Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Środa, 23 maja 2012
Leontyna, Jan, Iwona, Symeon
 Światowy Dzień Żółwia
 1911: została otwarta Nowojorska Biblioteka Publiczna
 2006: pojawił się system operacyjny Microsoft Windows Vista w wersji Beta 2
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Cierpienie i ofiara jako nieodłączny składnik ludzkiego losu. Przedstaw na wybranych przykładach z literatury polskiej i obcej.
Post dodany: |18 Lut 2010|, 2010 10:17
Data rejestracji: 18 Lut 2010 postów: 7
" "

Witam. Chciałem się doradzić odnośnie owego tematu pracy.

Mam już ułożony plan co chciałbym pokolei mówić, a wygląda to mniej więcej tak:

Wstęp
  • Prometeusz
  • Chrystus

Rozwinięcie
  • Hiob
  • Różne przyczyny cierpienia
  • * Legenda o św. Aleksym- cierpienie w imię świętości
  • * 'Tren VIII' J.Kochanowskiego- utrata dziecka
  • * Lalka- miłość Wokulskiego
  • * Konrad Wallenrod z 'Dziadów'- miłość do ojczyzny

Zakończenie
  • 'Dziewczyna' Bolesława Leśmiana
  • Podsumowanie własnymi słowami

Moje pytania brzmią teraz tak:

1. Czy jest to wystarczająca ilość materiału? Uprzedzam, że zależy mi głównie na zdaniu matury, nie dbam o jak najwyższą ocenę.
2. Czy taka kolejność prezentacji jest do zaakceptowania?
3. Banalne pytanie, ale czy dobrze pamiętam, że Konrada Wallenroda znamy z III cz. Dziadów?

A teraz troszke poważniejsze:

4. Rozumiem, że jako literaturę podmiotu mam wymienić wszystkie lektury, z których korzystałem. Tylko jak to będzie wyglądać przy Prometeuszu, Chrystusie i Hiobie? Moglibyście mi pomóc w tej kwestii?
5. Niestety części z tych lektur nie czytałem, ale znalazłem wiele przydatnych informacji w internecie. Nie są to tylko fragmenty ściąg, z których będę korzystać podczas pisania własnej pracy, ale są to również opracowania i analizy. Co w takim wypadku powinienem umieścić w literaturze przedmiotu? (mam nadzieję, że nie pomyliłem przedmiotu z podmiotem).

Byłbym ogromnie wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam

PW
»więcej

^
Post dodany: |18 Lut 2010|, 2010 22:15
Data rejestracji: 16 Paź 2009 postów: 657
" "

Ilość materiału jest wystarczająca
Rozumiem że we wstępie chcesz powiedzieć o tych pierwszych którzy cierpieli i poświecili się - jest dobrze

Banalne pytanie, ale czy dobrze pamiętam, że Konrada Wallenroda znamy z III cz. Dziadów? - nie tu jest Konrad - Gustaw

Mit o Prometeuszu [w:] Parandowski J., Mitologia: Wierzenia i podania Greków i Rzymian, Wyd. Poznańskie, Poznań 1990
Księga Hioba [w:] Biblia tysiąclecia, Pallotinum, Poznań 2005

Najlepiej umieścić źródła pisanie, tzn. jakieś książki
Polańczyk D., Mitologia Jana Parandowskiego, Biblios, Lublin 2007, ISBN: 8386581672,
Skoczek A., Legenda o św. Aleksym [w:] Historia literatury polskiej, tom I, SMS, Kraków 2004
Grzeszczuk S., „Treny” Jana Kochanowskiego - o przygodach człowieka myślącego epoki renesansu, [w:] Arcydzieła literatury polskiej, pod red. Grzeszczuka S. i Niewolak-Krzywdy A., t.1, KAW, Rzeszów 1987
Bochórz J., Lalka Bolesława Prusa, Wyd. 2, Patria, Warszawa 1990.
Wilczycka D., Konrad Wallenrod Adama Mickiewicza, Biblios, Lublin 2000,

PW
»więcej

^
Post dodany: |22 Lut 2010|, 2010 12:34
" "

Dziękuje bardzo za odpowiedź. Chociaż jedna dobra dusza :P

Tak we wstępie opowiem o cierpieniu i poświęceniu przez Prometeusza i Chrystusa.

Co do Dziadów jeszcze dokładniej dopytam się nauczycielki- i tak już mi bardzo pomogła.

Jestem bardzo wdzięczny za tą bibliografie, nieoceniona pomoc! Dziękuje bardzo.

PW
»więcej

^
Post dodany: |22 Lut 2010|, 2010 17:20
" "

proszę :)

PW
»więcej

^
Post dodany: |24 Lut 2010|, 2010 14:14
" "

A jeszcze mam jedno pytanie. Bo widzę tutaj obszerną i szczegółową bibliografię. Większość wiem czego dotyczy, jednak mam problem z dwoma tytułami. Opisałem to pogrubioną czcionką w nawiasach.

• Mit o Prometeuszu [w:] Parandowski J., Mitologia: Wierzenia i podania Greków i Rzymian, Wyd. Poznańskie, Poznań 1990,
  • Księga Hioba [w:] Biblia tysiąclecia, Pallotinum, Poznań 2005,
  • Polańczyk D., Mitologia Jana Parandowskiego, Biblios, Lublin 2007, ISBN: 8386581672, (widze, że to bliblioteczka opracowań, tak więc musze się udać do biblioteki, znaleźć konkretne strony i je podać? I którego tytułu w ogóle tyczy się to opracowanie?)
  • Skoczek A., Legenda o św. Aleksym [w:] Historia literatury polskiej, tom I, SMS, Kraków 2004,
  • Grzeszczuk S., „Treny” Jana Kochanowskiego - o przygodach człowieka myślącego epoki renesansu, [w:] Arcydzieła literatury polskiej, pod red. Grzeszczuka S. i Niewolak-Krzywdy A., t.1, KAW, Rzeszów 1987, (rozumiem, że tutaj też muszę podać konkretne strony lektury, gdzie został opisany problem cierpienia- tak więc Tren VIII?)
  • Bochórz J., Lalka Bolesława Prusa, Wyd. 2, Patria, Warszawa 1990. Wilczycka D.,
  • Konrad Wallenrod Adama Mickiewicza, Biblios, Lublin 2000, (numery ISBN nie są wszędzie konieczne? Tak wyczytałem na internecie.)

PW
»więcej

^
Post dodany: |24 Lut 2010|, 2010 18:08
" "

Polańczyk D., Mitologia Jana Parandowskiego, Biblios, Lublin 2007, ISBN: 8386581672, (widze, że to bliblioteczka opracowań, tak więc musze się udać do biblioteki, znaleźć konkretne strony i je podać? I którego tytułu w ogóle tyczy się to opracowanie?) tak, dotyczy Mit o Prometeuszu

Grzeszczuk S., „Treny” Jana Kochanowskiego - o przygodach człowieka myślącego epoki renesansu, [w:] Arcydzieła literatury polskiej, pod red. Grzeszczuka S. i Niewolak-Krzywdy A., t.1, KAW, Rzeszów 1987, (rozumiem, że tutaj też muszę podać konkretne strony lektury, gdzie został opisany problem cierpienia- tak więc Tren VIII?) - tak

Konrad Wallenrod Adama Mickiewicza, Biblios, Lublin 2000, (numery ISBN nie są wszędzie konieczne? Tak wyczytałem na internecie.) - zależy od szkoły, niektóre je chcą inne nie :) .

PW
»więcej

^
Post dodany: |24 Lut 2010|, 2010 19:05
" "

A czyli widze, że do Mitu o Prometeuszu podałeś/podałaś mi dwa źródła. Dziękuje. Już zabrałem się za pisanie. Mam wprowadzenie (Prometeusz, Chrystus, Hiob). Reszta już poleci ;)

W razie jakiś wątpliwości będę się ponownie zgłaszać o pomoc, jeżeli nie masz nic przeciwko ;)

PW
»więcej

^
Post dodany: |24 Lut 2010|, 2010 20:04
" "

a proszę Cie bardzo :)

PW
»więcej

^
Skocz do: