Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Środa, 23 maja 2012
Leontyna, Jan, Iwona, Symeon
 Światowy Dzień Żółwia
 1911: została otwarta Nowojorska Biblioteka Publiczna
 2006: pojawił się system operacyjny Microsoft Windows Vista w wersji Beta 2
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
[chemia]zadania
Post dodany: |8 Sty 2007|, 2007 19:54
Data rejestracji: 20 Lis 2006 postów: 15
" "

Prosze mi pomuc rozwiazac 3 zadania

1 Reackaj aotrzymywania sody oczyszczonej z wodorotlenku sodi i tlenku wegla (IV) zachpodzi z wydajnoscia 85%. Ile potrzeba wodorotlenku aby otrzymac 100kg sody wiem ze ma wyjsc 56,02 kg sodu

2.
Ustal wzór rzeczywysity gazu zawierjacego 46,1% C i 53,9 % N i charateryzującego sie gęstscia 2,32dm3

Odpowiedz to C2N2 ale nie wiem jak do tego dojsc

3. Czy 100g chloru wystarczy aby z 50 g wapnia otrzymac chlorek wapnia ? Jaka masa chlorku wapnia powstanie w tej reakcji?

wiem ze powstanie 138,75g ale jak do tego dojsc to nie mam zielonego pojecia

Bardzo prosze o szybko pomoc gdyz te zadanka mam na jutro

PW
»więcej

^
Post dodany: |8 Sty 2007|, 2007 20:40
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
" "

Narazie tylko
Zad. 1.

NaOH + CO_2 -> NaHCO_3
Najpierw policzymy ile potrzeba NaOH przy 100% wydajności.
Układamy proporcje:

M NaOH - M NaHCO3
x - 100 kg

x = 47,62 kg

A teraz układamy kolejna proporcje biorąc pod uwagę wydajności:

47,62 kg - 0,85
y kg - 1

y = 56,02

Postaram się jeszcze rozwiązać pozostałe zadania

wymiennik

[ Dodano: 8 Styczeń 2007, 21:54 ]
Zad. 3.

Ca + Cl_2 -> CaCl_2

Sprawdzimy ile powstanie chlorku wapnia z 50 g wapnia:

40 (M Ca) - 111 (M CaCl2)
50 g (m Ca) - x g (m CaCl2)

x = 138,75 g

A teraz sprawdzimy, jak ilość chloru jest potrzebna do uzyskania takiej ilości chlorku wapnia:

71 (M Cl2) - 111 (M CaCl2)
y (m Cl2) - 138,75 g (m CaCl2)

y = 88,75 g

Wniosek: Swobodnie wystarczy 100 g chloru.

Pytanie do zadania nr 2. Czy te wartości procentowe to są procenty masowe, czy objętościowe, czy może molowe?
goxilih napisał/a
charateryzującego sie gęstscia 2,32dm3

To to ma być gęstość, czy objętość? Napisałeś gęstości a jednostke podałeś objętości.

wymiennik

[ Dodano: 8 Styczeń 2007, 22:07 ]
Zad. 2.

Już sie domyśliłem co to sa za procenty i że tam ma być gestość gazu.
Te procenty to sa procenty masowe.
Skoro nie jest napisane nic o warunkach zakładam warunki normalne. Czyli, że 1 mol gazu zajmuje 22,4 dm3.
Znając gęstość i objętość gazu możesz policzyc mase. Skoro znamy już masę całkowita gazu i procenty masowe lub ułamki masowe, to mozemy policzyć jaka mase mają poczszególne atomy:

m_C = x_C \cdot m_{calkowita}
m_N = x_N \cdot m_{calkowita}

Teraz tylko sprawdzamy jaka to jest wielokrotność masy molowej węgla i azotu.
Oblicz tak jak napisałem i sprawdź czy rzeczywiscie wychodzi C2N2. Musisz oczywiście przyjąc pewne przyblizenia, ale zorientujesz sie jak zobaczysz wyniki.

wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.

Karol Darwin
Ostatnio zmieniony przez wymiennik |8 Sty 2007|, 2007 21:08, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Post dodany: |8 Sty 2007|, 2007 21:07
" "

niestety w tym co ja mam na kartce nie jest dokładnie zprecyzowane i jesli bys mógł to mam jeszcze 3 zadanka to sa wszystkie których nie potrafie zrobic z 26 zadan

4.
Ile czasteczek wody powstanie w wyniku zoboętnienia 400g kwasu azotowego V odpowiednia iloscia wodorotlenku sodu

5.
Oblicz stosunek masowy wegla do telnu w tlenku wegla(IV) jezeli 6g wegla łaczy sie z 16 g tlenu dajac tlenek Wegla (IV)

6.
Oblicz skład procentowy siarczku zelaza w którym stosunek masoy zelaza do siarki wynosi 7:4

[ Dodano: 8 Styczeń 2007, 22:10 ]
Sorki tam miało byc 2,32g/dm3

PW
»więcej

^
Post dodany: |8 Sty 2007|, 2007 21:10
" "

Niestety musisz troszke poczekać.
mam inne obowiązki na jutro. Postaram sie to zrobić i ewentualnie napisze ci w nocy, a zobaczysz sobie rano. Teraz niestety nie moge ci pomóc. Postaram sie to zrobic w nocy.

wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.

Karol Darwin

PW
»więcej

^
Post dodany: |8 Sty 2007|, 2007 21:13
" "

oki dzieki za pomoc jak mozesz to wyslij na emaila goxilih@gmail.com albo gg 2044560 dzisaj bede siedziec do poźna wiec moze akurat bede

PW
»więcej

^
Post dodany: |8 Sty 2007|, 2007 21:46
" "

Masz szczęście, ze zadania są proste to szybko to poszło.

Zad. 4.

HNO_3 + NaOH -> NaNO_3 + H_2O

ukladamy proporcje:

M HNO_3 - M H2O
400 g - x g.

Otrzymujemy całkowitą masę wody. A potrzebujemy ilość cząsteczek. Zatem dzielimy całkowitą masę przez mase jednej cząsteczki.

Można to zadanie zrobić szybciej i ułozyć inną proporcje.

M HNO_3 -1 cząsteczka (- z reakcji)
400 g - x cząsteczek

Ale to taki troche nieładny sposób.

Zad. 5.

W 1 molu CO2 stosunek węgla do tlenu wynosi 12:32. jak łatwo zauwazyć jest to to samo co 6:16, czyli tyle ile masz podane. możesz to jeszcze skrócić i zapisać 3:8. Zadanie troche głupie szczerze powiedziawszy.

Zad. 6.

Całośc wynosi 7+4 czyli 11.
\% Fe = \frac{7}{11} \cdot 100\%
\% S = \frac{4}{11} \cdot 100\%

Okej to tyle. Zadania naprawde są proste. Wystarczy tylko skumac o co chodzi, a wtedy możesz je trzaskać dziesiątkami.

wymiennik

Karol Darwin

PW
»więcej

^
Skocz do: