Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Środa, 23 maja 2012
Leontyna, Jan, Iwona, Symeon
 Światowy Dzień Żółwia
 1911: została otwarta Nowojorska Biblioteka Publiczna
 2006: pojawił się system operacyjny Microsoft Windows Vista w wersji Beta 2
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Czym jest liczba? Zbiory liczbowe.
Post dodany: |21 Gru 2009|, 2009 11:38
Data rejestracji: 22 Lip 2006 postów: 1989
" "

_Mithrandir napisał/a
Mimo to coś karze mi dobrze się zastanowić przed stwierdzeniem, że \mathbb{R}^2=\mathbb{C} (może dlatego, że nikt nigdy otwarcie przy mnie tego nie powiedział).

Bo tak w zupełności nie jest. Przez \mathbb{R}^2 oznaczamy iloczyn kartezjański \mathbb{R}\times\mathbb{R} a co to jest to już dobrze wiesz.
Przez napis \mathbb{C} rozumiemy strukturę (\mathbb{R}^2,+,\cdot) oraz wyróżnionymi elementami \mathbb{1} oraz \mathbb{0}.

Możemy jednak znaleźć utożsamienie \mathbb{R}^2 i \mathbb{C} wprowadzając odpowiednio działania w \mathbb{R}^2.
Podam dla przykładu, że pojęcie granicy funkcji naturalnie przenosi się z przestrzeni \mathbb{R}^2 na \mathbb{C}.

Nawiązując do ogólnej dyskusji, sądzę że idziemy zbyt daleko. Szczerze mówiąc nie wydaje mi się rzeczą szczególnie ważną, aby wiedzieć konkretnie co nazywamy liczbą, a jedynie znać dokładne określenie poszczególnych zbiorów liczbowych. Ciekawsze wydaje mi się prześledzenie dlaczego kolejne zbiory są właśnie tak konstruowane i jak wygląda na przykład wypełnianie prostej kolejnymi zbiorami liczbowymi. Okazało się jednak, że liczby z prostej to za mało, więc trzeba było z tego jakoś wybrnąć, tak powstały liczby zespolone.

Ciekaw jestem swoją drogą czy wiecie jak konstruuje się liczby wymierne ;)
GŁóWNY REGULAMIN | LaTeX | Zadania-Regulamin | Kompendium matematyki

Matematyka jest jak kobieta. Pierw trzeba ją pokochać, żeby coś wyszło..

PW
»więcej

^
Post dodany: |21 Gru 2009|, 2009 15:30
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
" "

przem_as napisał/a
Ciekawsze wydaje mi się prześledzenie dlaczego kolejne zbiory są właśnie tak konstruowane i jak wygląda na przykład wypełnianie prostej kolejnymi zbiorami liczbowymi.

Jak? ;)

przem_as napisał/a
Ciekaw jestem swoją drogą czy wiecie jak konstruuje się liczby wymierne ;)

Ja wiem tylko, jak konstruuje się naturalne (jeżeli dobrze zrozumiałem, to np. z aksjomatów Peano albo z konstrukcji von Neumanna).

[ Dodano: 21 Grudzień 2009, 15:37 ]
Czytam sobie artykuł na wikipedii o konstrukcjach i natrafiłem na pojęcie przestrzeni ilorazowej. Którym z tych artykułów powinienem się zainteresować?
Pomóż - wystarczy kliknięcie!

Nie odpowiadam na PW z zadaniami.

PW
»więcej

^
Post dodany: |21 Gru 2009|, 2009 16:24
Data rejestracji: 18 Lip 2007 postów: 2351
" "

Jak to mówi mój wykładowca z TI: "Wikipedia jest dobra, ale student powinien korzystać ze źródeł". Pewnie są jakieś książki traktujące głównie o konstrukcjach liczbowych. Ja po raz pierwszy usłyszałem o przestrzeni ilorazowej w "Analizie" K. Maurina (cz. I Elementy). Jak dotąd najtrudniejsza i jeśli patrzeć na całość to obejmująca chyba najwięcej materiału pozycja z analizy z jakiej korzystałem. Mi specjalnie teoria matematyki na studiach nie jest potrzebna, raczej zastosowania więc nie zgłębiałem się dokładnie. Niemniej, jeśli w matematyce coś ma przed nazwą słowo "teoria", to musi być dosyć zaawansowane ;P

PW
»więcej

^
Post dodany: |21 Gru 2009|, 2009 17:53
" "

W chwili obecnej też nie zamierzam się głęboko w to nurzać, bo czasu nie mam, więc wikipedia na razie w zupełności mi wystarczy ;)

Ale jeżeli coś jest elementem teorii, to niekoniecznie musi być zaawansowane ;)

PW
»więcej

^
Post dodany: |21 Gru 2009|, 2009 18:04
" "

_Mithrandir napisał/a
Czytam sobie artykuł na wikipedii o konstrukcjach i natrafiłem na pojęcie przestrzeni ilorazowej. Którym z tych artykułów powinienem się zainteresować?

Pierwszym. Jeżeli już przerabialiście relacje typu równoważności, to pewnie słyszałeś o klasach abstrakcji. Zbiór wszystkich klas abstrakcji względem danej relacji to jest właśnie przestrzeń ilorazowa.

Zapewne na kursie teorii liczb czy arytmetyki powiedzą o tym więcej i w sposób usystematyzowany, ale chyba warto przeczytać już teraz co nieco o formalnym wprowadzaniu kolejnych zbiorów liczbowych.
Co do prostej i kolejnych zbiorów liczbowych to można zobaczyć jak kolejne zbiory liczb naturalnych, całkowitych, wymiernych, rzeczywistych wypełniały prostą. W pewnym momencie z tego co pamiętam fizycy wyrazili zapotrzebowanie na jeszcze większy zbiór liczbowy, więc matematycy stworzyli całkiem sztuczny twór złożony z par liczb rzeczywistych..

Swoją drogą fajnie też spojrzeć na potrzebę tworzenia kolejnych zbiorów liczbowych tak:
(1) l. naturalne pozwalają rozwiązać np. równanie x+1=3
(2) l. całkowite pozwalają rozwiązać np. równanie x+3=1
(3) l. wymierne pozwalają rozwiązać np. równanie 3x-1=0
(4) l. rzeczywiste wraz z niewymiernymi pozwalają rozwiązać np. równanie x^2-1=0
(5) l. zespolone pozwalają rozwiązać np. równanie x^2+1=0

Zauważmy że równanie z linijki n-tej nie ma rozwiązania w żadnym zbiorze liczbowym z linijek n-1,...,1. Być może tu ocieramy się o ogólną definicję liczby?

PW
»więcej

^
Post dodany: |21 Gru 2009|, 2009 18:13
" "

Właśnie nie przerabialiśmy jeszcze, dopiero zaczynamy ;)

http://pl.wikipedia.org/w...iczb_wymiernych

Rozumiem, że według tej konstrukcji liczba wymierna to pewna klasa abstrakcji spełniająca podany warunek, a zbiór liczb wymiernych to zbiór klas, czyli przestrzeń ilorazowa?

przem_as napisał/a
Swoją drogą fajnie też spojrzeć na potrzebę tworzenia kolejnych zbiorów liczbowych tak:
(1) l. naturalne pozwalają rozwiązać np. równanie x+1=3
(2) l. całkowite pozwalają rozwiązać np. równanie x+3=1
(3) l. wymierne pozwalają rozwiązać np. równanie 3x-1=0
(4) l. rzeczywiste wraz z niewymiernymi pozwalają rozwiązać np. równanie x^2-1=0
(5) l. zespolone pozwalają rozwiązać np. równanie x^2+1=0

Tak, w ten sposób wykładowca na algebrze liniowej nam to przedstawił pokrótce. Są jeszcze jakieś zbiory, które mogły by być następnymi elementami ciągu tych zdań?

przem_as napisał/a
Zauważmy że równanie z linijki n-tej nie ma rozwiązania w żadnym zbiorze liczbowym z linijek n-1,...,1. Być może tu ocieramy się o ogólną definicję liczby?

Czyli każdy element zbioru, w którym można rozwiązać pewną ilość ustalonych rodzajów równań?

PW
»więcej

^
Post dodany: |21 Gru 2009|, 2009 18:29
" "

_Mithrandir napisał/a
Rozumiem, że według tej konstrukcji liczba wymierna to pewna klasa abstrakcji spełniająca podany warunek, a zbiór liczb wymiernych to zbiór klas, czyli przestrzeń ilorazowa?

Tak, ten warunek to nic innego jak równość dwóch ułamków, które symbolizują tę samą liczbę wymierną, np 2/4=10/20 bo 2*20=4*10. Klasa abstrakcji zawiera właśnie wszystkie takie postacie liczby 1/2 a sama liczba 1/2 może być uznawana za reprezentanta tej klasy abstrakcji.

_Mithrandir napisał/a
Są jeszcze jakieś zbiory, które mogły by być następnymi elementami ciągu tych zdań?

Wspominałeś o kwaternionach, ja znam je tylko ze słyszenia, więc nie wypowiem się czy istnieje jakieś szczególne równanie, które one rozwiązują. Raczej nie będzie to równanie wielomianowe, bo Zasadnicze Twierdzenie Algebry załatwia sprawę na poziomie liczb zespolonych.

Co do samej definicji liczby, to sam się nad tym nie zastanawiałem, ale jednak podejście związane z szukaniem rozwiązań pewnych równań zachęca do przemyślenia sprawy.
Nie można jednak zapominać, że istnieją różne równania, na przykład rozwiązaniem równania macierzowego nie nazwiemy raczej liczby (chyba, że są to macierze 1x1 :P ) ...

PW
»więcej

^
Post dodany: |21 Gru 2009|, 2009 19:44
" "

przem_as napisał/a
Tak, ten warunek to nic innego jak równość dwóch ułamków, które symbolizują tę samą liczbę wymierną, np 2/4=10/20 bo 2*20=4*10. Klasa abstrakcji zawiera właśnie wszystkie takie postacie liczby 1/2 a sama liczba 1/2 może być uznawana za reprezentanta tej klasy abstrakcji.

Dzięki ;) Trochę mi to rozjaśnia :)

przem_as napisał/a
Co do samej definicji liczby, to sam się nad tym nie zastanawiałem, ale jednak podejście związane z szukaniem rozwiązań pewnych równań zachęca do przemyślenia sprawy.

Do tego wrócę za parę lat, bo podejrzewam, że w tej chwili mam za mało wiadomości, żeby coś więcej z tego wycisnąć.

PW
»więcej

^
Skocz do: