jesli chca sie porozumiec w innych krajach
[ Dodano: 12 Pażdziernik 2006, 19:19 ]
w sasadzie moze sie uczyc..danego jezyka do danego kraju..ale po swoim czyli angielskim napewno sie dogada

Profil PW e-mail
»więcej
Post dodany: |12 Paź 2006|, 2006 20:02
Anneke, no tak...masz racje, ale my uczymy sie raczej z przymusu..bo mamy to w szkolach...ja lubie angielski..ale np. niemieckeigo nie znosze...a taki anglik ma dobrze to...ze nie ma obowiasku sie uczyc polskiego...no chyba ze amerykanskie szkoly wprowadzily ze trzeba...ale watpie

Profil PW e-mail
»więcej
Post dodany: |12 Paź 2006|, 2006 20:34
Data rejestracji: 12 Paź 2006 postów: 21
Nie wiem jak w Stanach, ale w Anglii już pojawia się nowa poprawka jeśli chodzi o przyjmowanie do pracy. Wymagane są różne języki. Już taki Anglik pracujący na troszkę wyższym stanowisku musi obowiązkowo znać jakiś język obcy. I nie ma zmiłuj. Poza tym wielokultuorowośc Anglii wymaga by poznać coś jeszcze innego niźli to, co zna się od urodzenia. Romawiałam z wieloma mieszkańcami i naprawdę wielu jest wstyd, że nie znają innych języków. Tak przy okazji, ja też niemieckiego nie znoszę  Ale musiałam sie uczyć francuskiego  i ciesze się, że go znam pomimo tego że jest trudny to naprawdę jest duża satysfakcja kiedy potrafi się powiedzieć sporo zwrotów.
Post dodany: |12 Paź 2006|, 2006 20:37
NO TAK....ja niestety nie mam okazji si euczyc innych jezykow, procz angielskiego i niemieckiego...albo nie ma okazji albo funduszy

Profil PW e-mail
»więcej
Post dodany: |12 Paź 2006|, 2006 21:40
Data rejestracji: 06 Kwi 2006 postów: 1477
| Kati napisał/a | | a co do tematu...to tak! Anglicy maja najlatwiej..nie musza sie uczyc jezyka, jesli chca sie porozumiec w innych krajach :Rolling Eyes: |
i to mnie strasznie wkurza... jedzie taki Polaczek do innego kraju i wymagaja od niego zeby smigal w innym jezyku (najlepiej w jezyku ludnosci zamieszkujace tereny co sie tam do nich wybrał) ale jak ktos do nas przyjedzie to juz to wszystko w drugą strone nie dziala i znowu my sie musimy dostosowywać innych...
zapamiętaj - nie przekręcisz przekreta...
Post dodany: |13 Paź 2006|, 2006 10:06
idgi, dokładnie....tak samo mam rodzinke w niemczech, jak jade do nich..to po niemiecku gderam...kalecze ile sie da...naszczescie dziadki umieja niemiecki po w czasie wojny byl wymagany. A jak do nas przyjada..to nic sie nie zmienia  czasem blysna jakims slowkie..np. "dziekuje" "prosze" to wszystko co umieja..

Profil PW e-mail
»więcej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|