Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Środa, 23 maja 2012
Leontyna, Jan, Iwona, Symeon
 Światowy Dzień Żółwia
 1911: została otwarta Nowojorska Biblioteka Publiczna
 2006: pojawił się system operacyjny Microsoft Windows Vista w wersji Beta 2
Nowe publikacje
Post dodany: |15 Sty 2009|, 2009 12:53
Data rejestracji: 27 Maj 2008 postów: 10
Dostalam takie pytanie z fizyki:
Czy za pomoca dzwieku mozna zniszczyc mur, stluc szybe itp.?
Ja nie jestem pewna, co odpowiedziec: wedlug mnie, to jest mozliwe, ale dzwiek musi miec wystarczajaca duza moc, czyli glosnosc, i natezenie aby wprawic cialo stale w wystarczajace silne drgania, prowadzace do jego rozpadu.
Prosze o pomoc, bo podobno sa tez takie teorie ktore mowia, ze to nie mozliwe, ale nie wiem z jakiego powodu.
Dzieki!
Post dodany: |15 Sty 2009|, 2009 15:14
Data rejestracji: 08 Kwi 2008 postów: 816
Dźwięk to fala mechaniczna... pytanie czemu by nie można było....?
Najprostrzym przypadkiem jest próg bulu, któego przekroczenie może uszkodzić słuch:
Oczywiścei przedmioty użytku codziennego są zdecydowanie bardziej odrorne niż narząd słuchu ale to ne znaczy że nie da sie ich uszkodzić w ten sposób
Post dodany: |15 Sty 2009|, 2009 18:36
Data rejestracji: 15 Sty 2009 postów: 13
Warto jeszcze rozważyć właściwość rezonansu
każde ciało ma swój rezonans właściwy. Znaczy to tyle, że mozna wywołać drgania danego ciała, dźwiękiem o określonej częstotliwości. Można to zauważyć kiedy dwie tak samo nastrojone gitary zbliży się do siebie i szarpnie strunę w jednej gitarze to ta sama struna w drugiej gitarze tez zacznie grać czyli drgać.
i teraz sedno. można za pomącą odpowiedniego dźwięku spowodować drgania np. jakiegoś budynku i go zniszczyć.
ROZWIĄZUJE ZADANIA Z FIZYKI SZYBKO I TANIO
GG 5849577
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|