Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Środa, 23 maja 2012
Leontyna, Jan, Iwona, Symeon
 Światowy Dzień Żółwia
 1911: została otwarta Nowojorska Biblioteka Publiczna
 2006: pojawił się system operacyjny Microsoft Windows Vista w wersji Beta 2
Nowe publikacje
Post dodany: |26 Lis 2008|, 2008 19:24
Data rejestracji: 26 Lis 2008 postów: 1
Witam. Jestem nowym użytkownikiem i nie wiem czy dobrze umieściłem topic, ale mam nadzieję, że tak.
A więc mam pytanie. Otóż mieszkam blisko Krakowa, uczę się w liceum ogólnokształcącym, na profilu biologiczno chemiczno fizycznym. W 3 klasie gimnazjum startowałem w olimpiadzie chemicznej i zostałem jej laureatem, zajmując 5. lub 4. miejsce (w sumie już nie pamiętam). Bardzo lubie chemie, jestem przodującym uczniem w klasie jeśli chodzi o nią, fizyka też mi nieźle idzie, nawet bardzo dobrze, też mi się podoba, choc moze nie tak bardzo jak chemia. Z matematyki również jestem jednym z najlepszych w klasie. Biologia w sumie ujdzie.
Ale nie wiem jakie mam studia wybrać.
Medycyna - prawdopodobnie, jak bym się przyłożył to bym sie dostał, to jest nawet bardzo prawdopodobne, ale nie lubie uczyć sie 'na pamięć'. I właśnie to jest w biologi najgorzesze. Gdybym poszedł na medycynę, czekałoby mnie kucie i to nawet bardzo duże. Nie chce i nie lubie. Choć studia na medycynie dają większe horyzonty niż studia chemiczne.
A ja właśnie wolałbym chemię. Wiem, ze w chemii jest troche teorii, ale nie przesadnie, a ja dobrze radzę sobie z zadaniami, bardzo szybko wszystko wchodzi mi do głowy Potrafię sam rozwiązywać rozmaite problemy, uczę kolegów, staram się im tłumaczyć chemię (z różnym skutkiem) .
I teraz moje pytanie: Czy po studiach z chemii dostanę dobrą, dobrze opłacalną pracę?
Temat przeniosłem w bardziej odpowiednie miejsce,
przem_as
Ostatnio zmieniony przez przem_as |26 Lis 2008|, 2008 19:28, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |7 Sty 2009|, 2009 19:27
Data rejestracji: 07 Sty 2009 postów: 4
no właśnie mam to samo...
jako prawie, że jedyna rozumiałam chemię (już niestety jej nie mam bo była tylko do 2 klasy a już jestem w trzeciej:() też się zastanawiam nad zdawaniem chemii na maturze, tylko potem jakie studia?!
Sama nie wiem...
Pozdrawiam
Post dodany: |9 Sty 2009|, 2009 11:45
Data rejestracji: 25 Mar 2008 postów: 23
Studia chemiczne. Miałem ten sam problem, ale rozwiązał mi się sam. Nie dostałem się na CM i poszedłem w związku z tym na chemię. Nie żałuję. Medycyna to jest jednak ogromna odpowiedzialność, a studia chemiczne umożliwiają pracę w każdych zakładach chemicznych, laboratoriach biomedycznych, przy kontroli jakości tworzyw sztucznych i ogólnie wiele firm, które coś produkują potrzebują kontrolerów jakości wyrobów. Można mieć dobrą pracę, mnie np. ostatnio zaproponowano pracę jako technolog procesu produkcji jakiegoś tam nawozu (i to po licencjacie).
Post dodany: |9 Sty 2009|, 2009 23:23
Data rejestracji: 13 Lis 2008 postów: 104
Też miałem podobnie co kolega pawlik_08, wybrałem coś pomiędzy i bardzo ciekawego - biotechnologię na UMCS, jestem bardzo zadowolony. Nienawidzę kuć na pamięć, ale to jest wszędzie z tym że np na lekarskim więcej, ne chemii i biotechnologii mniej. A prawda jest taka że w zawodzie po studiach 10% ludzi pracuje w swoim wyuczonym zawodzie, choć ja akurat bardzo bym chciał bo to mi się podoba. W sumie po chemii i biotechnologii masz podobne perspektywy, ale chyba po biotechnologii więcej bo masz jeszcze laboratoria biologiczne, GMO itd. Gdyby co to pisz, zawsze chętnie opowiem
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi.

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: _FREE_YOUR_MIND_
Post dodany: |25 Sty 2009|, 2009 14:24
Data rejestracji: 26 Lut 2006 postów: 2
Z tego co wiem (slyszalam i czytalam), po chemii jest wiele mozliwosci, chociazby praca w roznych laboratoriach, na uczelni, w szkolach, instytutach. Kierunek sam w sobie bardzo ciekawy, ale podobno duzo na nim matematyki, fizyki itp. dziwnych rzeczy, dlatego wiele ludzi rezygnuje lub odpada. Poza tym wiele chemiczek ktore znam, mialy problemy z zajsciem w ciaze po kilkuletnim wdychaniu przeroznych odczynnikow. Chemia w przeciwienstwie do medycyny jest kierunkiem, gdzie trzeba myslec, glowkowac, rozwiazywac... (na medycynie jak juz wspomnieliscie- jest przewaga nauki pamieciowej- czyli mozna powiedziec, ze prawie kazdy 'glupi', kto sie dostanie moze ten kierunek spokojnie skonczyc, zbyt wiele sie nie wysilajac).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|