Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Środa, 23 maja 2012
Leontyna, Jan, Iwona, Symeon
 Światowy Dzień Żółwia
 1911: została otwarta Nowojorska Biblioteka Publiczna
 2006: pojawił się system operacyjny Microsoft Windows Vista w wersji Beta 2
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Co z Tą Chemią?
Post dodany: |4 Paź 2009|, 2009 01:07
Data rejestracji: 01 Paź 2009 postów: 1
" "

Witam wszystkich!
Jestem nowa więc nie wiem czy w dobrym miejscu piszę tą wiadomość..
Mam do Was pytanie a raczej chciałabym uzyskać porade. Lubię bardzo chemię, przyznam, z teorii mało wiem bo szczerze powiedziawszy troche to zaniedbałam ale wszystko co mamy na lekcjach rozumiem i dostaje prawie zawsze piątki. Interesuje mnie ten przedmiot i chciałabym powiązać z Nim przyszłość. Tylko jest jedno ale...Chęmię lubię bardzo a za to matematyki i fizyki wręcz nie nawidzę. Może gdybym posiedziała więcej nad matematyką to jeszcze byłyby z tego jakieś rezultaty ale na pewno nie duże...Fizyka zaś nigdy mnie nie interesowała, chodziłam na lekcje boo chodziłam nic więcej. I teraz powiedzcie mi czy w takim przypadku mam szanse gdy zdam mature z chemii noo i może myślałam jeszcze nad biologią czy są jakieś studia które nie są aż tak jakoś powiązane z tymi przedmiotami ścisłymi które opisywałam że za nimi nie przepadam? Chciałabym w przyszłości pracować w laboratorium kryminalnym bądź hm..nie wiem jak too tam się nazywa, ale związane z różnymi badaniami nowych kosmetyków również w laboratorium...czy z taką sytuacją mam szanse na tą bądź podobną pracę? a jeśli nie to co należałoby zrobić aby w przyszłości móc wykonywać taki zawód? Może macie jakieś inne propozycje gdzie mogłabym iść na studia?jeśli chodzi o laboratorium farmaceutyczne too odpada.

PW
»więcej

^
Post dodany: |4 Paź 2009|, 2009 11:33
Data rejestracji: 22 Lip 2006 postów: 1989
" "

Nie wiem jak to dokładnie wygląda z fizyką, ale wiem na pewno, że studia chemiczne obejmują także kurs matematyki wyższej. Na pewno każdy chemik powinien umieć w pewnym stopniu matematykę i umiał się nią posługiwać. Sądzę, że jeśli popracowałabyś nad matematyką, to z fizyką poszłoby Ci dużo łatwiej, bo fizyka nieustannie czerpie z matematycznych twierdzeń i teorii.
Najlepiej by było jakbyś już teraz poszukała wstępnie jakichś kierunków studiów, które mogłyby Cię w przyszłości interesować i sprawdziła w programie studiów jakie przedmioty Cię ewentualnie czekają. Chodzi tylko o to, żebyś miała jakiś pogląd na przyszłą naukę - moim zdaniem warto mieć już dziś takie informacje. Nie zapominaj, że na studia idzie się po to, żeby się czegoś nauczyć i wszystko to jeszcze przed Tobą ;)
GŁóWNY REGULAMIN | LaTeX | Zadania-Regulamin | Kompendium matematyki

Matematyka jest jak kobieta. Pierw trzeba ją pokochać, żeby coś wyszło..

PW
»więcej

^
Post dodany: |4 Paź 2009|, 2009 12:34
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
" "

Przez dłuższy czas też byłem zainteresowany studiami chemicznymi - wszystkie kierunki, które oglądałem, miały w programie matematykę i fizykę. Myślę, że bez tego będzie Ci ciężko. Z matematyką będziesz mieć do czynienia na wszystkich studiach matematyczno-przyrodniczych, z fizyką prawdopodobnie też (albo na większości). Ale nie martw się, wszystkiego da się nauczyć - można do tego wykorzystywać internet i fora naukowe albo płatne kursy przygotowawcze, korepetycje czy same zajęcia na studiach i w LO.
Pomóż - wystarczy kliknięcie!

Nie odpowiadam na PW z zadaniami.

PW
»więcej

^
Post dodany: |4 Paź 2009|, 2009 13:06
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1421
" "

marta1992 napisał/a
I teraz powiedzcie mi czy w takim przypadku mam szanse gdy zdam mature z chemii noo i może myślałam jeszcze nad biologią czy są jakieś studia które nie są aż tak jakoś powiązane z tymi przedmiotami ścisłymi które opisywałam że za nimi nie przepadam?

Interesowalam się takimi sprawami wybierajac profil LO ;) Matematyki da sie uniknąć np. wybierając medycynę (a z tego potem można rozpocząć np. medycynę sądową itp.) ale fizyki niestety nie bardzo - prawda jest taka, że te trzy przedmioty (chemia, biologia, fizyka) są powiązane. ja jestem obecnie na bio-che (zgaduję, że Ty też, skoro te przedmioty lubisz?) i fizykę mam też na poziomie rozszerzonym, mimo, że "oficjalnie" jest to podstawa. Możliwe, że u Ciebie tak wygląda też sytuacja. Próbowałaś zasięgać korepetycji z tego Twojego "przekleństwa" ;) ?
Ostatnio zmieniony przez Ascara |4 Paź 2009|, 2009 13:06, w całości zmieniany 1 raz  

PW
YIM
»więcej

^
Post dodany: |5 Paź 2009|, 2009 15:18
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
" "

Ascara napisał/a
Matematyki da sie uniknąć np. wybierając medycynę (a z tego potem można rozpocząć np. medycynę sądową itp.) ale fizyki niestety nie bardzo - prawda jest taka, że te trzy przedmioty (chemia, biologia, fizyka) są powiązane.

Chcesz powiedzieć, że matematyka ma niewiele wspólnego z chemią i fizyką?
Pomóż - wystarczy kliknięcie!

Nie odpowiadam na PW z zadaniami.

PW
»więcej

^
Skocz do: