Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Środa, 23 maja 2012
Leontyna, Jan, Iwona, Symeon
 Światowy Dzień Żółwia
 1911: została otwarta Nowojorska Biblioteka Publiczna
 2006: pojawił się system operacyjny Microsoft Windows Vista w wersji Beta 2
Nowe publikacje
Post dodany: |13 Paź 2005|, 2005 18:26
Data rejestracji: 07 Kwi 2005 postów: 453
jeszcze jest jedna podobna opwieść o potopie wg. Gilgamesza
archeolodzy podobno znaleźli osady, ślady po dawnych chatach z tego okresu...
w gimnazjum nawet mieliśmy o tym lekcje na polskim
deep in the caribbean...
Do odwołania - na forumowym urlopie
Post dodany: |19 Paź 2005|, 2005 23:33
Data rejestracji: 14 Wrz 2005 postów: 209
witam z tego co ja widizalem to z jednej strony potop biblijny istniał ale bylo to wiadomość z zródlo religijnego. zas calkiem na innym programie widzialem cos zupelnie innego(byl to program bardziej naukowy)w,w ktorym udowodniono zas ,ze cos tkaiego nigdy nie moglo nastać
Post dodany: |13 Gru 2007|, 2007 15:23
Data rejestracji: 16 Lip 2005 postów: 4
Pojawiła sie nowa teoria, bardzo mało znana Jeszcze na dodatek naszego rodaka. Jest bardzo przekonywująca i logicznie uzasadniona. Tych co się tym tematem interesuja odsyłam na strone. http://historyofcivilization.net/ksi-ka/2.htm
Post dodany: |25 Mar 2008|, 2008 15:20
Data rejestracji: 25 Mar 2008 postów: 2
Jeżeli brać pod uwagę chronologię Biblijną to nie... nie było potopu ogólnoświatowego. Powód- wg. niej potop nastąpić miałby stosunkowo niedawno, a brak dowodów na to, ba są dowody temu zaprzeczające z zakresu biologii i geologii np. brak śladów po potopie w rdzeniach wydobywanych z lodowców na Grenlandii.
Post dodany: |18 Sie 2009|, 2009 19:55
Data rejestracji: 18 Sie 2009 postów: 5
| Aggeusz napisał/a | Owszem, przed potopem, wbrew temu co twierdzi większość naukowców istniała cywilizacja. Wszak wykonanie arki przez Noeago o takich rozmiarach bez użycia zaawansowanej techniki byłoby niemożliwe.
| Cytat | | Uczyń sobie drewnianą arkę z drzewa żywicznego. W arce zrobisz pomieszczenia, wewnątrz zaś i na zewnątrz powlecz ją smołą. A wykonasz ją tak: długość arki trzysta łokci, jej szerokość pięćdziesiąt łokci, a jej wysokość trzydzieści łokci. Wykonasz w arce cohar [dach tub okno] i wykończysz ją na łokieć od góry, a wejście do arki uczynisz w jej boku; wykonasz ją z kondygnacją dolną, drugą i trzecią. A oto ja sprowadzam potop wód na ziemię, (Rodzaju 6: 14 - 17a) | (Ksiąga Rodzaju znana również jako 1 Mojżeszowa lub Genesis)
Co do samego potopu, Biblia podaje, że podczas stwarzania Bóg utworzył wody poniżej i powyżej przestworza. (Rodzaju 1:7). Podczas potopu
| Cytat | | otworzyły się upusty niebios (Rodzaju 7:11) |
czyli woda z góry opadła na ziemię przykrywając ja całkowicie. O istnieniu takiego pierścienia wodnego w atmoswerze świadczyć może potwierdzony naukowo fakt iż niegdyś na całej ziemi panował względnie jesnakowy klimat, który załamał się w pewnym momencie (potop?).
Należy zastanowić się nad pytaniem, Co stało się z wodami potopu?
Najprawdopodobniej płyty kontynentalne pod wpływem nacisku wody która opadła na ziemię poruszyły się i wypietrzyły tworząc suchy ląd i powodując obniżenie dna morskiego oraz głębokie rowy oceaniczne do których spłynęła woda. W książce, Planet Eartch-Glacier str. 7 można przeczytać:
| Cytat | | Gdyby kiedyś stopniały lody Grenlandii, wyspa ta z czasem podniosłaby się o jakieś 600 metrów |
Zatem Nagłe zalanie Ziemi wodą mogło drastycznie zmienić ukształtowanie skorupy ziemskiej.
Temat jest znacznie obszerniejszy, więc nie wyczerpałem całości dowodów potwierdzających potop, a jeśli chodzi o większość naukowców, to poprostu nie chcą uznać istnienia Boga, a co za tym idzie Bibli jako jego słowa, więc negują wszystko co tylko mogą.
Jeśli chcesz mogę przesłać dalsze materiały dotyczące potopu i ciekawostki dotyczące budowy arki Noego.
Pozdrówka |
"Okryłeś (ziemię) głębią jak szatą, wody stanęły nad górami, ustąpiły gdyś je zgromił.Rozpierzchły się na głos grzmotu twego.Podniosły się góry, opadły doliny na miejscach,któreś im wyznaczył.Zakreśliłeś im miejsca, których przekroczyć nie mogą, by znów nie okryły ziemi" Ps 104,6-9
W wyniku niszczącego działania wód potopu zaczęły wypiętrzać się góry, topografia terenu uległa zmianie.Jest na to ogrom niepodważalnych dowodów geologicznych. Oto kilka z nich :
-Wnioski geologów odnośnie tego że to właśnie już podczas obecności człowieka na kuli ziemskiej wypiętrzyła się większa część terenów górskich
-Obecność warstw morskich w okolicach szczytów dowodzi temu że niegdyś znajdowały sie one pod wodą
-tylko i wyłącznie ogromna energia towarzysząca erupcjom i erozjom w trakcie potopu mogła zainicjować tworzenie się masywów górskich
Doskonałość arki.
"Długość arki niech wyniesie 300 łokci, szerokość jej 50 łokci a wysokość jej 30 łokci"
Eksperci inżynierii wodnej dowiedli że takie wymiary zapewniały całkowitą stabilność arce
A siła wyporu, która dażyła do jej wyprostowania zawsze działała ponad siła cięzkości uniemożliwiając w ten sposób jej wywrócenie.Idealny stosunek długości do szerokości zapewniał ochronę przed niebezpiecznymi wirami i falami o jednakowej wysokości na całej długości.
Post dodany: |5 Paź 2009|, 2009 01:17
Data rejestracji: 03 Paź 2009 postów: 21
Witam serdecznie, jestem osobnikiem nowym na tym forum i chciałbym podzielić się moim stanowiskiem w tej sprawie.
Mianowicie: Zanim nastąpił potop, ludy które były koczowniczymi zauważyły żyzność gleb między rzekami Tygrys i Eufrat, tam zaczęto się osiedlać i powstała tam cywilizacja, o której nie wiadomo wiele, a właściwie nic. Istnieje historia o człowieku, starcu, żyjącym około 35,000 lat, który przeżył potop i przekazał wiedzę o innych długowiecznych ludziach, o których zaś słyszał przed potopem. Był ostatnim długowiecznym osobnikiem - nie wiem czy to prawda czy fałsz, nie wiem jak na na spoglądać, ale jest to możliwe. (historia pisana przez Sumerów prawdopodobnie) - Więc istniała cywilizacja przedpotopowa, która moim zdaniem została baaaardzo skrupulatnie zdziesiątkowana i potem przyszli Sumerowie i bez walki osiedlili się z nimi na terenie Tygrysu i Eufratu - wg. poszlak źródeł historycznych- pewnie nauczyli się od nich jak robić narzędzia a potem sami zaczęli je ulepszać i tworzyć nową kulturę na bazie przedpotopowej, ale lepszą. I faktycznie ten teren między Tygrysem i Eufratem był jedynym światem jaki znali, bo po co mieli dalej wyłazić skoro tu im było dobrze, więc dla nich utonął cały świat. Najbardziej nurtuje mnie Sargon I jeden z największych i najwcześniejszych przywódców Sumerów. Wsadzili go do kosza na rzece i popłynął  :D, najbardziej dziwne nie jest to, że jego historia przypomina historię Mojżesza, ale fakt, że w Ameryce południowej zanim nastały kultury Majów, Azteków itp. taka pierwsza cywilizacja z Ameryki południowej, miała mnóstwo podobieństw do tej Sumeryjskiej (ale to tylko w formie ciekawostki).
Sumer i jego pierwsze kroki literackie i techniczne można przypisać na 3000 lat p.n.e. i wcześniej, natomiast lud żydowski plasuje się na lata max 2000 lat p.n.e. a powstanie biblii na około 1700 p.n.e. Więc potop odgapiony, podobnie jak historia Sargona I i Mojżesza, czy długowieczność pierwszych ludzi i wiele wiele innych rzeczy, które teraz przez chrześcijan uznane są za religijnie prawdziwe (co dla mnie osobiście jest absurdem).
Moim zdaniem ludzie ,którzy przetrwali potop trzymając się własnych ogrodzeń na zwierzęta, uznali, że mogą pływać i zaczęli budować tratwy  :D, Noe pewnie też się nie wykazał i zbudował tratwę  . Wiarygodność mocnego potopu lokalnego jest dość mocna i na bank każdy chciał najpierw siebie ratować a nie kozy :/, więc zwierzęta po wszystkim po prostu zjawiły się z powrotem na tych terenach. Ta TAAAAAAAAAAAAA!!!!  :D:D
A sama interpretacja ksiąg Genesis, to nic innego jak świetny styl literacki "natchnionych duchem św." i zarazem ich beznadziejna wiedza o prawach natury - Wniosek: to czego nie potrafiono wytłumaczyć słowami, zwalali na istotę wyższą, której nikt nie widział, i nikt nie wie jak się naprawdę nazywa  .
Jeśli będziecie potrzebować pomocy na tematy biblijne to walcie jak w dym  , Jestem po studiach Teologiczno-adwentystycznych i co nie co jeszcze pamiętam  :D.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|