..przepraszam, że zajmę Wam troszeczkę czasu, ale mam problem z chemią ;/ Nigdy jej nie cierpiałam, a jednak muszę rozwiązać kilka zadań i mieć je po przerwie świątecznej.
Chciałabym je mieć, ale..nie mam nawet pomysłu na rozwiązania. Czy mógłby mi ktoś pomóc? Jeżeli będę mogła jakoś się odwdzięczyć..to postaram się!
1. Do spalenia próbki pewnego metalu zużyto 48g tlenu. W wyniku tej reakcji powstał tlenek, w ktorym stosunek masowy metalu do tlenu jest rowny 5:2. Oblicz ile gramow metlau spalono.
2. Ołów laczy sie z siarka w stosunku masowym Pb:S = 13:2.Oblicz ile gramow (maksymalnie) siarczku olowiu (II) PbS mozna otrzymac z mieszaniny zawierajacej 5g siarki i 26 olowiu.
3. Stosunek masowy metalu do tlenu w pewnym tlenku jest óowny M: O = 9:8. Oblicz zawartość procentową tlenu w tym tlenku.
Karolina 18:14:45
4. Dwa gazy X i Y reaguja ze sobą w stosunku molowym X : Y = 1: 2. Oblicz ile decymetrow sześciennych gazu X przereaguje z 5o g\dm sześciennymi gazu Y.
5.Ustal który siarczek powstal z polaczebia 1,2g siarki z 1,4 g żelaza:
a) siarczek żelaza (II) w ktorym stosunek masowy żelaza do siarki wynosi 7 : 4,
b) siarczek żelaza (III) w ktorym stosunek ten wynosi 7 : 6
6. Podczas całkowitego rozkładu 2,84g związku sodu, siarki i tlenu powstaje 1,24g tlenku sodu, w którym stosunek masoey sodu do tlenu wynosi 2,875 : 1 oraz 1,6g pewnego tlenku siarki, w którym stosunek masowy siarki do tlenu równy jest 2 : 3. Oblicz skład procentowy zwiazku ktory poddano rozkladowi.
Proszę o wyrozmiałość, jestem dziewczyną:)
zadania umieszcza sie w innym dziale