Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Środa, 23 maja 2012
Leontyna, Jan, Iwona, Symeon
 Światowy Dzień Żółwia
 1911: została otwarta Nowojorska Biblioteka Publiczna
 2006: pojawił się system operacyjny Microsoft Windows Vista w wersji Beta 2
Nowe publikacje
Post dodany: |16 Lip 2005|, 2005 20:26
Data rejestracji: 16 Lip 2005 postów: 4
Jak myslicie czy biblijny potop o zasiegu globalnym mial w naszej prehistorii miejsce?
Jesli tak, to znaczyloby, ze jestesmy kolejna cywilizacja. z czym dzisiejsza nauka sie nie zgadza, twierdzac, ze nigdy w naszej przeszlosci takiego globalnego potopu nie bylo poniewaz nie odnaleziino dotychczas zadnych dowodow na podtwierdzenie tego wydarzenia. Ale czy to jest prawda? Czy tez swiadome ukrywanie prawdy gdyz ona zburzylaby kompletnie podstawy swiatopogladu na temat historii istnienia chlowieka i wprowadzila mozliwosc niekontrolowanego haosu w dzisiejszych ukladach politycznych
Post dodany: |17 Lip 2005|, 2005 00:58
Data rejestracji: 22 Cze 2005 postów: 1661
| wujsam napisał/a | | niekontrolowanego haosu |
nielogiczne, zdanie !!! ( tak wiem jestem sqrvysynem;))
Ale tak na serio:
Wlsciwie to polecam ci do przeczytania ksiazke L.Gardnera pt.:"Potomkowie dawida i jezusa"
Polecam ta ksiazke juz drugi raz (przynajmniej) na tym forum, ale mysle,ze pomogla by ci spojzec na te sprawy z innej, niz oficjalna, strony.
Generalnie G. probuje dowiesc, ze potop istotnie mial miejsce, ze zyl Adam z biblijnej Genesis itd.
A jakto bylo z tym Potopem? Ano ze wszytkich archeologicznych doswiadczen wynika, ze ok 4000BC(moglem popieprzyc date) istaniala sobie cywilizacja Sumeryjska w dolinie Tygrysu i Eufratu. Zaskakujace jest to, ze z tego okresu znajdowane sa gdzieindziej jedynie jaskiniowcy . A tutaj mamy : kultura(pismiennictwo, kronikarstwo- bardzo duzo o bogach), sztuka(ceramika, rzezba), edukacja(szkoly, uniwersytety, biblioteki), nauka(medycyna, prawo, metalugia). No jdnym slowem cywilizacja. W epoce , w ktorej w dolinie nilu rzadzil krol Krokodyl:P!!!! No i niebede sie rozwidzi za duzo, w kazdym badz razie to byla jedyna cywilizacja i to cywilizacja pelna geba na kuli ziemskiej. Obrazilbym afrykanskie plemiona, gdzybym porownal reszte swiata z tego okresu do nich . No i wtedy niewiadomo calkiem jak(Gardner niejest archeologiem lecz geneaologiem) cala dolina zostala zatopiona(swiadcza o tym slady w warstwach geologicznych. A teraz co najciekawsze, to najprawdopodobniej, wszystkie kultury po Sumerach wywodza sie od nich. Czyli oczywiscie maja w swoich wierzeniach mowe o potopie. Ale dlaczego religie mowia o zatopieni calego swiata, bo dla Sumerow z tamtego okresu, naprawde nibylo innego swiata jak ta dolina.
Sorry, ze tak duzo ;]
Arguing in the internet is like running in the Special Olympics, even if you win, you're still retarded

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: Giero Maniak! =-)
Post dodany: |17 Lip 2005|, 2005 14:38
Data rejestracji: 17 Lip 2005 postów: 1
Owszem, przed potopem, wbrew temu co twierdzi większość naukowców istniała cywilizacja. Wszak wykonanie arki przez Noeago o takich rozmiarach bez użycia zaawansowanej techniki byłoby niemożliwe.
| Cytat | | Uczyń sobie drewnianą arkę z drzewa żywicznego. W arce zrobisz pomieszczenia, wewnątrz zaś i na zewnątrz powlecz ją smołą. A wykonasz ją tak: długość arki trzysta łokci, jej szerokość pięćdziesiąt łokci, a jej wysokość trzydzieści łokci. Wykonasz w arce cohar [dach tub okno] i wykończysz ją na łokieć od góry, a wejście do arki uczynisz w jej boku; wykonasz ją z kondygnacją dolną, drugą i trzecią. A oto ja sprowadzam potop wód na ziemię, (Rodzaju 6: 14 - 17a) | (Ksiąga Rodzaju znana również jako 1 Mojżeszowa lub Genesis)
Co do samego potopu, Biblia podaje, że podczas stwarzania Bóg utworzył wody poniżej i powyżej przestworza. (Rodzaju 1:7). Podczas potopu
| Cytat | | otworzyły się upusty niebios (Rodzaju 7:11) |
czyli woda z góry opadła na ziemię przykrywając ja całkowicie. O istnieniu takiego pierścienia wodnego w atmoswerze świadczyć może potwierdzony naukowo fakt iż niegdyś na całej ziemi panował względnie jesnakowy klimat, który załamał się w pewnym momencie (potop?).
Należy zastanowić się nad pytaniem, Co stało się z wodami potopu?
Najprawdopodobniej płyty kontynentalne pod wpływem nacisku wody która opadła na ziemię poruszyły się i wypietrzyły tworząc suchy ląd i powodując obniżenie dna morskiego oraz głębokie rowy oceaniczne do których spłynęła woda. W książce, Planet Eartch-Glacier str. 7 można przeczytać:
| Cytat | | Gdyby kiedyś stopniały lody Grenlandii, wyspa ta z czasem podniosłaby się o jakieś 600 metrów |
Zatem Nagłe zalanie Ziemi wodą mogło drastycznie zmienić ukształtowanie skorupy ziemskiej.
Temat jest znacznie obszerniejszy, więc nie wyczerpałem całości dowodów potwierdzających potop, a jeśli chodzi o większość naukowców, to poprostu nie chcą uznać istnienia Boga, a co za tym idzie Bibli jako jego słowa, więc negują wszystko co tylko mogą.
Jeśli chcesz mogę przesłać dalsze materiały dotyczące potopu i ciekawostki dotyczące budowy arki Noego.
Pozdrówka
Post dodany: |12 Sie 2005|, 2005 13:45
Data rejestracji: 11 Sie 2005 postów: 137
kiedys oglądałam program - bardzo rzetelny, w którym dowiedziono potopu. oczywiście to były spekulacje, ale wiele elementów układanki składało się na logiczną całość - czyli potopową przesłość ziemi  nie pamiętam co to był za kanał tv, ale program był dobrym kawałkiem roboty - po prostu sprawę potraktowali naukowo.
Post dodany: |12 Sie 2005|, 2005 14:14
| Aneczka napisał/a | | program - bardzo rzetelny, w którym dowiedziono potopu |
ale dowiedziono, ze zalalo wszystkie lady?
Arguing in the internet is like running in the Special Olympics, even if you win, you're still retarded

Profil PW e-mail
»więcej
Post dodany: |12 Sie 2005|, 2005 14:16
szczerze - nie pamietam
Post dodany: |12 Sie 2005|, 2005 14:21
szkoda, lubie takie zagadki

Profil PW e-mail
»więcej
Post dodany: |12 Sie 2005|, 2005 17:04
Data rejestracji: 11 Lip 2005 postów: 618
hmmm ja chyba coś takiego oglądałem ze 3 lata temu chyba na TVP 1
Post dodany: |12 Sie 2005|, 2005 20:59
chyba rzeczywiście to było na TVP1
Post dodany: |13 Paź 2005|, 2005 15:04
Data rejestracji: 13 Paź 2005 postów: 1
hej zachęcam do zapoznania się ze stroną: www.potopy.pl - są tam fragmenty książki która rzuca nowe światło na to zagadnienie. Jak dla mnie bomba - polecam.
Marcin Lebiecki
marcin@lemon.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|