Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Środa, 23 maja 2012
Leontyna, Jan, Iwona, Symeon
 Światowy Dzień Żółwia
 1911: została otwarta Nowojorska Biblioteka Publiczna
 2006: pojawił się system operacyjny Microsoft Windows Vista w wersji Beta 2
Nowe publikacje
Post dodany: |30 Mar 2006|, 2006 19:51
Data rejestracji: 13 Sty 2006 postów: 29
witam...
piszę, gdyż mam problem ;/
ostatnio cały czas jestem zaspany i postanowiłem zwmirzyć sobie ciśnienie...
mierzyłem kilkakotnie i wynik zawsze był zbliżony do 130 / 60 i puls 90....
wskaźniki fatalne... jedne za wysokie drugie za niskie....
może ktoś mi powiedzieć skąd to? i jak sobie poradzić?
Post dodany: |30 Mar 2006|, 2006 20:25
Data rejestracji: 07 Kwi 2005 postów: 453
problem wcale nie jest taki błahy, jak sie wydaje, powody stałego zmęczenia są rózne, niestety często lekarze nie traktuja tego poważnie, a ludzie męczą sie;
nie wiem, jak wyglada twój tryb życia, ile wazysz, co jesz, jaki jest twój stan psychiczny, jak długo to odczuwasz i czy przy tym masz inne dolegliwości, chorowałeś ostatnio na coś, jakie leki przyjmowałeś...
czy mówiłeś to pielęgniarce w szkole, swojemu lekarzowi
teraz często dolega nam przesilenie wiosenne: http://www.mediweb.pl/alt...ietl.php?id=275
deep in the caribbean...
Do odwołania - na forumowym urlopie
Post dodany: |31 Mar 2006|, 2006 12:03
hmmm...
jak długo to odczuwam? hmmm.... miesiąc?
właściwie, nie wiem czy ma to znaczenie, ale... oglądałem taki program na discovery i tam było, ze kw. tł. rybie Omega-3 pomagają w nauce, i fakt pmagają - szybciej sie ucze, ale chyba właśnie to zmęczenie pojawiło się po jakimś 3-4 tyg. brania omega-3...
powiem inaczej, nie chodzi mi tu o zmeczenie, bo cholernie mało śpię, ale o to ciśnienie, bo zauważytłem, ze teraz musze dużo wcześniej iść spać... :/
co jem? jem prawidłowo  tutaj wątpie, zeby były przeciwskazania
waga - wskaźnik bmi poprawny
da rade ktoś mi pomóc? jest to dla mnie dziwne, bo cisnienie skurczowe za wysokie a rozkurczowe za niskie... no i za wysoki puls.... jest to sprawa co najmniej dziwna...
Post dodany: |31 Mar 2006|, 2006 13:55
Data rejestracji: 25 Lip 2004 postów: 2341
Puls nie jest za wysoki. Miescisz sie w normie.
Omega-3 a nauka? Czego juz ludzie nie wymysla
Kiedy miales ostatnie badanie krwi? Pamietasz poziom glukozy, hemoglobiny itp?
W jakim jestes wieku?
Znajac samo cisnieniu trudno cos powiedziec.
Post dodany: |31 Mar 2006|, 2006 15:47
w styczniu 16 lat skonczylem
badanie krwi.. oho... dawno temu... no ale pamietam, ze wszystko w normie bylo...
no a co do tej Omegi, to sam na sobie stwierdzam, ze bardzo skuteczna...
a Ty uwazasz, ze to nie prawda? to znaczy ze dobrze sobie wmowilem
aha, na ulotce od Omegi jest napisane, ze obniza cisnienie.... moze to jest przyczyna?
Post dodany: |31 Mar 2006|, 2006 16:07
Data rejestracji: 25 Lip 2004 postów: 2341
Wiesz, ulotek dolaczanych do lekow nigdy nie mozna traktowac doslownie.
Kwasy tluszczowe serii omega-3 maja generalnie pozytywne dzialanie - jesli spozywac je w stanie surowym (nie poddawac obrobce termicznej).
Kiedys byly bardzo modne, obecnie juz ta euforia, jaka wywolywaly troche opadla.
Nadzieje wiazaly sie glownie z tym, ze u Eskimosow praktycznie nie wystepowaly choroby ukladu sercowo-naczyniowego - co powiazano wlasnie z dieta bogata w ryby itp.
Nie wzieto jednakze na poczatku pod uwage faktu, iz nie pala, nie pija i nie spozywaja takich swinstw jak Europejczycy czy Amerykanie etc.
Maja one wplyw na obnizenie poziomu triglicerydow i istotnie wplywaja na obnizenie cisnienia i zmniejszenie ryzyka miazdzycowego. Omega-6 (kwas linolowy) dodatkowo obnizaja cholesterol LDL (tzw. zly cholesterol).
Co do efektu zwiazanego z "lepszym uczeniem sie" - jeden z kwasow tluszczowych serii omega 3 istotnie wchodzi w sklad tkanki nerwowej.
Przyjmowanie zatem omega-3 jako suplementu nie jest niczym zlym - jednakze nie przeceniajmy zbytnio tej grupy zwiazkow - nie sa panaceum na wszystkie problemy itp
Generalnie stawiam na reakcje organizmu zwiazana z dluga zima.
Jesli bardzo Ci zalezy i stan taki rzeczywiscie dokucza - idz do lekarza.
Post dodany: |31 Mar 2006|, 2006 20:57
bardzo dziękuję ci za taka odpowiedź!
jesteś studentem medycyny? wypowiedx jak wg. mnie dość fachowa!
hmm... do lekarza  no tak
dzięki, ze rozwiałeś moje wątpliwości co do Omegi 3...
powiedz mijeszcze, jesli mozesz, czy kw. tl. z omegi działają tak, że jeżeli mam ciśnienie dobre to mi go nie obnizą? tzn. są "inteligentne"?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|