Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomisława
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim
 1925 - Polska podpisała konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali się Michaił Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyraził zgodę na zjednoczenie Niemiec
Nowe publikacje
Post dodany: |4 Mar 2006|, 2006 17:56
Data rejestracji: 20 Mar 2005 postów: 183
| Cytat | | Co ma jedno do drugiego? |
Bardzo dużo. Nie może być tak aby do opisu dwóch rożnych aspektów tego samego zjawiska stosowac teorie, które (jak nrazie) do siebie nie przystają, sa niekomplementarne.
Wypijmy za matematyczne popapranie ....
Post dodany: |4 Mar 2006|, 2006 17:58
Data rejestracji: 18 Lis 2005 postów: 92
Ale Hawking zajmuje się czarnymi dziurami, które są konsekwencją teorii Einsteina.
Hψ = Eψ
Profil PW e-mail
»więcej
Opis: Quantum & Maths
Post dodany: |4 Mar 2006|, 2006 18:06
Bo Hawking szuka teorii unifikujacych te dwie wymienione przeze mnie - w tzw. kwantową teorię grawiacji
Post dodany: |5 Mar 2006|, 2006 19:31
Co nie zmienia faktu, że korzysta z teorii względności Einsteina
Hψ = Eψ
Profil PW e-mail
»więcej
Post dodany: |5 Mar 2006|, 2006 20:09
Data rejestracji: 15 Lis 2005 postów: 606
No i co z tego? Jak na razie relatywistyka nijak ma się do teorii kwantowych. Potrzeba jest nam teorii głębszej, która tłumaczyłaby zjawiska kwantowe i relatywistyczne w sposób zunifikowane, a więc zuniwersalizowany i unikatowy. Sam osobiście uważam, że kwantowa teoria grawitacji, a więc i wszystkie związane z nią implikacje (vide grawitony) to bełkot ludzi zachłyśniętych kwantowością mikroświata, chociaż przystrojony matematycznym garniturkiem.

Profil PW
»więcej
Opis: Teoretyk
Post dodany: |5 Mar 2006|, 2006 20:16
Tylko napisałam
| Ja napisał/a | | A mi się wydaje, że teoria Hawkinga w jakimś stopniu wynika z teorii Einsteina |
I nie wiem, po co cała polemika, nie powiedziałam, że Hawking zunifikował OTW z kwantami.
| Amon-Ra napisał/a | | Sam osobiście uważam, że kwantowa teoria grawitacji, a więc i wszystkie związane z nią implikacje (vide grawitony) to bełkot ludzi zachłyśniętych kwantowością mikroświata, chociaż przystrojony matematycznym garniturkiem. |
Popieram. To gadanie ludzi "mondrych", którzy koniecznie chcą pokazać, że rozumieją całą fizykę i wszystkie jej zawiłości. Kwantowa teoria grawitacji może powstać tylko wtedy, gdy naukowcy przestaną się zajmować popularno-naukowym bełkotem i usiłowaniem wpojenia innym teorii kwantów bez jednego wzoru matematycznego.
Hψ = Eψ
Profil PW e-mail
»więcej
Post dodany: |5 Mar 2006|, 2006 21:50
Amon-Ra, Quantum Bit, nie rozumiem was. Dlaczego próby unifikacji OTW i mechaniki kwantówej uważacie za brednie. Czy macie wógóle kompetencje aby rozsądzić czy możliwe jest stworzenie kwantowej teorii grawitacji? Jak mozecie, krytykować zajmujących się ta dziedziną mimi, iż wasza wiedza na ten temat jest skąpa? Bez obrazu ale taka postawa trąci zaściankiem. Jak dotać udało się zunifikować STW i teroię kwantów - mamy przecież równanie Kleina-Gordona i Diraca - dlatego mniemam, że prędzej czy później dokonamy tego także dla OTW. Problem nie w tym czy jest to możliwe tylko jak to zrobić.
Post dodany: |5 Mar 2006|, 2006 22:55
Data rejestracji: 15 Lis 2005 postów: 606
Quantum Devil, a czy Twój poziom wiedzy - bez urazy - obliguje Cię do krytykowania nas lub kreowania jakichkolwiek osądów w tej sprawie? Nie zinterpretuj źle moich słów - jesteś człowiekiem bardzo kompetentnym i Twój poziom wiedzy, chociażby z racji wieku jest wyższy niż nasz. Napisałem tylko, że moim zdaniem skwantowana grawitacja (czytaj grawitacja, której jedynym sposobem na pokonywanie przestrzeni jest założenie teoretyczne istnienia grawitonów) jest ślepą uliczką; nie neguję z góry innych form "skwantowania", co więcej, akceptuję je. Tylko nie doszukuj się w tym podtekstów, proszę...

Profil PW
»więcej
Opis: Teoretyk
Post dodany: |6 Mar 2006|, 2006 00:23
| Cytat | | nie neguję z góry innych form skwantowania |
Nie słyszałęm o innym skwantowaniu niż wprowadzenie kwantów(czyli "cząstek") dla rozpatrywanego pola.
| Cytat | | Napisałem tylko, że moim zdaniem skwantowana grawitacja (czytaj grawitacja, której jedynym sposobem na pokonywanie przestrzeni jest założenie teoretyczne istnienia grawitonów) jest ślepą uliczką; |
A propo, jak doszłeś do tego wniosku? Co cię do niego skłoniło?
Post dodany: |6 Mar 2006|, 2006 12:47
Data rejestracji: 27 Paź 2005 postów: 162
Hawking zaklada, ze cz.dziura wyparuje poniewaz bedzie miala mala mase, ale przeciez bedzie miala nieskoncozna grawitacje...(masa jest wzgledna - poniewarz dwa ciala o roznych masach spadajace ruchem bezladnym - spadja z ta sama predkoscia), poza tym masa to grawitacja a niekonczona grawitacja to nieskonczona masa w rozumieniu kwantowym...
poza tym jeszcze raz was sie was zapytam dlaczego uwazacie, ze to przeksztalcenie e=mc2
na swiatlo jest dla was bez sensu??, przeciez wtedy wszystko sie wyjasnia...wiadomo, ze masa-grawitacja to inny rodzaj oddzialywan elektromagnetycznych - tz. ciemna energia
Niedopuszczalne jest tworzenie tylu krotkich, nastepujacych bezposrednio po sobie postow. Zostaly one usuniete. Prosze stworzyc w miejsce tych urwanych zdan-postow jeden sensowny.
Jesli chcemy cos dopisac, nalezy uzyc edycji. Uzytkownik otrzymuje ostrzezenie.
Informuje jednoczesnie, iz ewentualne otrzymanie jeszcze jednego ostrzezenia rownoznaczne bedzie z zablokowaniem mozliwosci pisania na tym forum.
M.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|