Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Środa, 23 maja 2012
Leontyna, Jan, Iwona, Symeon
 Światowy Dzień Żółwia
 1911: została otwarta Nowojorska Biblioteka Publiczna
 2006: pojawił się system operacyjny Microsoft Windows Vista w wersji Beta 2
Nowe publikacje
Post dodany: |2 Wrz 2004|, 2004 10:09
Data rejestracji: 15 Sie 2004 postów: 615
Dlaczego gwiazdy mrugają ?
Gwiazdy są dla obserwatora na Ziemi punktowymi źródłami światła. Światło z takiego punktowego źródła łatwo jest "zachwiać". Atmosfera ziemska w różnych miejscach ma różną gęstość, temperaturę - a co za tym idzie - inaczej załamuje światło, poza tym "faluje". Dzięki temu niektóre gwiazdy "mrugają", wydaje się, że zmieniają barwę. Takie migoczące gwiazdy można zauważyć zwłaszcza dość nisko nad horyzontem. Zjawisko to nosi nazwę scyntylacja.
W odróżnieniu od gwiazd, planety czy satelity mają już jakiś (niewielki, ale zawsze) rozmiar kątowy. Jeśli spojrzy się na planetę przez teleskop albo dobrą lornetkę, to można zobaczyć nie punkt, ale małą tarczkę, która ma swoją powierzchnię. Na takiej powierzchni ewentualne drgania nie będą widoczne. Można powiedzieć, że planety mają dużą "bezwładność" i nie da się tak łatwo wprowadzić ich światła w migotanie.
Tak więc planety ani satelity nie "mrugają"; jeśli na niebie widać coś, co mruga, to na pewno jest to gwiazda (no, ewentualnie samolot).
Post dodany: |6 Gru 2004|, 2004 21:15
Data rejestracji: 05 Gru 2004 postów: 464
sorry - moze glupie pytanie - co to jest rozmiar kątowy ??
naprawde nie wiem....
pozdro...
Post dodany: |8 Gru 2004|, 2004 00:15
Data rejestracji: 08 Sie 2004 postów: 496
dzieki Kontra za wykład, powiem ci ze dawno to wiedziałem ale nie wiedziałem dlaczego migaja gwiazdy, fajnie sie w nocy z dziwczyna lezało i sie gadalo o gwiazdach, piekne to byly czasy, oj byly
-"Nie zawsze mam rację, ale nigdy się nie mylę."
Post dodany: |9 Gru 2004|, 2004 08:21
Data rejestracji: 15 Sie 2004 postów: 615
Musahar napisał :
sorry - moze glupie pytanie - co to jest rozmiar kątowy ??
Nie, wcale to pytanie nie jest głupie, ale do rzeczy
rozmiar kątowy jest to obserwowany rozmiar obiektu astronomicznego wyrażony w jednostach kątowych. Rozmiar kątowy obiektu zależy od średnicy obiektu i odległości od obserwatora. Np: tarcza słoneczna ma w przybliżeniu 32' (minuty kątowe), rozdzielczość ludzkiego oka to 1-2', średnica tarczy Jowisza to max 48", itp...
A tak przy okazji do admina - nie działa wklejanie cytatów
Post dodany: |29 Gru 2004|, 2004 01:54
Data rejestracji: 05 Gru 2004 postów: 67
To mi przypomina kat brylowy. Jednostka jest steradian -- przestrznny odpowienik radianu. Definiuje sie go podobnie. Stad pelny kat brylowy rowny jest 4PI. Definicje mozna znalezc np tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kąt_bryłowy
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|