Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Środa, 23 maja 2012
Leontyna, Jan, Iwona, Symeon
 Światowy Dzień Żółwia
 1911: została otwarta Nowojorska Biblioteka Publiczna
 2006: pojawił się system operacyjny Microsoft Windows Vista w wersji Beta 2
Nowe publikacje
Post dodany: |18 Lut 2010|, 2010 10:17
Data rejestracji: 18 Lut 2010 postów: 7
Witam. Chciałem się doradzić odnośnie owego tematu pracy.
Mam już ułożony plan co chciałbym pokolei mówić, a wygląda to mniej więcej tak:
Wstęp
Rozwinięcie
- Hiob
- Różne przyczyny cierpienia
- * Legenda o św. Aleksym- cierpienie w imię świętości
- * 'Tren VIII' J.Kochanowskiego- utrata dziecka
- * Lalka- miłość Wokulskiego
- * Konrad Wallenrod z 'Dziadów'- miłość do ojczyzny
Zakończenie
- 'Dziewczyna' Bolesława Leśmiana
- Podsumowanie własnymi słowami
Moje pytania brzmią teraz tak:
1. Czy jest to wystarczająca ilość materiału? Uprzedzam, że zależy mi głównie na zdaniu matury, nie dbam o jak najwyższą ocenę.
2. Czy taka kolejność prezentacji jest do zaakceptowania?
3. Banalne pytanie, ale czy dobrze pamiętam, że Konrada Wallenroda znamy z III cz. Dziadów?
A teraz troszke poważniejsze:
4. Rozumiem, że jako literaturę podmiotu mam wymienić wszystkie lektury, z których korzystałem. Tylko jak to będzie wyglądać przy Prometeuszu, Chrystusie i Hiobie? Moglibyście mi pomóc w tej kwestii?
5. Niestety części z tych lektur nie czytałem, ale znalazłem wiele przydatnych informacji w internecie. Nie są to tylko fragmenty ściąg, z których będę korzystać podczas pisania własnej pracy, ale są to również opracowania i analizy. Co w takim wypadku powinienem umieścić w literaturze przedmiotu? (mam nadzieję, że nie pomyliłem przedmiotu z podmiotem).
Byłbym ogromnie wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Post dodany: |18 Lut 2010|, 2010 22:15
Data rejestracji: 16 Paź 2009 postów: 657
Ilość materiału jest wystarczająca
Rozumiem że we wstępie chcesz powiedzieć o tych pierwszych którzy cierpieli i poświecili się - jest dobrze
Banalne pytanie, ale czy dobrze pamiętam, że Konrada Wallenroda znamy z III cz. Dziadów? - nie tu jest Konrad - Gustaw
Mit o Prometeuszu [w:] Parandowski J., Mitologia: Wierzenia i podania Greków i Rzymian, Wyd. Poznańskie, Poznań 1990
Księga Hioba [w:] Biblia tysiąclecia, Pallotinum, Poznań 2005
Najlepiej umieścić źródła pisanie, tzn. jakieś książki
Polańczyk D., Mitologia Jana Parandowskiego, Biblios, Lublin 2007, ISBN: 8386581672,
Skoczek A., Legenda o św. Aleksym [w:] Historia literatury polskiej, tom I, SMS, Kraków 2004
Grzeszczuk S., „Treny” Jana Kochanowskiego - o przygodach człowieka myślącego epoki renesansu, [w:] Arcydzieła literatury polskiej, pod red. Grzeszczuka S. i Niewolak-Krzywdy A., t.1, KAW, Rzeszów 1987
Bochórz J., Lalka Bolesława Prusa, Wyd. 2, Patria, Warszawa 1990.
Wilczycka D., Konrad Wallenrod Adama Mickiewicza, Biblios, Lublin 2000,
Post dodany: |22 Lut 2010|, 2010 12:34
Dziękuje bardzo za odpowiedź. Chociaż jedna dobra dusza
Tak we wstępie opowiem o cierpieniu i poświęceniu przez Prometeusza i Chrystusa.
Co do Dziadów jeszcze dokładniej dopytam się nauczycielki- i tak już mi bardzo pomogła.
Jestem bardzo wdzięczny za tą bibliografie, nieoceniona pomoc! Dziękuje bardzo.
Post dodany: |22 Lut 2010|, 2010 17:20
proszę
Post dodany: |24 Lut 2010|, 2010 14:14
A jeszcze mam jedno pytanie. Bo widzę tutaj obszerną i szczegółową bibliografię. Większość wiem czego dotyczy, jednak mam problem z dwoma tytułami. Opisałem to pogrubioną czcionką w nawiasach.
- Mit o Prometeuszu [w:] Parandowski J., Mitologia: Wierzenia i podania Greków i Rzymian, Wyd. Poznańskie, Poznań 1990,
-
- Księga Hioba [w:] Biblia tysiąclecia, Pallotinum, Poznań 2005,
-
- Polańczyk D., Mitologia Jana Parandowskiego, Biblios, Lublin 2007, ISBN: 8386581672, (widze, że to bliblioteczka opracowań, tak więc musze się udać do biblioteki, znaleźć konkretne strony i je podać? I którego tytułu w ogóle tyczy się to opracowanie?)
-
- Skoczek A., Legenda o św. Aleksym [w:] Historia literatury polskiej, tom I, SMS, Kraków 2004,
-
- Grzeszczuk S., „Treny” Jana Kochanowskiego - o przygodach człowieka myślącego epoki renesansu, [w:] Arcydzieła literatury polskiej, pod red. Grzeszczuka S. i Niewolak-Krzywdy A., t.1, KAW, Rzeszów 1987, (rozumiem, że tutaj też muszę podać konkretne strony lektury, gdzie został opisany problem cierpienia- tak więc Tren VIII?)
-
- Bochórz J., Lalka Bolesława Prusa, Wyd. 2, Patria, Warszawa 1990. Wilczycka D.,
-
- Konrad Wallenrod Adama Mickiewicza, Biblios, Lublin 2000, (numery ISBN nie są wszędzie konieczne? Tak wyczytałem na internecie.)
Post dodany: |24 Lut 2010|, 2010 18:08
Polańczyk D., Mitologia Jana Parandowskiego, Biblios, Lublin 2007, ISBN: 8386581672, (widze, że to bliblioteczka opracowań, tak więc musze się udać do biblioteki, znaleźć konkretne strony i je podać? I którego tytułu w ogóle tyczy się to opracowanie?) tak, dotyczy Mit o Prometeuszu
Grzeszczuk S., „Treny” Jana Kochanowskiego - o przygodach człowieka myślącego epoki renesansu, [w:] Arcydzieła literatury polskiej, pod red. Grzeszczuka S. i Niewolak-Krzywdy A., t.1, KAW, Rzeszów 1987, (rozumiem, że tutaj też muszę podać konkretne strony lektury, gdzie został opisany problem cierpienia- tak więc Tren VIII?) - tak
Konrad Wallenrod Adama Mickiewicza, Biblios, Lublin 2000, (numery ISBN nie są wszędzie konieczne? Tak wyczytałem na internecie.) - z ależy od szkoły, niektóre je chcą inne nie .
Post dodany: |24 Lut 2010|, 2010 19:05
A czyli widze, że do Mitu o Prometeuszu podałeś/podałaś mi dwa źródła. Dziękuje. Już zabrałem się za pisanie. Mam wprowadzenie (Prometeusz, Chrystus, Hiob). Reszta już poleci
W razie jakiś wątpliwości będę się ponownie zgłaszać o pomoc, jeżeli nie masz nic przeciwko
Post dodany: |24 Lut 2010|, 2010 20:04
a proszę Cie bardzo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|