Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Środa, 23 maja 2012
Leontyna, Jan, Iwona, Symeon
 Światowy Dzień Żółwia
 1911: została otwarta Nowojorska Biblioteka Publiczna
 2006: pojawił się system operacyjny Microsoft Windows Vista w wersji Beta 2
Nowe publikacje
Post dodany: |3 Kwi 2007|, 2007 15:59
Data rejestracji: 03 Kwi 2007 postów: 8
jakie związki bizmutu moge otrzymać z dermatolu prosze tez o reakcje
Post dodany: |3 Kwi 2007|, 2007 22:21
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
Wydaję mi się, ze można otrzymać np. azotan bizumtu (teoretycznie każdą sól bizmutu z silnym kwasem), trójtlenek bizmutu, metaliczny bizumt.
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Post dodany: |4 Kwi 2007|, 2007 09:02
Data rejestracji: 03 Kwi 2007 postów: 8
Post dodany: |5 Kwi 2007|, 2007 00:08
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
Ogólnie rzecz biorac to zrobiłbym to tak, ale nie gwarantuje, że wszystko wyjdzie. Mogłem gdzieś popełnić błąd.
Dermatol zmieszaj ze stężonym kwasem (np. azotowy) i ogrzej. Nastąpi rozkład zasadowego galusanu bizmutu. Teraz pewnie trzeba będzie przesączyć roztwór i poddać go krystalizacji. Myślę, że zostawienie na dobę może dwie w temp. pokojowej powinno wystarczyć. Uzyskasz uwodniony azotan bizmutu, w postaci kryształków. Teraz trzeba będzie te kryształki rozpuścić. Najlepiej w kwasie azotowym, następnie dodaj mocnej zasady (NaOH, KOH). Powinien wytrącic się osad wodorotlenku bizumtu. Dodawaj kroplami NaOH, aż się roztwór wyklaruje. Teraz dodaj gliceryny i jakiś cukier prosty (np. glukoza). Teraz pozostaje ogrzać i czekać aż wytrąci się osad metalicznego bizumtu.
Pomysł zaczerpnałem z innego związku, ale musiałem go przerobić, żeby skutkowało z tym związkiem, dlatego nie wiem czy wszystko się bedzie zgadzać.
Na wszelki wypadek nie testowałbym tego w domu. Poza tym nie znam dokładnych proporcji.
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|