Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 24 maja 2012
Zula, Jan, Maria, Joanna
 1945: utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską
 1543: zmarł Mikołaj Kopernik, astronom polski
 1931: w Raszynie uruchomiona zostaje najsilniejsza w Europie stacja radiofoniczna (moc 120 kW), która swym zasięgiem obejmuje całą Polskę
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Dlaczego neutrony nie łączą się?
Przesunięty przez: idgi - |1 Wrz 2008|, 2008 21:50
Post dodany: |17 Paź 2006|, 2006 22:58
Data rejestracji: 17 Paź 2006 postów: 4
" "

Witam ciepło. Obserwowałem wypowiedzi na tym forum, ale nie rejestrowałem się z tego prostego powodu, że bardzo daleko mi do poziomu wiedzy, jaki reprezentują niektórzy użytkownicy. Chylę czoła panowie. Teraz jednak dołączam do was, i na początek pytanie.
Dlaczego neutrony nie łączą się ze sobą? Chodzi mi o dokładną przyczynę. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Widzę, że nikt nie kwapi się do odpisania. Może sprecyzuję pytanie. Jądra składają się z protonów oraz neutronów (Ameryke odkryłem, co? 8) ). Najlżejsze jądro w przyrodzie to poprostu jeden proton. Drugie w kolejności to deuteron ->proton plus neutron. Potem jądro trytu (proton+2 neutrony) oraz izotop helu z dwoma protonami i jednym neutronem. Następnie hel z 2 protonami i 2 neutronami i tak dalej. Jądro składające się wyłącznie z protonów nie może zaistnieć ze względu na barierę kulombowską, której nie zdołałyby zrównoważyć w takim układzie oddziaływania silne. Ale dla neutronów żadnego odpychania nie ma. Dlaczego więc w przyrodzie nie ma jąder złożonych z samych neutronów? Co sprawia, że tak się dzieje? Proszę o odpowiedź choćby była bardzo zagmatwana.
Nie zapomnij o buziaku

PW
»więcej

^
Post dodany: |20 Paź 2006|, 2006 22:32
Data rejestracji: 14 Paź 2006 postów: 9
" "

Cytat
Witam ciepło. Obserwowałem wypowiedzi na tym forum, ale nie rejestrowałem się z tego prostego powodu, że bardzo daleko mi do poziomu wiedzy, jaki reprezentują niektórzy użytkownicy. Chylę czoła panowie. Teraz jednak dołączam do was, i na początek pytanie.

he,he wiesz ja też nie mam jakies mega wiedzy ,ale 1 raz widzę takie podejście,że żeby zarejestrowac się na jakies forum trzeba miec wiedzę...

ale idea jest dobra...aby dołączyć do jakiegos forum trzeba zdać test...;DDDD;)
widzisz tutaj nie ma zbyt dużego ruchu ,a co dopiero wtedy by było :DDDD

Do meritum:
wiesz dla mnie odpowiedź jest prosta :

neutron jest to elektrycznie obojętna cząstka i dlatego się nie łączą...

nie wiem czy Ci to pomogło -raczej wątpię,ale przynajmniej odswiezyłem ten wątek

pozdrawiam

^
Post dodany: |21 Paź 2006|, 2006 17:02
Data rejestracji: 17 Paź 2006 postów: 4
" "

feniks27 napisał/a

Do meritum:
wiesz dla mnie odpowiedź jest prosta :

neutron jest to elektrycznie obojętna cząstka i dlatego się nie łączą...

Akurat ładunek nie ma tu nic do rzeczy, tylko oddziaływanie silne między kwarkami. Zapewne odpowiedzią jest jakaś własność pola gluonowego ale chcę to wiedzieć dokładnie.
Nie zapomnij o buziaku

PW
»więcej

^
Post dodany: |4 Lis 2006|, 2006 11:42
Data rejestracji: 03 Lis 2006 postów: 1
" "

Nie jestem w 100% pewny odpowiedzi, w razie czego mnie poprawcie.
Jądra atomów nie składają się z samych neutronów z tej prostej przyczyny, że neutrony nie biorą jako takiego głównego udziału w jądrze, a są jedynie czymś w rodzaju Kropelki łączącej protony. Jako że są - jak sam powiedziałeś - elektrycznie obojętne, nie zdołałyby utrzymać elektronów na stałych orbitach okołojądrowych samą siłą grawitacji. Jeśli nawet chodziłoby o powstanie wolnych par neutron-neutron to powstaje bariera w postaci składu kwarkowego naszych nukleonów - neutron ddu, proton uud. Czyli jak para proton-neutron powstaje poprzez łączenie kwarków o różnych potencjałach elektrycznych (u +2/3e , d -1/3e), tak w dwóch neutronach owe wiązanie nie mogłoby powstać.

PW
»więcej

^
Post dodany: |4 Lis 2006|, 2006 21:13
Data rejestracji: 31 Mar 2006 postów: 27
" "

Neutrony tak naprawdę są po to żeby "załagodzić" ( poprzez występowanie między nimi sił jądrowych ) siły odpychania elektrostatycznego między protonami. Jeśli neutronów jest za mało to po prostu jądro rozpada się...

PW
»więcej

^
Skocz do: