Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Środa, 23 maja 2012
Leontyna, Jan, Iwona, Symeon
 Światowy Dzień Żółwia
 1911: została otwarta Nowojorska Biblioteka Publiczna
 2006: pojawił się system operacyjny Microsoft Windows Vista w wersji Beta 2
Nowe publikacje
Post dodany: |2 Lut 2007|, 2007 21:56
Data rejestracji: 17 Wrz 2006 postów: 4
hej mam prośbe czy ktoś mógłby mi ktoś coś powiedzieć na ten temat: dlaczego zupę szczawiową należy zabielać (chodzi tu np. o dodanie śmietany)Wyjaśnij w sposób czysto chemiczny.Powiem jeszcze że obecnie przerabiam kwasy karboksylowe więc to musi mieć jakiś związek.Prosze o pomoc z góry dziękuje
Post dodany: |3 Lut 2007|, 2007 01:23
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
Najprawdopodobnierj jest to związane z tym, że w zupie szczawiowej znajduje się silny kwas szczawiowy (COOH)2. Jest to jeden z najsilniejszych kwasów karboksylowych. Dodanie śmietany niejako nautralizuje kwas.
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Post dodany: |3 Lut 2007|, 2007 09:43
Data rejestracji: 01 Lut 2007 postów: 16
Ja tażsądze, że w zupiesz szczawiowej jest dużo kwasu szczawowego.
A śmietane dolewa się po to, najprawdobadobniej zobojętnic ten kwas(śmietana ma odczyn zasadowy).
Jak wiesz kwas i zasada dają sól, która raczej może myć obojętna(ale niekoniecznie)
PK988
Profil PW
»więcej
Opis: Biochemik
Post dodany: |3 Lut 2007|, 2007 10:22
Data rejestracji: 17 Wrz 2006 postów: 4
Dzięki za odpowiedz
A czy ktoś mógłby mi podać równanie do tej reakcji
Post dodany: |4 Lut 2007|, 2007 01:49
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
Tak sobie przemyslałem sprawe tej smietany i sądzę, że chodzi jednak o coś innego. Kwas szczawiowy wiąże się z wapniem w organiźmie i tworzy nierozpuszczalne kryształki szczawianu wapnia, który odkładają się w nerkach. Śmietany dodajemy, aby zwiększyć ilośc tego wapnia.
Poza tym śmietana łagodzi ostry i można powiedzieć żrący smak szczawiu.
Nie wiem czy kwas szczawiowy będzie reagował z białkami. Jeśli tak to chyba tylko z grupą aminową.
Niestety niewiele mogę w tej sprawie pomóc.
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|