Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Środa, 23 maja 2012
Leontyna, Jan, Iwona, Symeon
 Światowy Dzień Żółwia
 1911: została otwarta Nowojorska Biblioteka Publiczna
 2006: pojawił się system operacyjny Microsoft Windows Vista w wersji Beta 2
Nowe publikacje
Post dodany: |4 Paź 2009|, 2009 01:07
Data rejestracji: 01 Paź 2009 postów: 1
Witam wszystkich!
Jestem nowa więc nie wiem czy w dobrym miejscu piszę tą wiadomość..
Mam do Was pytanie a raczej chciałabym uzyskać porade. Lubię bardzo chemię, przyznam, z teorii mało wiem bo szczerze powiedziawszy troche to zaniedbałam ale wszystko co mamy na lekcjach rozumiem i dostaje prawie zawsze piątki. Interesuje mnie ten przedmiot i chciałabym powiązać z Nim przyszłość. Tylko jest jedno ale...Chęmię lubię bardzo a za to matematyki i fizyki wręcz nie nawidzę. Może gdybym posiedziała więcej nad matematyką to jeszcze byłyby z tego jakieś rezultaty ale na pewno nie duże...Fizyka zaś nigdy mnie nie interesowała, chodziłam na lekcje boo chodziłam nic więcej. I teraz powiedzcie mi czy w takim przypadku mam szanse gdy zdam mature z chemii noo i może myślałam jeszcze nad biologią czy są jakieś studia które nie są aż tak jakoś powiązane z tymi przedmiotami ścisłymi które opisywałam że za nimi nie przepadam? Chciałabym w przyszłości pracować w laboratorium kryminalnym bądź hm..nie wiem jak too tam się nazywa, ale związane z różnymi badaniami nowych kosmetyków również w laboratorium...czy z taką sytuacją mam szanse na tą bądź podobną pracę? a jeśli nie to co należałoby zrobić aby w przyszłości móc wykonywać taki zawód? Może macie jakieś inne propozycje gdzie mogłabym iść na studia?jeśli chodzi o laboratorium farmaceutyczne too odpada.
Post dodany: |4 Paź 2009|, 2009 11:33
Data rejestracji: 22 Lip 2006 postów: 1989
Nie wiem jak to dokładnie wygląda z fizyką, ale wiem na pewno, że studia chemiczne obejmują także kurs matematyki wyższej. Na pewno każdy chemik powinien umieć w pewnym stopniu matematykę i umiał się nią posługiwać. Sądzę, że jeśli popracowałabyś nad matematyką, to z fizyką poszłoby Ci dużo łatwiej, bo fizyka nieustannie czerpie z matematycznych twierdzeń i teorii.
Najlepiej by było jakbyś już teraz poszukała wstępnie jakichś kierunków studiów, które mogłyby Cię w przyszłości interesować i sprawdziła w programie studiów jakie przedmioty Cię ewentualnie czekają. Chodzi tylko o to, żebyś miała jakiś pogląd na przyszłą naukę - moim zdaniem warto mieć już dziś takie informacje. Nie zapominaj, że na studia idzie się po to, żeby się czegoś nauczyć i wszystko to jeszcze przed Tobą
Post dodany: |4 Paź 2009|, 2009 12:34
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
Przez dłuższy czas też byłem zainteresowany studiami chemicznymi - wszystkie kierunki, które oglądałem, miały w programie matematykę i fizykę. Myślę, że bez tego będzie Ci ciężko. Z matematyką będziesz mieć do czynienia na wszystkich studiach matematyczno-przyrodniczych, z fizyką prawdopodobnie też (albo na większości). Ale nie martw się, wszystkiego da się nauczyć - można do tego wykorzystywać internet i fora naukowe albo płatne kursy przygotowawcze, korepetycje czy same zajęcia na studiach i w LO.
Post dodany: |4 Paź 2009|, 2009 13:06
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1421
| marta1992 napisał/a | | I teraz powiedzcie mi czy w takim przypadku mam szanse gdy zdam mature z chemii noo i może myślałam jeszcze nad biologią czy są jakieś studia które nie są aż tak jakoś powiązane z tymi przedmiotami ścisłymi które opisywałam że za nimi nie przepadam? |
Interesowalam się takimi sprawami wybierajac profil LO Matematyki da sie uniknąć np. wybierając medycynę (a z tego potem można rozpocząć np. medycynę sądową itp.) ale fizyki niestety nie bardzo - prawda jest taka, że te trzy przedmioty (chemia, biologia, fizyka) są powiązane. ja jestem obecnie na bio-che (zgaduję, że Ty też, skoro te przedmioty lubisz?) i fizykę mam też na poziomie rozszerzonym, mimo, że "oficjalnie" jest to podstawa. Możliwe, że u Ciebie tak wygląda też sytuacja. Próbowałaś zasięgać korepetycji z tego Twojego "przekleństwa" ?
Ostatnio zmieniony przez Ascara |4 Paź 2009|, 2009 13:06, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |5 Paź 2009|, 2009 15:18
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
| Ascara napisał/a | | Matematyki da sie uniknąć np. wybierając medycynę (a z tego potem można rozpocząć np. medycynę sądową itp.) ale fizyki niestety nie bardzo - prawda jest taka, że te trzy przedmioty (chemia, biologia, fizyka) są powiązane. |
Chcesz powiedzieć, że matematyka ma niewiele wspólnego z chemią i fizyką?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|