Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Środa, 23 maja 2012
Leontyna, Jan, Iwona, Symeon
 Światowy Dzień Żółwia
 1911: została otwarta Nowojorska Biblioteka Publiczna
 2006: pojawił się system operacyjny Microsoft Windows Vista w wersji Beta 2
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
czy rośliny noca pochłaniaja tlen??
Przesunięty przez: idgi - |1 Wrz 2008|, 2008 21:45
Post dodany: |26 Lip 2004|, 2004 20:44
Data rejestracji: 26 Lip 2004 postów: 529
" "

]Bo ja już sama nie wiem :cry: , zagubiłam sie!!!Pomocy!! :shock:
Ostatnio zmieniony przez Agula |30 Wrz 2005|, 2005 12:54, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Post dodany: |26 Lip 2004|, 2004 21:29
Data rejestracji: 25 Lip 2004 postów: 2341
" "

Pobieraja :)

PW
»więcej

^
Post dodany: |28 Lip 2004|, 2004 23:20
" "

czy możesz mi coś więcej na ten temat powiedzieć(napisać)

PW
»więcej

^
Post dodany: |19 Sie 2004|, 2004 02:54
Data rejestracji: 19 Sie 2004 postów: 33
" "

Pobieraja i natychmiast po komorkowym procesie oddychania zwracaja z przylaczonym weglem (CO2).

--
nie-biolog

PW
»więcej

^
Post dodany: |19 Sie 2004|, 2004 15:31
Data rejestracji: 15 Sie 2004 postów: 615
" "

Zajrzałem do tego tematu czytam i swoim oczom nie dowierzam :!:
Pomimo tego, iż jest to zagadnienie, jak tu zauważono wcześniej w programie szkoły podstawowej (nauka o przyrodzie- omawiane elementy fotosyntezy już były w kl. III), to proponuję jednak dla przypomnienia zacząć od fotosyntezy, bo bez tego ani rusz :!:

Ten proces zachodzący w zielonych częściach roślin, w których znajduje się chlorofil- można przyjąć, że to takie chemiczne minilaboratorium, w którym następuje przemiana energii świetlnej w energię chemiczną wykorzystywaną w fotosyntezie( jako katalizator), dzięki której może zachodzić w komórkach podstawowa reakcja tj. łaczenie się dwutlenku węgla z wodą w wyniku czego powstaje węglowodan(cukier) oraz tlen, który się ulatnia do atmosfery.
Równanie tej reakcji wygląda tak:
6CO2 + 6H 2O + energia świetlana =C6H12O6 + 6O2
W rzeczywistości poza tą podstawową reakcją zwaną fotosyntezą przebiega szereg bardzo skomplikowanych reakcji i w ich następstwie powstaje cały szereg złożonych związków organicznych, bez których roślina by padła. Skoro światło to to wszystko o czym napisałem dzieje się w ciągu dnia. Czyli tam, gdzie jest dużo słońca i woda roślinki rosną jak na drożdzach, no bo reakcje zachodzą dość szybko. Tam gdzie nie ma światła i suchu wszystko więdnie - i to już jest chyba jasne. :!:

A teraz co się dzieje nocą ? A no w nocy, kiedy światła nie ma, roślina nie pobiera dwytlenku węgla z atmosfery - no bo i po co, ale reakcje w roslinie zachodzą innego typu. Woda korzeniami jest nadal pobierana z gleby, ale o wiele mniej intensywnie i produkty powstałe w fazie świetlnej - bardzo skrótowo rzecz ujmując - są wykorzystywane do asymilacji dwutlenku węgla i syntezy glukozy. No i w tej ciemnej fazie odrobinę tlenu z atmosfery roślina pobiera, ale co to znaczy z tą ilością tlenu wyprodukowanego i oddanego do atmosfery za dnia. To jest stosunek 1:10. Czyli 10 razy więcej oddaje tego życiodajnego gazu za dnia niż pobiera nocą. Bardzo ważne jest też to, że świat roślin oczyszcza nam atmosferę z CO2, czyli oczyszcza nam z tego, czym oddychać się nie da !!!

No i po kłopocie. Mam nadzieję, że to jest zrozumiałe, choć wszystkie reakcje zachodzące e roślinach wcale do końca takie zrozumiałe nie są. :shock: :shock: :shock:

PW
»więcej

^
Post dodany: |19 Sie 2004|, 2004 19:01
Data rejestracji: 19 Sie 2004 postów: 33
" "

pytanie bylo sprecyzowane: tylko tlen i tylko w nocy - ogolny bilans dobowy jest jak wiadomo inny
mimo to, mysle ze komus przyda sie ta elementarna wiedza, ktora nas zaszczyciles ;)

PW
»więcej

^
Post dodany: |19 Sie 2004|, 2004 20:16
" "

Dzięki - też tak myślę, może ktoś z tego postu jeszcze w przyszłości skorzysta.

PW
»więcej

^
Post dodany: |28 Sie 2004|, 2004 22:28
" "

:lol: jestem szcześliwa , że juz wszystko wiem na ten temat. :oops: i jest mi wstyd , ze nie wiedziałam tego wcześniej:P.
Wielkie dzieki do do usłyszenia.Jak jeszcze jakieś pytanko przyjdzie mi do głowy, to się zastanowie zanim zapytam<hihihi>
pozdrawiam :wink:

PW
»więcej

^
Post dodany: |28 Sie 2004|, 2004 22:52
" "

Ależ dlaczego wstyd? Kto pyta nie błądzi. Zapraszamy na forum częściej.:lol: :lol: :lol:

PW
»więcej

^
Post dodany: |31 Sie 2004|, 2004 09:28
Data rejestracji: 08 Sie 2004 postów: 496
" "

Kontra masz racje, ja tu zajzałem i tez oczom nie wierzyłem, krótko powiem tak, wyglada na to ze niektórzy lasy by wycieli i wycinaja bo nam te cholery tlen żrą
-"Nie zawsze mam rację, ale nigdy się nie mylę."

PW
YIM
»więcej

^
Skocz do: