Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Środa, 23 maja 2012
Leontyna, Jan, Iwona, Symeon
 Światowy Dzień Żółwia
 1911: została otwarta Nowojorska Biblioteka Publiczna
 2006: pojawił się system operacyjny Microsoft Windows Vista w wersji Beta 2
Nowe publikacje
Post dodany: |21 Gru 2009|, 2009 11:38
Data rejestracji: 22 Lip 2006 postów: 1989
Post dodany: |21 Gru 2009|, 2009 15:30
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
| przem_as napisał/a | | Ciekawsze wydaje mi się prześledzenie dlaczego kolejne zbiory są właśnie tak konstruowane i jak wygląda na przykład wypełnianie prostej kolejnymi zbiorami liczbowymi. |
Jak?
| przem_as napisał/a | Ciekaw jestem swoją drogą czy wiecie jak konstruuje się liczby wymierne |
Ja wiem tylko, jak konstruuje się naturalne (jeżeli dobrze zrozumiałem, to np. z aksjomatów Peano albo z konstrukcji von Neumanna).
[ Dodano: 21 Grudzień 2009, 15:37 ]
Czytam sobie artykuł na wikipedii o konstrukcjach i natrafiłem na pojęcie przestrzeni ilorazowej. Którym z tych artykułów powinienem się zainteresować?
Post dodany: |21 Gru 2009|, 2009 16:24
Data rejestracji: 18 Lip 2007 postów: 2351
Jak to mówi mój wykładowca z TI: "Wikipedia jest dobra, ale student powinien korzystać ze źródeł". Pewnie są jakieś książki traktujące głównie o konstrukcjach liczbowych. Ja po raz pierwszy usłyszałem o przestrzeni ilorazowej w "Analizie" K. Maurina (cz. I Elementy). Jak dotąd najtrudniejsza i jeśli patrzeć na całość to obejmująca chyba najwięcej materiału pozycja z analizy z jakiej korzystałem. Mi specjalnie teoria matematyki na studiach nie jest potrzebna, raczej zastosowania więc nie zgłębiałem się dokładnie. Niemniej, jeśli w matematyce coś ma przed nazwą słowo "teoria", to musi być dosyć zaawansowane ;P

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: Perfekcjonista
Post dodany: |21 Gru 2009|, 2009 17:53
W chwili obecnej też nie zamierzam się głęboko w to nurzać, bo czasu nie mam, więc wikipedia na razie w zupełności mi wystarczy
Ale jeżeli coś jest elementem teorii, to niekoniecznie musi być zaawansowane
Post dodany: |21 Gru 2009|, 2009 18:13
Właśnie nie przerabialiśmy jeszcze, dopiero zaczynamy
http://pl.wikipedia.org/w...iczb_wymiernych
Rozumiem, że według tej konstrukcji liczba wymierna to pewna klasa abstrakcji spełniająca podany warunek, a zbiór liczb wymiernych to zbiór klas, czyli przestrzeń ilorazowa?
| przem_as napisał/a | Swoją drogą fajnie też spojrzeć na potrzebę tworzenia kolejnych zbiorów liczbowych tak:
(1) l. naturalne pozwalają rozwiązać np. równanie x+1=3
(2) l. całkowite pozwalają rozwiązać np. równanie x+3=1
(3) l. wymierne pozwalają rozwiązać np. równanie 3x-1=0
(4) l. rzeczywiste wraz z niewymiernymi pozwalają rozwiązać np. równanie x^2-1=0
(5) l. zespolone pozwalają rozwiązać np. równanie x^2+1=0 |
Tak, w ten sposób wykładowca na algebrze liniowej nam to przedstawił pokrótce. Są jeszcze jakieś zbiory, które mogły by być następnymi elementami ciągu tych zdań?
| przem_as napisał/a | | Zauważmy że równanie z linijki n-tej nie ma rozwiązania w żadnym zbiorze liczbowym z linijek n-1,...,1. Być może tu ocieramy się o ogólną definicję liczby? |
Czyli każdy element zbioru, w którym można rozwiązać pewną ilość ustalonych rodzajów równań?
Post dodany: |21 Gru 2009|, 2009 18:29
Data rejestracji: 22 Lip 2006 postów: 1989
| _Mithrandir napisał/a | | Rozumiem, że według tej konstrukcji liczba wymierna to pewna klasa abstrakcji spełniająca podany warunek, a zbiór liczb wymiernych to zbiór klas, czyli przestrzeń ilorazowa? |
Tak, ten warunek to nic innego jak równość dwóch ułamków, które symbolizują tę samą liczbę wymierną, np 2/4=10/20 bo 2*20=4*10. Klasa abstrakcji zawiera właśnie wszystkie takie postacie liczby 1/2 a sama liczba 1/2 może być uznawana za reprezentanta tej klasy abstrakcji.
| _Mithrandir napisał/a | | Są jeszcze jakieś zbiory, które mogły by być następnymi elementami ciągu tych zdań? |
Wspominałeś o kwaternionach, ja znam je tylko ze słyszenia, więc nie wypowiem się czy istnieje jakieś szczególne równanie, które one rozwiązują. Raczej nie będzie to równanie wielomianowe, bo Zasadnicze Twierdzenie Algebry załatwia sprawę na poziomie liczb zespolonych.
Co do samej definicji liczby, to sam się nad tym nie zastanawiałem, ale jednak podejście związane z szukaniem rozwiązań pewnych równań zachęca do przemyślenia sprawy.
Nie można jednak zapominać, że istnieją różne równania, na przykład rozwiązaniem równania macierzowego nie nazwiemy raczej liczby (chyba, że są to macierze 1x1 ) ...
Post dodany: |21 Gru 2009|, 2009 19:44
| przem_as napisał/a | | Tak, ten warunek to nic innego jak równość dwóch ułamków, które symbolizują tę samą liczbę wymierną, np 2/4=10/20 bo 2*20=4*10. Klasa abstrakcji zawiera właśnie wszystkie takie postacie liczby 1/2 a sama liczba 1/2 może być uznawana za reprezentanta tej klasy abstrakcji. |
Dzięki Trochę mi to rozjaśnia
| przem_as napisał/a | | Co do samej definicji liczby, to sam się nad tym nie zastanawiałem, ale jednak podejście związane z szukaniem rozwiązań pewnych równań zachęca do przemyślenia sprawy. |
Do tego wrócę za parę lat, bo podejrzewam, że w tej chwili mam za mało wiadomości, żeby coś więcej z tego wycisnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|