Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Środa, 23 maja 2012
Leontyna, Jan, Iwona, Symeon
 Światowy Dzień Żółwia
 1911: została otwarta Nowojorska Biblioteka Publiczna
 2006: pojawił się system operacyjny Microsoft Windows Vista w wersji Beta 2
Nowe publikacje
Post dodany: |23 Sty 2007|, 2007 22:13
Data rejestracji: 16 Paź 2006 postów: 17
Witam, mam na lekcjach teraz nowy temat, który tako jako próbuje zrozumieć aczkolwiek mój psor od tegoż przedmiotu nie jest zbyt pomocny w wytłumaczeniu mi poniższych zadań (tak samo jak książka). Nie proszę o rozwiązanie, aczkolwiek o jakieś rady i wsparcie odnośnie tych zadań:
1.Oblicz masę siarczku srebra otrzymanego w wyniku reakcji 162g srebra z niezbędną ilością siarki.
2.Ile dm3 tlenu (warunki normalne) otrzyma się przez rozkład 0,5 mola tlenku rtęci?
Post dodany: |24 Sty 2007|, 2007 01:20
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
Jeśli moge coś doradzić.
Najpierw trzeba sobie napisać reakcję i ją uzupełnić. To raz. Dwa obliczyc masy molowe interesujących Cie substratów/produktów. W przypadku zadania nr 1 S i Ag2S. Teraz znając masę jednego składnika z proporcji oblicczasz masa drugiego.
Dla przykładu - reakcja wygląda nastepująco:
A + B -> C + D
I teraz proporcja:
M A [g/mol] - M D [g/mol]
m A [g] - m D [g]
Obliczając masy molowe musisz wziąć takze po uwagę ewentualne współczynniki, dlatego potrzebena jest najpierw reakcja.
W przypadku drugiego zadania sprawa sprowadza sie praktycznie do podobnych zabiegów i pewnej drobnej wiedzy.
Najpierw tradycyjnie reakcja. Z reakcji widzimy ile moli tlenu powstaje z jakiej ilosci moli tlenku. A nas interesuje ile moli powstanie z naszej ilosci mili tlenku. A więc proporcja:
ilość moli tlenku z reakcji - ilość moli tenu z reakcji
ilość moli tlenku z zadania - ilość moli tlenu otrzymana
Obliczamy nieznaną wartość ilości moli tlenu otrzymaną z naszej zadanej ilości tlenku.
Teraz tworzymy kolejną proporcje korzystając z pewnego faktu, iż 1 mol gazu w warunkach normalnych zajmuje 22,4 dm3.
A więc znowu proporcja:
1 mol gazu - 22,4 [dm3]
nasza, wyżej otrzymana, ilośc tlenu - x [dm3]
I wynik juz gotowy.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem to w miarę jasno. Jeśli nie to wybacz, postaram się napisać to jeszcze prościej. Proszę o wyrozumiałość. Tak samo jak twój profesorek uczę ogólnie pojętej chemii, ale troche na innym poziomie. Więc moge mieć trudności z tłumaczeniem rzeczy na innym poziomie. W razie dalszych kłopotów pisz.
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Post dodany: |10 Lut 2007|, 2007 20:00
a w tym drugim zadaniu jak będzie wyglądać reakcja rozkładu ?
Post dodany: |10 Lut 2007|, 2007 22:38
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
Rozkład tlenku rtęci? Hmmmm...
Niech pomyśle.
Pewnie tlenek rtęci rozpadnie się na tlen i rtęć.
Zależy też jaki tlenek.
Teoretycznie to będzie wyglądać tak:
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Post dodany: |10 Lut 2007|, 2007 23:14
Okay, teraz już wszystko gra. Poszło (może nie jak po maśle) ale poszło  . Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.Q
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|