Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomisława
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim
 1925 - Polska podpisała konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali się Michaił Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyraził zgodę na zjednoczenie Niemiec
Nowe publikacje
Post dodany: |8 Mar 2006|, 2006 21:46
Data rejestracji: 08 Mar 2006 postów: 3
Zagrożenie ze strony małych czarnych dziur (wątpie, żeby udało się nam, ludziom, stworzyć czarną dziurę o średnicy chociażby 0,5cm - aby z ziemi zrobić czarną dziurę musielibyśmy ją upakować w 1cm sześcienny...) jest naprawde małe. Według mnie Stephen Hawking ma rację, iż czarne dziury znikają - przecież jest to doskonale udowodnione...
Skoro czarna dziura emituje promienie rentgenowskie, to znaczy, że kiedyś musi w ten sposób skończyć swoje "paliwo". Podejżewam, że w przypadku naprawde małych czarnych dziurek sprawa będzie wyglądała jak np. z mezonami, które zbyt długo nie zyją :]
//oczywiście zawszę mogę się mylić,
Pozdrawiam
Post dodany: |8 Mar 2006|, 2006 22:25
Data rejestracji: 18 Lis 2005 postów: 92
| tok55 napisał/a | | pozatym co sie dzieje z masa jezeli cala mase zamienimy w energie? |
Po prostu znika - czyli staje się innym rodzajem energii zgodnie z zasadą zechowania energii.
| tok55 napisał/a | | jezeli przyspieszymy mase do predkosci swiatla to stanie sie swiatlem |
Już wiele razy zauważane było, iż jest to nieprawda
Hψ = Eψ
Profil PW e-mail
»więcej
Opis: Quantum & Maths
Post dodany: |8 Mar 2006|, 2006 22:55
Data rejestracji: 20 Mar 2005 postów: 183
żadną cząstka o niezerowej masie spoczynkowej nie może miec predkości równej c
Wypijmy za matematyczne popapranie ....
Post dodany: |9 Mar 2006|, 2006 10:57
Data rejestracji: 27 Paź 2005 postów: 162
| Quantum Devil napisał/a | | żadną cząstka o niezerowej masie spoczynkowej nie może miec predkości równej c |
o rany wiem o tym, ale tylko zakladam,...ze gdyby przyspieszyc czastke do predkosci swiatla to stanie sie ona swiatlem - chyba to logiczne, ale przy okazji powstanie czarna-dziura...tak jakby przyspieszyc lod do pewnej predkosci to stanie sie on para wodna - wiem, ze nie jest to zbyt trafne porownanie, ale mysle, ze oddaje prawde...nie wiem niczego nie chcecie zrozumiec...jezeli energia to swiatlo to wszystko jest swiatlem...przeciez sam einstein chcial polaczyc elektromagnetyzm i grawitacje, ale wymyslil tez sobie geometryczna grawitacje....POWTARZAM PO RAZ KOLEJNY ,ze nie ma zanczenia czy czarna dziura bedzie mala czy nie...potem sie powiekszy./.. masa jest wzgledna i zalezy od grawitacji(dwa ciala o roznych masach spadaja ruchem bezladnym z ta sama predkoscia...) niekonczona grawitacja to niekonczona masa....przeciez to wynika wlasnie z mc - przyspieszajac czastke o niezerowej masie do predkosci swiatla - energia wzrata do nieskonczonosci i masa tej czastki rowniez....ale zderzajac dwie czastki rozpedzone do 1/2 c ta energa skumuluje sie....NA CZARNEJ DZIURZE PRAWA FIZYKI SIE ZALAMUJA - NIE MOZNA NICZEGO PRZEWIDZIEC!!!! - CZARNA DZIURA WYPARUJE JAK JUZ NIE BEDZIE MIALA MATERII KTORA MOGLABY BYC ZASILANA - A WOKOL JEST TROCHE MATERII...
Post dodany: |9 Mar 2006|, 2006 12:32
Data rejestracji: 20 Mar 2005 postów: 183
ta dyskusja do niczego nie doprowadzi bo po prostu nie znasz i nie rozumiesz fizyki.
Wypijmy za matematyczne popapranie ....
Post dodany: |9 Mar 2006|, 2006 13:20
Data rejestracji: 15 Lis 2005 postów: 606
Dlatego też dałem sobie z nią spokój. Quantum Devil, radzę Ci zrobić to samo  .

Profil PW
»więcej
Opis: Teoretyk
Post dodany: |9 Mar 2006|, 2006 21:11
Data rejestracji: 08 Mar 2006 postów: 3
A ja proponuję zamknąć ten temat...
btw. tok55 po co narzekasz, my, ludzie prędzej czy później sztuczną czarną dziurę stworzymy... a jak sie potwierdzą twoje słowa to Ciebie też wciągnie w lej  więc daj już spokój bo nic nie poradzisz dyskusją z nami :]
Post dodany: |10 Mar 2006|, 2006 16:05
oj tam nie swirujcie:), naprawde to was nei obchodzi?, czy ktokolwiek moze decydowac za innych w takich sytuacjach?, trzeba cos zrobic - zeby chociaz jak najwiecej ludzi bylo tego swiadomych...- to robimy rewolucje?:)
Post dodany: |10 Mar 2006|, 2006 17:09
bo tak naprawde, przecietny czlowiek nie ma o tym bladego pojecia, a gotowosc tego akceleratora do wytworzenia czarnej dziury ma nastapic w 2007 r. wiec juz bardzo niedlugo...
Post dodany: |24 Mar 2006|, 2006 12:02
Data rejestracji: 28 Gru 2005 postów: 125
Nalezy podkreslic, iz nikt tu z nas nie jest kompetentny, aby w jakikolwiek sposob podwazac osiagniecia znanych na calym swiecie fizykow. Wiecej powsciagliwosci. Ale jak to w fizyce bywa, kazda z najnowszych teorii jest obarczona pewnym ryzykiem, i kto wie, ale za jakis czas moze sie okazac, ze Amon faktycznie mial racje (zycze Ci, aby Twoje nazwisko kiedys bylo tez znane na calym swiecie, malo tych polskich nazwisk w swiecie fizyki)  . Krytykowac konkretnych osob nie wypada, mozna co najwyzej wypowiadac sie krytycznie wobec pewnych teorii (ale nie w ten sposob ze jest to belkot przemadrzalych ludzi  )
A teraz na temat. Do tej pory nie slyszalem o projekcie stworzenia czarnej dziury i szczerze mowiac bardzo w ten projekt watpie. Stworzenie nieskonczonej grawitacji wymagaloby stworzenia nieskonczonego cisnienia. A gdyby to bylo mozliwe, to juz dawno bylyby reaktory syntezy termojadrowej, w ktore do dnia dzisiejszego, wielu naukowcow watpi.
Dodam jedynie ze czytam czasami ksiazki popularno-naukowe, a fizyka zajmuje sie zupelnie hobbystycznie od stosunkowo niedawna (od stycznia tego roku). Z wyksztalcenia jestem inzynierem i na codzien zajmuje sie przyziemnymi sprawami (projektowanie konstrukcji budowlanych). Z tego tez wzgledu nie mozna mowic o mnie jako o specjaliscie z zakresu fizyki wielkich energii. Dlatego tez jesli gdzies sie myle, to prosze spokojnie i bez obrazania naprowadzic mnie na wlasciwy trop  Z gory dziekuje
KOREPETYCJE [koszalin] - matematyka, mechanika klasyczna, mechanika techniczna, wytrzymalosc materialow. Tanio! wiadomosc na gg lub email
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|