Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomisława
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim
 1925 - Polska podpisała konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali się Michaił Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyraził zgodę na zjednoczenie Niemiec
Nowe publikacje
Post dodany: |27 Mar 2006|, 2006 12:55
Data rejestracji: 22 Cze 2005 postów: 1661
Dethropo, ziemia ma wystarczajaca grawitacje zeby cie utrzymac na jej powierzchni, ale jak wezmiesz grudke ziemi to ona pomimo iz zrobiona z tegosamego niebedzie miala tych samych wlasciwisci. To samo bedzie z ta 'czarna dziura'
Arguing in the internet is like running in the Special Olympics, even if you win, you're still retarded

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: Giero Maniak! =-)
Post dodany: |1 Maj 2008|, 2008 21:32
Data rejestracji: 01 Maj 2008 postów: 6
Wiele z was przyjmuje to co fizycy odkryli za prawdziwe a my tak naprawdę nie wiemy dokładnie co to jest grawitacja.
Czy istnieją hipotetyczne grawitony?
Czy Model atomu Bohra w 100% poprawnie opisuje zjawiska zachodzące w mikroświecie?
Czy nie zastanawialiście że w tych zworach powstają abstrakcyjne rzeczy nieskończona gęstość której po prostu nie ma!
Fakt że w obiektach o bardzo dużych masach , które się zapadają gęstość jest imponująco duża ale nieskończona
Czy same"stałe we wzorach wróżą coś pozytywnego"
Masa się zwiększa przy dużych prędkościach a traktowaliśmy ją zawsze jaką stałą
Może przy tak wielkich prędkościach trudno jest zmierzyć mase np protonu
Czy fale grawitacyjne działają tak samo na obiekt który jest w spoczynku a który porusza się z c=0.99C
???????????????
Nie można brać wszystkiego za wyznacznik tacy ludzie nigdy nic nie osiągają poczytajcie sobie o ludziach którzy zasłyneli w historii nie ulegali oni gdy żyli przyjętym zasadom itp nie uważali je za świętę
Poczytajcie o prod Gryzińskim i modelu swobodnego spadku/
[ Dodano: 1 Maj 2008, 22:36 ]
Za nim normalna czarna dziura wyparuje mija gugol lat Nie wiem jak z malymi dzirami moze szybko wyparowac ale .......
[ Dodano: 1 Maj 2008, 23:25 ]
http://www.paranormalium.pl/artykul.php?id=554 warto poczytac
Post dodany: |2 Maj 2008|, 2008 11:00
Data rejestracji: 19 Lut 2005 postów: 1343
Popatrzcie na to z drugiej strony. Na granicy atmosfery i kosmosu dzień w dzień mam miejsce masa takich?/podobnych? zderzeń z których mogło by powstać to co chcą otrzymać w CERN-ie. Więc jeśli rzeczywiście taki mikroskopowy twór miałby stwarzać jakieś zagrożenie, to już dawno by nas nie było.
W PRACY - weekend

Profil PW
»więcej
Opis: nowy tu jestem ;)
Post dodany: |10 Wrz 2008|, 2008 20:12
Data rejestracji: 10 Wrz 2008 postów: 1
może nie posiadam dużej wiedzy na tematy teoretyczne fizyki ale z tego co wiem to czarnej dziury nie da się zlikwidować czyli nawet najmniejsza czarna dziura z czasem wciągnęła by całą okoliczną materię ( w przypadku takiej niewielkiej czarnej dziury wcześniej nasze słońce wybuchnie zanim wciągnie jakąś liczącą się ilość materii ). nie wiem jak pole grawitacyjne tej "dziurki" wpłynie na pole grawitacyjne ziemi ale też mi się wydaje że to będzie nieznaczne.
zastanawiałem się nad tym czy można jakoś zlikwidować czarną dziurę ? skoro czarna dziura jest to punkt w przestrzeni który wytwarza ogromną grawitacje to czy nie dałoby się jakoś jej zlikwidować wytworzeniem w jej obrębie pola magnetycznego ? ( elektromagnesy )
wydaje mi się też że spekulacje naukowców co do tego że teoretycznie możliwy "wielki wybuch" po takim zderzeniu jest niegroźny są moim zdaniem niepewne ponieważ nikt nie wie jakie prawa działają w czasie takiego wybuchu :)
Post dodany: |9 Mar 2010|, 2010 01:29
Data rejestracji: 09 Mar 2010 postów: 3
| tok55 napisał/a | Szanowni Panstwo,
Czy ktos moglbym w koncu udzielic jasnej i przekonuwujacej odpowiedzi na temat-calkowitego bezpieczenstwa dla naszej planety zwiazanego z projektem czarnej dziury W OSRODKU CERN POD GENEWA? |
Rozpatrując sprawę “Czarną dziurą made in CERN” trzeba zdać sobię sprawę o pewnym drobnym “ale”. Naprawdę DROBNYM “ale”.
o wartości Promienia Schwarzschilda tejże czarnej dziury powstałej w LHC:
Masa protonu wynosi 1,67e-24 g. Ta “miniaturowa Czarna dziura” powstanie przy niektórych zderzeniach dwóch protonów. Uzwzgledniajac ich masy oraz także relatywistyczny przyrost masy tychże protonów zderzających się z prędkością 99.9999991% prędkości światła, to powstała w ich wyniku Czarna Dziura miałaby promień…
~3.7e-50 m!!!
0,00000000000000000000000000000000000000000000000037 metra
Czyli ta “groźna” Czarna Dziura byłaby o ponad 34 rzędy razy MNIEJSZA od promienia protonów z którego powstała! (ok 1,2 fm = 1,2e-15 m).
Jak wielka jest ta różnica między Czarną Dziurą z LHC, a Protonem?
Załóżmy, że tą Czarną Dziurę z LHC i proton powiększymy o wartość 3.2e+34 rzęda wielkości… Czarna dziura będzie miała rozmiar ok 2,5 femtometra – czyli średnicę Protonu, a tenże Proton wówczas musiałby mieć tym samym…
…OKOŁO 8,1e+19 m = ok. 8,6 mln LAT ŚWIETLNYCH!
W takiej objętości znajduje się Nasza Galaktyka, galaktyka M31 w Andromedzie i jeszcze kilkadziesiąt innych mniejszych z tzw. Lokalnej Grupy Galaktyk!!!
Tym samym ta milipucia Czarna Dziura swobodnie zmieściłaby się wewnątrz jakiegoś nukleonu i nawet by on jej “nie zauważył”!
Mówiąc obrazowo: 10 cm jabłko każdy potrafił zjeść bez trudu, ale gdyby je powiększyć o różnicę wielkości między Czarną Dziurą z LHC, a protonem to czy potrafilibyście zjeść jabłko o wielkości 3,4×10^33 m? (to jest prawie cztery miliony razy więcej niż średnica obserwowalnego Wszechświata!)
CZY NAPRAWDĘ “coś takiego tycieńkiego” JEST W STANIE “ZJEŚĆ” choć np. 1 proton, a tym bardziej ZIEMIĘ?
Ostatnio zmieniony przez andrzej_karon |9 Mar 2010|, 2010 01:31, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |19 Kwi 2011|, 2011 20:52
Data rejestracji: 19 Kwi 2011 postów: 2
Nie jestem pewna, czy stworzenie "sztucznej" czarnej dziury jest w ogole mozliwe. W koncu np. przecietna gore trzeba by skurczyc do rozmiarow jadra atomowego, zeby uzyskac sile grawitacji, ktorej nic nie zrownowazy. W jaki sposob mozna zrobic cos takiego w laboratorium??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|