Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Środa, 23 maja 2012
Leontyna, Jan, Iwona, Symeon
 Światowy Dzień Żółwia
 1911: została otwarta Nowojorska Biblioteka Publiczna
 2006: pojawił się system operacyjny Microsoft Windows Vista w wersji Beta 2
Nowe publikacje
Post dodany: |17 Sty 2007|, 2007 16:58
Data rejestracji: 17 Sty 2007 postów: 1
Witam
Mam pewien powazny problem związany z pewną opinią która została opracowana na moją prośbę. Byłem uczestnikiem wypadku drogowego, zlozyłem więc wniosek zeby biegly z zakresu ruchu drogowego zbadał prędkości pojazdów i odpowiedział na pytanie kto zawinił. Nie ukrywam ze owa opinia w sposób jednoznaczny obciąża mnie. Natomiast ja mam pewne wątpliwości co do wykonania pewnych obliczeń, natomiast nie jestem tego pewien w 100%. Dlatego pomyślałem, że może tutaj ktoś oblatany w dziedzinie fizyki będzie w stanie potwierdzić moje przypuszczenia lub nie.
Sytuacja wyglądała mniej więcej tak, jechałem sobie prosto przez skrzyżowanie i w momęcie jego opuszczania walnął we mnie motocykl tak mocno że mój samochod obróciło o 180stopni, biegły obliczył moją prędkość jaką miałem przed uderzeniem na podstawie jak daleko i pod jakim kątem przemieścił się środek ciężkości pojazdu po uderzeniu. Mam wątpliwości do tej odległości i kąta, jaki przyjął do obliczeń. Otóż odległość od miejsca zderzenia do momentu zatrzymania się pojazdu zostala ustalona na 30m natomiast sam obrót pojazdu zajął na drodze jakieś 15m o czym swiadczą slady tarcia na asfalcie, pozniej samochód poruszał się juz zachowując jakieś resztki prędkości z jaką jechałem wczesniej. Tak więc moim zdaniem gdy samochod przestał zakreślać łuk i wytracił tą siłę uderzenia, środek ciężkości się już nie przemieszczał i nie powinna być brana pod uwagę ta odległość. Czy moze mnie ktoś poprawić?? mam jeszcze jedno pytanie ale moze to zostawie na później...
Pozdro. i bardzo dziekuje za ewentualne podpowiedzi.
Post dodany: |24 Sty 2007|, 2007 14:08
Data rejestracji: 24 Sty 2007 postów: 3
Moim zdaniem jeśli obrót zajął 15 metrów, a póżniej samochód toczył się 15 metrów to należałoby to uwzględnić, bo inny jest współczynnik tarcia opon o podłoże obracającego się (i przesuwającego jednocześnie samochodu), a inny wpółczynnik tarcia toczącego się samochodu (raczej mniejszy). Gdyby tam było z górki to mógłby przecież jechać i np. 200m.
| shady napisał/a | | środek ciężkości się już nie przemieszczał i nie powinna być brana pod uwagę ta odległość. |
Środek ciężkości się przemieszczał, ale samochód jechał do przodu, tracąc powoli prędkość (tarcie obracających się kół o podłoże). Ruch był jednak innego rodzaju niż wcześniejszy obrót i to biegły chyba powinien uwzględnić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|