na naszym srebrnym globie oczywiście ....
lata dwudzieste...przyznaj że chciałbys coś takiego przeżyc...inwazja ;] mocno ;]
ktoś zna jeszcze jakies ciekawostki związane z historią??
[ Dodano: 4 Luty 2008, 13:26 ]
Bomby które obecnie są najsilniejsze o największym polu rażenia to bomby jądrowe typu "H" o tradycyjnym materialne inicjującym lecz z wodorem zamiast plutonu czy uranu.
Ciekawostka jest taka że ludzie zajmujący się okresleniem proporcji wodoru w pierwszej tego typu bombie byli naegowani i nie omal stracili pracę kiedy na biurku "prezesa" okazał sie raport że proponuja oni ilośc wodoru dla militarnej super bomby która w stanie lotnym ledwo co zdołała by nadmuchac dziecięcy balonik. To jest około 10 ml. gdyby popełnili błąd w badaniach ilośc 10 litrów wodoru nie wywołał by żadnego zdziwienia a wręcz aprobatę u przełozonych. Mieli byśmy drugi wielki kanion...na całe szczęście w usa ;]
[ Dodano: 4 Luty 2008, 13:52 ]
26 kwietnia 1986. Reaktor nr 4 szlak jasny trafił. Katastrofa w czarnobylu jest po dzis dzien uważana za największa katastrofę w historii.
bardzo ponura ciekawostka:
Tak to było za żelazną kurtyną że ruski rząd kompletnie nie dbał o obywateli. Ekipe która miała wyizolowac 200 ton uranu i 1 tone kosmicznie mocniej toksycznego plutonu czerowny rząd złożył z brygad antychemicnych wojska skaładjącego sie w ogromnej większości z młodych ludzi odbywających zasadniczą obowiazkowa służbę.
Chłopcy nie mieli wyboru. Groziły im poważne sądy za nie wykonanie rozkazu.
Osłonięci w ubrania przeciw chemiczne i zwykłe szpitalne płachty z ołowiem zbierali najzwyklejszymi łopatami materiał radioaktywny który dosłownie ich prześwietlał.
Zmiana trwała 15 minut.
Liczba żołniezy jaka żyje po dzis dzien wynosi zero. od katastrofy mineło zaledwie 21 lat. Ci ludzie jeszcze długo byli by w wieku przedemerytalnym.
[ Dodano: 4 Luty 2008, 13:57 ]
Wiecie że słóżba wojskowa w carskiej rosji wynosiła kiedys 40 lat? dosłownie całe swoje zycie chłopaki spędzali w mundurze. rosja....boże co za państwo ;/
[ Dodano: 4 Luty 2008, 13:58 ]
ludzie postarajcie się...dajcie jakąś ciekawostkę na boga ;]
[ Dodano: 5 Luty 2008, 15:33 ]
Kolejna ciekawostka historyczna związana z :
http://www.widelec.org/jahre_viking,id,953.html
... Jahre Viking.
Największy statek świata. parametry:
Długośc 460 metrów... no prawie pół kilosa ;] gdyby go psotawic pionowo na rufie w warszawie był by najwyrzszym obiektem miasta ;]
Szerokośc mierzona od burty do P.S. ( płaszczyzny symetrji ) 35 metrów : czyli 70 m ogółem tyle samo co dwa 10 piętrowe wieżowce.
Wysokośc od P.P. ( powierzchni podstawy ) do szczytówki: mniej więcej 30 pięter ;]
Nośnośc : 648 tysięcy ton.
Waga: kolosalna ;]
Linia wodnicy 27 metrów od P.P.
Informacje nie sa ściągnięte z int. jestem stoczniowcem fascynuja mnie takie maszyny. Największe maszyny stworzone przedz człowieka.
owa ciekawostka :
W czasie bodajże 1986 podczas wojny kiedy to husajn walczyl z iranem Jahre viking został trafiony rakieta przez iracki myśliwiec. Armatorą przeważająco bardziej opłacało się wydobyc statek z dna moża niż wybudowac kolejny.
[ Dodano: 5 Luty 2008, 15:33 ]
Kolejna ciekawostka historyczna związana z :
http://www.widelec.org/jahre_viking,id,953.html
... Jahre Viking.
Największy statek świata. parametry:
Długośc 460 metrów... no prawie pół kilosa ;] gdyby go psotawic pionowo na rufie w warszawie był by najwyrzszym obiektem miasta ;]
Szerokośc mierzona od burty do P.S. ( płaszczyzny symetrji ) 35 metrów : czyli 70 m ogółem tyle samo co dwa 10 piętrowe wieżowce.
Wysokośc od P.P. ( powierzchni podstawy ) do szczytówki: mniej więcej 30 pięter ;]
Nośnośc : 648 tysięcy ton.
Waga: kolosalna ;]
Linia wodnicy 27 metrów od P.P.
Informacje nie sa ściągnięte z int. jestem stoczniowcem fascynuja mnie takie maszyny. Największe maszyny stworzone przedz człowieka.
owa ciekawostka :
W czasie bodajże 1986 podczas wojny kiedy to husajn walczyl z iranem Jahre viking został trafiony rakieta przez iracki myśliwiec. Armatorą przeważająco bardziej opłacało się wydobyc statek z dna moża niż wybudowac kolejny.
[ Dodano: 5 Luty 2008, 15:35 ]
jezus maria wyskoczyło dwa razy ;] zmarnowałem przestrzeń użytkową...logistycy mnie ukatrupią ;]