Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Piątek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomisława
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim
 1925 - Polska podpisała konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali się Michaił Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyraził zgodę na zjednoczenie Niemiec
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
dlaczego Księżyc nie spada na Ziemie????????
Przesunięty przez: idgi - |1 Wrz 2008|, 2008 20:42
Post dodany: |2 Gru 2004|, 2004 17:50
Data rejestracji: 02 Gru 2004 postów: 1
" "

dlaczego Księżyc nie spada na Ziemie?Wiem,ze jest to zwiazane z sila dosrodkowa i odsrodkowa,ale moj nauczyciel stwierdzil,ze nie tylko!Czy to ma cos wspolnego z polami grawitacyjnymi Ziemi, Ksiezyca I Słonca?????
Prosze o odp!

PW
»więcej

^
Post dodany: |2 Sty 2005|, 2004 21:41
Data rejestracji: 05 Gru 2004 postów: 67
" "

Ja nie wiem. Fajnie byloby gdyby tak ktos opdpisal. Mnie ten problem tez doskwiera a jestem zbyt leniwy zeby sobie fizyke przypominac.

PW
»więcej

^
Post dodany: |3 Sty 2005|, 2005 00:10
Data rejestracji: 15 Sie 2004 postów: 615
" "

No tak !
Księżyc wykonuje pewien ruchu, a dokładnie wykonuje ruch po swojej orbicie.
Nasuwa się pytanie - dlaczego po orbicie, a nie leci sobie np. po linii prostej w przestworza? To po pierwsze. Gdyby stanął Księżyc w miejscu , to co by się stało i dlaczego ? To po drugie. Gdyby nabrał wiekszej prędkości to też co by się stało i dlaczego ? To po trzecie.
Następne pytania:
Dlaczego jak rzucisz przedmiotem w dal, to do pewnego momentu sobie leci i ani myśli spadać na ziemię, a od pewnego momentu zaczyna jednak spadać i nic już na to nie możesz pradzić ? Jak leci, to wektor siły wynikajacy z jego prędkość równoważy się z wektorem przyciągania ziemskiego, jak spada to niestety tej równowagi już nie ma. Prędkość przedmiotu dlaczego zmalała? A no dlatego, że w trakcie lotu przedmiot napotykał na ciągłą przeszkodę w postaci tarcia( musiał cały czas przedzierać się przez powietrze).

Prawa fizyki obowiązują również w kosmosie. Tylko tam w odróżnieniu od warunków ziemskich jest prawie idealna próżnia( prawie !) i przeszkody w postaci tarcia praktycznie prawie (prawie !) nie ma. Czyli, jak już coś ma swoją prędkość, to sobie ją ma bardzo, bardzo długo !!! Jakie więc na Księżyc działają siły? Dla uproszczenia do wyjaśnienia tego zagadnienia wyjątowo Słońca mieszać nie będziemy - niech sobie spokojnie świeci. Ale to tylko dla uproszczenia !!!

Ruch księżyca po orbicie powoduje, że działa nań siła odśrodkowa, która jest równoważona przez przyciąganie ziemskie( to samo które powoduje, że przedmioty jak je podrzucimy spadają na ziemię.
I tyle. Gdyby nie to przyciaganie, to nasz Księżyc poleciałby w przestworza. Jeśli natomiast prędość ruchu postępowego po orbnicie księżyca zmaleje, to niestety na naszą planetę spadnie. Kiedyś tak się stanie, bo mini, mini tarcie jednak go dotyka (takiej idealnej próżni w kosmosie nie ma), bo na niego działa również grawitacja innych ciał niebieskich, bo zderza on się ciagle z różnymi drobinami kosmicznymi itd... Bez obawy. kiedy to się stanie nas już w tym wymiarze nie będzie.

Doświadczenie: przygotuj przedmiot na sznurku i zakręć nim( ale nie w domu i z dala od innych osób). Przedmiot na sznurku kręci sią wokół ręki. Sznurek jest naprężony, a przedmiot wcale nie ucieka, lecz krąży po swojej orbicie - jest na uwięzi. Sznurek w naszym wypadku pełni rolę taką, jak przyciaganie ziemskie. Przedmiot nie spada, ale i nie ucieka w siną dal. Kiedy może się urwać z uwięzi? Gdy prędkość przedmiotu tak wzrośnie, że pokona wytrzyłałość sznurka . Kiedy przedniot spadnie? Gdy jego predkość odpowiednio zmaleje.

To by było na tyle. :lol:

PW
»więcej

^
Post dodany: |3 Sty 2005|, 2005 11:27
" "

Po tych uproszczeniach w poprzednim poscie dodajmy do tego wszystkiego jednak Słońce, żeby nie było zarzutu uproszczonego partactwa.

Ktoś może zadać pytanie dlaczego Księżyc krąży akurat wokół Ziemi skoro w naszym układzie Słońce ma przyciąganie o wiele większe ?

No właśnie dlaczego Księżyc krąży wokół Ziemi?

Porównajmy siły przyciągania grawitacyjnego Księżyc-Ziemia oraz Księżyc-Słońce. Druga z nich jest przeszło dwa razy większa niż pierwsza :!: Dlaczego więc Księżyc krąży jednak wokół Ziemi a nie wokół Słońca :?:

Prawo powszechnego ciążenia pewnie jest powszechnie znane :lol:

Każde dwa ciała przyciągają się siłą proporcjonalną do iloczynu ich mas i odwrotnie proporcjonalną do kwadratu ich odległości.

Wystarczy teraz obliczyć:
F=G*m1*m2/r^2
gdzie:
G=6,67*10^(-11)Nm^2/kg^2 - stała powszechnego ciążenia,
m1 i m2 - masy oddziałujących ciał,
r - odległość pomiędzy ich środkami przy założeniu, że oba ciała są sferyczne.

Słońca (ms=1,98*10^30kg),
Ziemi (mz=6*10^24kg),
Księżyca (mk=7,4*10^22kg).
Odległość Księżyca i Ziemi to rz=384*10^6m,
Słońca i Księżyca rs=150*10^9m.

F1/F2=(ms/mz)*(rz/rs)^2

Po podstawieniu wartości liczbowych otrzymamy, że szukany stosunek wynosi około 2,17. I już jest wszystko jasne. Jak na razie Księżyc będzie krążył nadal jednak wokół naszej Ziemi :lol: :!:

PS.
Wpisywanie wzorów i dokonywanie obliczeń na forum jest czynnością przynajmniej dla mnie straszną. :mrgreen:
Tak nawiasem - ten temat powinien być w dziale fizyka. Skoro jednak Księżyc, Ziemia, Słońce niech już tu zostanie. :shock:

PW
»więcej

^
Post dodany: |4 Sty 2005|, 2005 18:26
Data rejestracji: 05 Gru 2004 postów: 67
" "

Dzieki. Ta odpowiedz mnie w zupelnosci satysfakcjonuje :) . Co do wzorow to ciekawe wyglada forum na
http://www.matematyka.org...opic.php?t=2925
chyba moga TeXa uzywac w postach.

PW
»więcej

^
Post dodany: |14 Lip 2005|, 2005 15:16
Data rejestracji: 22 Cze 2005 postów: 1661
" "

Duzo naukowej gadki.
nie to zebym sie niezgadzal ;)

Ja to widze tak:

ksiezyc krazy po orbicie elipsoidalnej i do mnie zawsze przemowaialo wytlumaczenie, ze on wlasnie SPADA na zeimie, tylko ze jego ruch kolowy niepozwala mu jej nigdy trafic. za kazdym razem sie z nia mija.

:)
Arguing in the internet is like running in the Special Olympics, even if you win, you're still retarded

PW
»więcej

^
Post dodany: |17 Lip 2005|, 2005 16:48
Data rejestracji: 11 Lip 2005 postów: 618
" "

ja miałem dokładnie to samo na my :roll: sli co moi przedmowcy:D

PW
»więcej

^
Post dodany: |17 Lip 2005|, 2005 19:01
Data rejestracji: 19 Lut 2005 postów: 1343
" "

-=redas=- napisał/a

ksiezyc krazy po orbicie elipsoidalnej i do mnie zawsze przemowaialo wytlumaczenie, ze on wlasnie SPADA na zeimie, tylko ze jego ruch kolowy niepozwala mu jej nigdy trafic. za kazdym razem sie z nia mija.
:)

No to musisz zmienić swoje poglądy, bo ten sposób rozumowania jest zły. Gdyby księżyc "SPADAŁ" na ziemię, to jego odległość do powierzchni naszego globu by sie zmieniała no nie? A Tak możemy przyjąć, że jest stała.

Tutaj masz całą błędną teorię, na którą kiedyś natknąłem się w sieci.....
http://forum.servis.pl/viewtopic.php?t=958

PW
»więcej

^
Post dodany: |21 Lip 2005|, 2005 02:59
Data rejestracji: 22 Cze 2005 postów: 1661
" "

hWnd napisał/a
No to musisz zmienić swoje poglądy, bo ten sposób rozumowania jest zły.

Jestes pewien? :->

hWnd napisał/a
Gdyby księżyc SPADAŁ na ziemię, to jego odległość do powierzchni naszego globu by sie zmieniała no nie? A Tak możemy przyjąć, że jest stała.

nie :)

[ Dodano: 21 Lipiec 2005, 03:00 ]
niejest stala, bo zadna orbita nie jest okregiem :) tylko elipsoida.
Arguing in the internet is like running in the Special Olympics, even if you win, you're still retarded

PW
»więcej

^
Post dodany: |23 Lip 2005|, 2005 19:19
" "

Witam.
No cóż,
mogę jedynie potwierdzić -=redas=- , że dotychczas tkwiłeś w błędnym przekonaniu na ten 'księżycowego problemu'.

PW
»więcej

^
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach