Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Środa, 23 maja 2012
Leontyna, Jan, Iwona, Symeon
 Światowy Dzień Żółwia
 1911: została otwarta Nowojorska Biblioteka Publiczna
 2006: pojawił się system operacyjny Microsoft Windows Vista w wersji Beta 2
Nowe publikacje
Post dodany: |27 Paź 2005|, 2005 23:01
Data rejestracji: 25 Paź 2005 postów: 9
| Mr_Maks napisał/a | | niedawno weszla w zycie nowelizacja ustawy - w/g niej swiadczenia alimentacyjne wygasaja z chwila usamodzielnienia sie dziecka (czyli generalnie podjecia pracy) |
Zgodnie z moją wiedzą, ten przepis istnieje od 1964 r.
Od początku istnienia kodeksu dzieci miały prawo do alimentacji właśnie do momentu usamodzielnienia się. Problemem jest zwykle jedynie ustalenie, w którym momencie to usamodzielnienie już nastąpiło. Tylko że prawo do świadczeń nigdy nie wygasa samoistnie. Jeżeli sąd określił alimenty, to tylko sąd może orzec o zniesieniu obowiązku ich świadczenia.
Post dodany: |17 Kwi 2006|, 2006 19:43
Data rejestracji: 17 Kwi 2006 postów: 1
Czy przysługują alimenty dla 20-letniego chłopca który nigdy nie pałał chęcią do nauki w szkole, a w sytuacji kiedy złożyłem wniosek o wygasnięcie obowiązku alimentacyjnego, podjął nauke w tzw. wieczówce?
Post dodany: |3 Maj 2006|, 2006 11:00
Data rejestracji: 03 Maj 2006 postów: 1
Mam 20 lat własnie skończyłem technikum moje pytanie zwiazane jest z alimentami (nie rozpoczynam nowego tematu mysle ze tu moge sie dokleić) Czy alimenty bedą mi dalej przysługiwac jesli nauke bede kontynuował w studium zaocznym badź stacjonarnym?
Post dodany: |18 Gru 2006|, 2006 18:30
Data rejestracji: 18 Gru 2006 postów: 1
A jak przedstawia się sprawa w momencie zawarcia związku małżeńskiego?
Niedawno zakończyła się sprawa, która osądziła, że moje stypendium naukowe nie jest powodem do obniżenia alimentów, gdyż nie podwyższa znacznie dochodów rodziny per capita.
Po ślubie moje dochody na głowę będą jeszcze mniejsze - czy może być to powodem do zatrzymania alimentów do momentu zakończenia przeze mnie nauki [na studiach dziennych, wykluczając urlop dziekański] ??
Post dodany: |1 Mar 2007|, 2007 12:29
Data rejestracji: 01 Mar 2007 postów: 1
Witam!
Mam pytanko ponieważ od niedawna mam zasądzone alimenty i miałam brać ślub w październiuku ale z powodów osobistych biore cywilny w kwietniu i w związku z tym mam pytanie czy ojciec musi o tym wiedziec i czy moge otrzymywac alimenty do momentu slubu koscielnego? I czy obowiązek alimentacyjny sam ustaje jak znajde prace czy wezme ślub czy musi sie odbyc rozprawa i czy musze dostarczyc np umowe o prace czy akt ślubu??
Post dodany: |9 Maj 2007|, 2007 20:15
Data rejestracji: 09 Maj 2007 postów: 1
witam, w tym roku chce isć na studia, mam wymarzony kirunek, na który jest ciężko się dostać, ale podobno łatwiej jest zacząć na zaocznych i pózniej się przenieść, czy mam się bać że w czasie zaocznych studiów strace alimenty?czas zaocznego studiowania to maksymalnie rok
Post dodany: |28 Sie 2008|, 2008 17:12
Data rejestracji: 28 Sie 2008 postów: 1
Witam ,pilnie potzrebuje pomocy!
Po problemach rodzinnych byłam w ciezkim stanie,leczylam sie przez rok w klinice leczenia depresji, w tym czasie zdawalam mature-przed i po leczeniu.Niestety w czasie i przed terapia nie potrafilam sie uczyc,fizycznie nie bylam zdolna.W zwiazku z tym nie dostalam sie na studia.Mam 20 lat. Czy idac do szkoly policealnej-tryb zaoczny i jednoczesnie dorabiajac,jednak nie mam stalej umowy o prace tylko umowa-zlecenie przysluguja mi dalej alimenty? Czy koniecznie musze dostac sie do szkoly dziennej ?
[ Dodano: 28 Sierpień 2008, 17:14 ]
Kontra,Witam ,pilnie potzrebuje pomocy!
Po problemach rodzinnych byłam w ciezkim stanie,leczylam sie przez rok w klinice leczenia depresji, w tym czasie zdawalam mature-przed i po leczeniu.Niestety w czasie i przed terapia nie potrafilam sie uczyc,fizycznie nie bylam zdolna.W zwiazku z tym nie dostalam sie na studia.Mam 20 lat. Czy idac do szkoly policealnej-tryb zaoczny i jednoczesnie dorabiajac,jednak nie mam stalej umowy o prace tylko umowa-zlecenie przysluguja mi dalej alimenty? Czy koniecznie musze dostac sie do szkoly dziennej ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|