Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Środa, 23 maja 2012
Leontyna, Jan, Iwona, Symeon
 Światowy Dzień Żółwia
 1911: została otwarta Nowojorska Biblioteka Publiczna
 2006: pojawił się system operacyjny Microsoft Windows Vista w wersji Beta 2
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
cykl Krebsa i łańcuch transportu elektronów - stechiometria
Przesunięty przez: idgi - |1 Wrz 2008|, 2008 21:43
Post dodany: |28 Cze 2007|, 2007 10:05
Data rejestracji: 26 Cze 2007 postów: 786
" "

Mam dwa pytania odnośnie cyklu Krebsa i łańcucha transportu elektronów:
1. Cykl Krebsa: sukcynylo-CoA przechodzi w bursztynian, CoA się odłącza, a w tle zachodzi fosforylacja substratowa (GDP => GTP, a następnie GTP oddaje (?) Pi ADP, a zatem ADP => ATP), i znowu mi brakuje w zasadzie jednej cząsteczki wody (jeden H do CoA, reszta (O i H) do bursztynianu. A skoro w fosf. substr. woda nie bierze udziału...
2. Transport elektronów: W uproszczeniu z jednej cząsteczki NADH powstają trzy cz. ATP. Z jednej cząsteczki FADH powstają dwie cz. ATP. (Wydaje mi się, że ma to związek z poziomem energetycznym H w FADH - tzn. jest niższy niż NADH i FADH pojawia się nijako później w tym cyklu, dostarczając energii tylko do syntezy 2 cz. ATP - ale nie jestem pewien)

Uff, trochę to skomplikowane... Dzięki Wymiennik, rysunek już jest, ale i tak mam wrażenie, że nikt nie lubi biochemii..... ;p

Ostatnio zmieniony przez Kris |27 Cze 2008|, 2008 14:19, w całości zmieniany 2 razy  

PW
»więcej

^
Post dodany: |28 Cze 2007|, 2007 22:13
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
" "

Patrz tutaj.
Link do zdjęcia musisz umieść pomiędzy znacznikami URL - nacisńij dwa razy ten guziczek pod treścią tematu i pomiędzy te dwa znaczniki wstaw link.

wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.

Karol Darwin

PW
»więcej

^
Post dodany: |5 Lip 2007|, 2007 11:44
Data rejestracji: 18 Gru 2006 postów: 15
" "

bursztynylo-CoA + Pi + GTP -> bursztynian + GTP + CoA

Kosztem wysokoenergetycznego wiazania tioestrowego w bursztynylo-CoA tworzy sie jedno wysokoenergetyczne wiazanie fosforanowe w formie GTP.

Zuzywane sa 2 czasteczki wody- w trakcie syntezy cytrynianu i uwodnienia fumaranu.

Calość:

acetylo-CoA + 3NAD+ + FAD + GDP + Pi + 2H2O -> 2 CO2 + 3NADH + FADH2 + GTP + 2H+ + CoA.

Najlepiej jest otworzyc Biochemie Streyra i dokladnie przeczytac caly rozdzial :)
www.bionotatki.com Biologia dla każdego!

^
Post dodany: |5 Lip 2007|, 2007 14:35
" "

Rozumiem, ale cytrynian był nijako trochę wcześniej, tzn. przed reakcją sukcynylo-CoA -> bursztynian, a fumaran uwadnia się nieco później. A chyba więcej cząsteczek wody nie bierze w cyklu kwasu cytrynowego udziału... Nie wiem też, czy się dobrze rozumiemy (pewnie piszę trochę niejasno, więc to raczej moja wina) - głownie zastanawiałem się skąd się wzięła jedna cząsteczka wodoru i jedna cząsteczka tlenu więcej w bursztynianie, niż była w sukcynylo-CoA. A oprócz tego, potrzebna jest chyba jeszcze jedna cząsteczka H dla sukcynylo-CoA - do utworzenia grupy HS.

Chyba też, muszę wyjaśnić jedną rzecz - mam roczne zaległości z chemii..... (zmienił nam się nauczyciel od chemii, a że klasa niemiecka..... oczywiście to także moja wina, ale efekt jest taki, że muszę to nadrobić i to chyba niestety w wakacje :( )

Co do Biochemii Streyra - to pierwszy raz o niej słyszę :) - ale widocznie muszę się nią bardziej zainteresować.... (do tej pory używałem głownie: podręczników szkolnych, słynnej Biologii Villeego, Berga etc. i sfatygowanego egzemplarza 'Zarysu chemii fizjologicznej' Harpera z 1983 :) )

Aha, i została jeszcze druga część mojego pytania (ta o łańcuchu transportu elektronów)....

PW
»więcej

^
Post dodany: |10 Lip 2007|, 2007 12:35
Data rejestracji: 28 Kwi 2006 postów: 1749
" "

Nie wiem czy masz moze zestaw zadan z omegi (B.Bukała) i tam jest to opisane tak:

Synteza ATP jest miejscem , w ktorym energia powstała dzieki roznicy stezen protonow po obu stronach wew.blony mitochondrialnej jest przetworzona na energie wiazan wysokoneregetycznych czasteczek ATP.

Synteze ATP napedzaja 3H+ przechodzace przez syntazę ATP.
w czasie utleniania:
*NADH sa syntetyzowane 2,5 czasteczki ATP
a utlenianie:
*FADH2 jest zwiazane z synteza 1,5 czasteczki ATP

Wodor z cytozolowego NADH wytworzonego w glikolizie musi zostac przetransportowany przez zwen.błone mitoch. Odbywa sie to przez specjalny system przenoszenia, w trakcie ktorego dochodzi do straty energii w ilosci 1 czast ATP na czasteczke NADH + H+. tak wiec , na jedna czasteczke cytozolowego NADH przypada tylko 1,5 czasteczki zsyntetyzowanego ATP, zamiast 2,5 czasteczki ATP, jak w przypadku, gdy kazda czasteczka NADH pochodzi z wnetrza mitochondrium, tj. z cyklu cytrynowego lub utlenienia kwasow tłuszczowych.
i pamiętaj, że to ja pierwsza zjechałam Twój wiersz (:

PW
»więcej

^
Post dodany: |10 Lip 2007|, 2007 14:47
" "

Cytat
Nie wiem czy masz moze zestaw zadan z omegi (B.Bukała)

Nie mam. Warto? Na razie czekam na tą nieszczęsną Biochemię Streyr'a. :) .

Cytat
Synteze ATP napedzaja 3H+ przechodzace przez syntazę ATP.

Trzy? Nie wiem, zawsze widzę łańcuch transportu elektronów rozpatrywany na 1 cząsteczce NADH + H+, a zatem chyba dwóch H+ (protonach) i jednocześnie oczywiście na dwóch H- (elektronach). Sorry, nie rozumiem skąd te 3H+. :?
.
Cytat
NADH sa syntetyzowane 2,5 czasteczki ATP

Z tego co pamiętam (zaraz jeszcze się upewnię :) ) to wygląda to tak:

NADH + H+ + 3ADP + 3Pi + 1/2O2 ---> NAD+ + 3ATP + H2O
Więc coś się stało z połówką cząsteczki ATP?

Cytat
FADH2 jest zwiazane z synteza 1,5 czasteczki ATP

Analogicznie do NADH reakcja jest chyba taka:

FADH2 + 2ADP + 2Pi + 1/2O2 ---> FAD + 2ATP + H2O
Znowu brakuje 0,5 ATP.

Cytat
w trakcie ktorego dochodzi do straty energii w ilosci 1 czast ATP na czasteczke NADH + H+

Owszem ale trzeba wyjaśnić, że nie wszędzie, tj. do straty energii nie dochodzi w komórkach wątroby, serca i nerek. Dlaczego? W Biologii Villee'go pisze coś o specjalnym sposobie przerzutu elektronów przez wewnętrzną błonę mitochondrium - ale nic więcej - muszę o tym jeszcze gdzieś doczytać. :)

Uff... ale Ty potrafisz człowieka wymęczyć :D .

A nie wiesz może czegoś o tej stechiometrii cyklu Krebsa? (patrz wyżej) :)

(wiem, że reakcje powinny być w TeX'ie, ale jakoś nie chce działać ) :?

PW
»więcej

^
Post dodany: |10 Lip 2007|, 2007 16:08
" "

Mich@l napisał:
Cytat
Uff... ale Ty potrafisz człowieka wymęczyć .

Ja sie tak musiałam meczyc nocami z ta Bukała :twisted:
Nigdy nie rozumiałam co ta babka ma na mysli 8)
Ja tez tego nie rozumiem...ale wczytam sie dzis w to, i jutro napisze jeszcze co i jak:))

przemyslałam co trza- nic nie zrozumiałam :twisted:
ale nic, probjemy dalej.
Dlaczego 3H+?
Łancuch oddechowy obejmuje 3 wielkie kompleksy białkowe zanurzone w wew.błonie mitochndrialnej, okreslane jako:
- dehydrogenaza NADH
- kompleks cytochromow bc1
- oksydaza cytochromowa
kazdy z nich " oddaje" H+

Cytat
Trzy? Nie wiem, zawsze widzę łańcuch transportu elektronów rozpatrywany na 1 cząsteczce NADH + H+, a zatem chyba dwóch H+ (protonach) i jednocześnie oczywiście na dwóch H- (elektronach).

masz oczywiscie racje, ale moze mowimy o innym momencie w łancuchu.
Co do tych 2,5 i 1,5 - tez mam takie reakcje jak Ty, tzn znam, ale w najnowszych cwieczeniach z omegi jest napisane " pomiary prowadzone w ostatnich latach wykazały ze w czasie utlenienia"..etc... reszte znasz

Cytat
Owszem ale trzeba wyjaśnić, że nie wszędzie, tj. do straty energii nie dochodzi w komórkach wątroby, serca i nerek. Dlaczego? W Biologii Villee'go pisze coś o specjalnym sposobie przerzutu elektronów przez wewnętrzną błonę mitochondrium - ale nic więcej - muszę o tym jeszcze gdzieś doczytać.

pisze pisze, ale to wyjatek.
A czemu z FADH 2 ATP a z NADH 3? wydaje mi sie ze Twoja teoria jest słuszna, przynajmniej z tego co wyczytałam na ten temat ( bardzo niewiele tego było) tez bym tak wnioskowała. Spr. strukture ale ona niewiele mowi- oba maja 2 P w swojej czasteczce, wiec naprawde tylko ten H jest tu jakims wytłumaczeniem.

PW
»więcej

^
Post dodany: |11 Lip 2007|, 2007 13:09
" "

Cytat
Łancuch oddechowy obejmuje 3 wielkie kompleksy białkowe zanurzone w wew.błonie mitochndrialnej, okreslane jako:
- dehydrogenaza NADH
- kompleks cytochromow bc1
- oksydaza cytochromowa
kazdy z nich oddaje H+

Aha.... Rozumiem to tak, że jak 1e- jak sobie przejdzie przez łańcuch i połączy się szczęśliwie z H+ to dostarczy energii do 'przepompowania' 3 wesołych protonów :D przez wewn. błonę mitochondrium?

Dzięki. A jak z tą stechiometrią (brakujący tlen i wodór)? (ale ja jestem uparty) :twisted:

PW
»więcej

^
Post dodany: |11 Lip 2007|, 2007 18:13
" "

tak mi sie wydaje.
ale głowy za to nie dam;)

tylko napisałes ze elektrony łacza sie z H, a przeciez sa przekazane na tlen czasteczkowy:
4e- + 4H+ +O2 --> 2H2O.
a moze tu cos znajdziesz ciekawego.

PW
»więcej

^
Post dodany: |11 Lip 2007|, 2007 18:26
" "

Cytat
tylko napisałes ze elektrony łacza sie z H, a przeciez sa przekazane na tlen czasteczkowy:
4e- + 4H+ +O2 --> 2H2O.

Ok, może wyraziłem się błędnie/niejasno - tlen jest końcowym akceptorem elektronów, które następnie łączą się z protonami --> powstaje wodór, który z tlenem tworzy H_{2}O. Dobrze? ;)

Cytat
1. Cykl Krebsa: sukcynylo-CoA przechodzi w bursztynian, CoA się odłącza, a w tle zachodzi fosforylacja substratowa (GDP => GTP, a następnie GTP oddaje (?) Pi ADP, a zatem ADP => ATP), i znowu mi brakuje w zasadzie jednej cząsteczki wody (jeden H do CoA, reszta (O i H) do bursztynianu. A skoro w fosf. substr. woda nie bierze udziału...

Pozostaje nadal (ignorowane :twisted: ) moje pierwsze zapytanie.... :)

PW
»więcej

^
Skocz do: