Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Środa, 23 maja 2012
Leontyna, Jan, Iwona, Symeon
 Światowy Dzień Żółwia
 1911: została otwarta Nowojorska Biblioteka Publiczna
 2006: pojawił się system operacyjny Microsoft Windows Vista w wersji Beta 2
Nowe publikacje
Post dodany: |16 Wrz 2009|, 2009 20:13
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1421
Mógłby ktoś mi to tak na szybko wytłumaczyć, dlaczergo niektóre takie inne takie itd.?? Mam jutro kartkówkę i nauczyłam się jak dopisywać te końcówki w słabej, że -en ale chciałabym to ROZUMIEĆ a nie UMIEĆ
Gdyby ktos przy okazji powiedzial, jaka jest zasada robienia liczby mnogiej dla r. nijakiego (Bo np. das Auto - die Autos, das Haus - die Häuser dość duża różnica) bo ja dotychczas opanowywałam to pamięciowo, bo nikt nigdy mi tego nie wytłumaczyl, no ale ile mozna...
dudu21, nie ukrywam, że liczę na Ciebie  Ale jeśli ktoś inny też jest w stanei mi to wytłumaczyć, to słucham  Z góry dziekuję!
Ostatnio zmieniony przez Ascara |16 Wrz 2009|, 2009 20:14, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |16 Wrz 2009|, 2009 20:38
Data rejestracji: 02 Paź 2005 postów: 960
ściąga do poczytania
http://www.filo.pl/niemie...matyka/4/7/26/2
tutaj masz podział na działy i odpowiednie zagadnienia masz wytłumaczone + przykłady,
jeśli nadal coś niejasne będzie to wklej przykłady, a wtedy podam ci odpowiednie wersje,
pozdrawiam
nie czytam i nie odpowiadam na pytania zadawane poprzez pw!
proszę nie spamować mi skrzynki! bo nie znam się na żartach!

Profil PW www
»więcej
Opis: histeryk sztuki
Post dodany: |16 Wrz 2009|, 2009 20:40
No a jest jakaś zasada z tą liczbą mnogą od nijakiego?? jakoś nie widze tu tego, może jestem ślepa  ale za stronkę dzięki ;* Pomaga w sprawie deklinacji
Post dodany: |16 Wrz 2009|, 2009 20:50
Ostatnio zmieniony przez dudu21 |16 Wrz 2009|, 2009 20:52, w całości zmieniany 1 raz

Profil PW www
»więcej
Post dodany: |16 Wrz 2009|, 2009 20:52
dudu21, ale nie o to mi chodzi  Chodzi mi o to czy jest zasada wg którj tworzy sie liczbę mnogą (zapominając o deklinacji juz  )
dlaczego das Auto - die Autos, das Haus - die Häuser itd.... Jest na to zasada;>
Post dodany: |16 Wrz 2009|, 2009 20:54
RODZAJ NIJAKI
1. Rzeczowniki rodzaju nijakiego otrzymują w liczbie mnogiej końcówkę – er, oraz dodatkowo, tam, gdzie to możliwe umlaut
np. das Buch - die Bücher (książka)
s Bad (łazienka, kąpiel), s Bild (obraz), s Dach, s Dorf (wieś), s Ei (jajko), s Fach (przedmiot), s Glas (szklanka, kieliszek), s Haus (dom), s Holz (drzewo), s Kind (dziecko), s Kleid (sukienka), s Kraut (zioło),
s Licht (światło), s Lied (piosenka), s Rad (koło), s Schloß (zamek, pałac), s Volk (naród, lud), s Work, s Gesicht (twarz)
2. rzeczowniki rodzaju nijakiego zakończone na –el, -en, er, -chen, -lein, -sel oraz posiadające przedrostek ge-, oraz zakończenie –e nie otrzymują żadnej końcówki
np. s Mädchen - die Mädchen (dziewczyna), das Gebäude - die Gebäude (budynek)
s Fenster (okno), s Messer (nóż), s Lager (obóz), s Mittel (środek, fundusz),
s Gemälde(malowidło, obraz)
3. Rzeczowniki rodzaju nijakiego mogą też otrzymać końcówke – (e)n
np das Hemd - die Hemden (koszula)
s Bett (łóżko), s Auge (oko), s Ohr (ucho), s Ende (koniec, zakończenie), s Verb (czasownik)
4. Możliwa jest też końcówka – e bez umlautu, dotyczy to przeważnie rzeczowników wielosylabowych
np. s Klavier - die Klaviere (fortepian)
s Bein (noga), s Fest (święto), s Haar (włos), s Kreuz (krzyż), s Kinn (podbródek), s Meer (morze), s Paar (para), s Salz (sól), s Schwein (świnia), s Spiel (gra), s Stück (kawaek),
s Ziel (cel), Geschäft (sklep, interes), s Gesetz (prawo, ustawa), s Verbot (zakaz), s Besteck (sztućce), s Kamel (wielbłąd), s Beispiel (przykład), s Schaf (owca), s Heft (zeszyt), s Jahr (rok), s Wort (słowo), s Boot (łódka)
Opracowanie na podstawie „Deutsche Grammatik ein Handbuch für den Ausländerunterricht“ Helbig/ Buscha

Profil PW www
»więcej
Post dodany: |16 Wrz 2009|, 2009 20:55
O i o to mi chodzilo ;* Dziękuję bardzo Daje 2-gi punkcik, bo druga, osobna rzecz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|