Witam wszystkich jestem tutaj nowy i potrzbuje pomocy w konfiguracji routera.
Mianowicie chce podłączyć sie z internetem przez di 614+.
Tutaj daje linka do emulatora tego routera.
http://support.dlink.com/...C/h_wizard.html
oprogramowanie jest roche starsze 2.34 ale rozni sie jedynie jedna rzeczą. Dns Relay włacza sie w gornej zkladce tools bocznej misc a nie g. Home b. lan.
Inernet adsl 2 mb z dialogu z modemem Callisto 812.
Modem podłaczyłem do gniazda wan tym samym kablem co do karty sieciowej czyli nie crossowanym. Komputer podłaczyłem pod gniazdo lan 3 również nie crossowanym.
Następnie w routerze ustawiłem w wan (g.home b.wan)static ip wpisalem adres ip maske brame maca callisto821 oraz dnsy dialogu mtu zostawilem 1500.
Adres ip routera zostawilem 192.168.0.1 dhcp wyłaczyłem ( testowałem też z właczonym w pierwszej opcji dhcp serwer zakres ip od 192.168.0.0 do 192.168.0.99 lease time 1 week - w komputerze dalej neta nie było , reszta opcji jak w emulatrze ustawiona czyli ustawienia fabryczne.
W kompie połączenie ustawione ip kompa 192.168.0.2 maska 255.255.255.0 brama 192.168.0.1 i dnsy dialogu.
Na komputerze nie ma internetu dalej. W routerze w zakładce status (g status b device info) nie brakuje zadnego parametra tylko w emulatorze jest connection DHCP Client Connected a u mnie fixed ip. Adressy wpisane do wana kilka krotnie sprawdzałem sa wpisane poprawnie a mac adres wziolem z modemu callisto jest pod spodem (raczej poprawny mam taka nadzieje). Na kompie nie ma dalej internetu. Swiatełko na routerze wan miga i pali sie lan 3 w komputerze swiatelko w karcie sieciowej jest również zapalone połaczenie jest raczej poprawne. Czytałem na jakims forum ze jakis gosc podlaczal modem neostrady do tego wlasnie routera przedwodem croosowanym. Jedyne co chce zrobic to uzyskac dostep do internetu na tym jednym komputerze z resztą sieci juz sobie poradze.
Prosze pomóżcie.