witam , mam te oto kilka zadanek z którymi do konca nie moge sobie poradzić..
zad.1
Po szynach o rozstawie l=1[m], zwartych oporem R=1[Om] ślizga sie przewodzący pręt. całość umieszczona jest w prostopadle skierowanym polu magnetycznym o indukcji B=1[T]. Jaką siłą należy działać na pręt aby poruszał się on z przyspieszeniem a=1[m/s^2] ?
( no wiec wyliczylem sile Ampere'a Fa=BIl (I=Blv/R) i teraz myslalem ze szukana siła to F=am+Fa ale nie ma podanej masy prętu... wiec czy da sie to obliczyc inaczej czy ewidentnie brakuje tu tej
danej://// )
zad2.
Gdyby zdolność rozdzielcza oka orła była ograniczona efektem ugięcia fali, to z jakiej odległości byłby rozróżniany szczegół o rozmiarach 10cm, gdy źrenica oka ma 5mm a dlugosc fali 0.5um..
(tutaj wyszło mi 10,5 km wiec obawiam sie że to zle mogłem policzyc)
zad3.
Warstwa o grubości 1cm nieograniczona w swojej płaszczyźnie, jest nałądowana jednorodnie ładunkiem Q=10e-3 [C/m^2] ( czyli mamy gestosc powierzchniową ). Przyjmując że w środku warstwy potencjał i natężenie pola wynoszą 0, wyznaczyć je w funkcji odległości od środka warstwy..
( w przypadku powierzchni nieskonczonej, moznaby całkowac po cienkim pierscieniu ktorego r-> ∞ ale jak to sie ma do warstwy o grubosci 1cm???? )
zad.4
wiązka jednowartościowych jonów rozpędzona napięciem 104[V] porusza sie prostoliniowo w prostopadłych, skrzyżowanych polach: elektrycznym o natężeniu 100[V/cm] i magnetycznym o indukcji 0,1[T]. jaka jest masa jonów???
(hmmm do tego wogle nie wiem jak sie zabrac
zad.5
Dana jest siatka dyfrakcyjna. Dlugość fali wynosi λ , odległosc od ekranu = x, obraz który powstaje ma średnice S. NAleży obliczyc średnice otworków przez ktore pada swiatlo czyli a=???
( w tym zadaniu tez nie jestem pewien czy przypadkiem nie brakuje jakies danej)
jesli ktos ma jakies pomysly w zwiazku z tymi zadaniami to niech pisze!!! z góry dzięki!!!