Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Środa, 23 maja 2012
Leontyna, Jan, Iwona, Symeon
 Światowy Dzień Żółwia
 1911: została otwarta Nowojorska Biblioteka Publiczna
 2006: pojawił się system operacyjny Microsoft Windows Vista w wersji Beta 2
Nowe publikacje
Post dodany: |17 Sie 2006|, 2006 22:02
Data rejestracji: 12 Sie 2006 postów: 164
Kaczan ma racje.
Znam wiele osób, które pochodzą z biednych rodzin, a obecnie studiują, albo są po studiach. Za dobre wyniki w nauce są stypendia, a jeśli pochodzi się z ubogiej rodziny to można też dostać miejscówke w akademiku za połowe (czy ileś tam) ceny.
Pozdrawiam Cię, [you] !

Profil PW www
»więcej
Opis: Oui, en voulez
Post dodany: |18 Sie 2006|, 2006 08:53
Data rejestracji: 28 Kwi 2006 postów: 1749
Taa..wyskosc stypendium zalezy od uczelni i czasem nie przekracza 100 zł:/ fakt, podreczniki mozna odkupic, ale ja znam rodzine z mojego osiedla, ktora nawet na to nie ma pieniedzy, zadnych dotacji tez nie dostaja, bo sa jeszcze inne takie rodziny. A nie zawsze mozna kupic od kogos, bo np u mnie w miescie rok po roku sa zmieniane podreczniki ( w tej samej szkole...szkołach), bo mam 2 młodszy siostry i wiem. A na inne "rozrywki" takie jak teatr nikt Ci nie da. A takie rzeczy sa potzrebne w Polsce.
i pamiętaj, że to ja pierwsza zjechałam Twój wiersz (:
Post dodany: |18 Sie 2006|, 2006 10:51
Data rejestracji: 04 Kwi 2006 postów: 94
Bogactwo. Hm. Doszłam do wniosku, że nie chciałabym być bogata. Nie. Wolę mieć pieniędzy w normie.
Myślę, że pieniądze zmieniają ludzi. To zależy jednak, jacy ludzie są - niektórych pieniądze zaślepiają, innych nie. Ważne jest to, żeby nie stracić na swojej wrażliwości, co do losów innych ludzi. Żeby ich wspierać. Pomagać (Niekoniecznie finansowo, chociaż jest to mile widziane, jeżeli zajdzie taka potrzeba).
Staje się niezależny, może decydować o sobie. I w pewnym stopniu, tylko w części o swoim szczęściu.
I jeszcze człowiek staje się wygodniejszy, bardziej leniwy, ponieważ - cóż, stać go na luksusy, na które normalny człowiek nie może sobie pozwolić;
w wielkim bogactwie także na sprzątaczki, kucharki itp. Oczywiście, jeżeli takowe osoby będzie miał, ale nie sądzę, żeby człowieka sławnego/bogatego można zobaczyć z szmatką do kurzu, ale kto wie...
Tylko z tym, co poddałam powyżej, to zależy, bo chodziło mi o te osoby "naprawdę" bogate.
Poza tym można być szczęśliwym bez bogactwa, mieć tylko tyle pieniędzy, by się "nie przelewało". Dla mnie większym bogactwem jest miłość, prawdziwa przyjaźń bądź zdrowie. Nie pieniądze.
Owszem, czasami chciałabym pozwolić sobie kupić to czy tamto, ale nie mogę sobie pozwolić - jednak od tego się nie umiera, nie muszę mieć wszystkiego, co bardzo chcę posiadać.
Aha! Mają u mnie uznanie bogate osoby, duże uznanie, które ofiarują pieniądze na akcje charytatywne pomagają ubogim, chorym. Powiedzmy sobie szczerze, taki nie-bogaty człowiek nie może pozwolić sobie na taki czyn, żeby dać kilka/naście tysięcy, nie wspominając o kilkudziesięciu bądź kilkuset tysięcy na różne cele.
Pozdrawiam, H.
Kochać i tracić, pragnąć i żałować; Padać boleśnie i znów się podnosić; Krzyczeć tęsknocie precz i błagać prowadź - Oto jest życie: nic, a jakże dosyć.
Staff Leopold
Post dodany: |18 Sie 2006|, 2006 18:31
Data rejestracji: 14 Maj 2006 postów: 271
ja chciałbym byc bogaty moge zapewnić ,że moja sytuacja finansowa nie pozala mi na swobodny i całkowity rozwój moich zainteresowań i wiedzy. Dodatkwoe 2 miliony na koncie znacznieby ułatwiłyby mi poznanie swiata i siebie.
Post dodany: |18 Sie 2006|, 2006 21:00
Data rejestracji: 05 Sie 2006 postów: 852
| OGRAD JAHAD napisał/a | | ja chciałbym byc bogaty moge zapewnić ,że moja sytuacja finansowa nie pozala mi na swobodny i całkowity rozwój moich zainteresowań i wiedzy. Dodatkwoe 2 miliony na koncie znacznieby ułatwiłyby mi poznanie swiata i siebie. |
ehm....kto by tak nie chcial...
Czyń tak jakbyś chciał by inni czynili.

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: inna, niż każdy...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|