Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 24 maja 2012
Zula, Jan, Maria, Joanna
 1945: utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską
 1543: zmarł Mikołaj Kopernik, astronom polski
 1931: w Raszynie uruchomiona zostaje najsilniejsza w Europie stacja radiofoniczna (moc 120 kW), która swym zasięgiem obejmuje całą Polskę
Nowe publikacje
Post dodany: |17 Paź 2006|, 2006 22:58
Data rejestracji: 17 Paź 2006 postów: 4
Witam ciepło. Obserwowałem wypowiedzi na tym forum, ale nie rejestrowałem się z tego prostego powodu, że bardzo daleko mi do poziomu wiedzy, jaki reprezentują niektórzy użytkownicy. Chylę czoła panowie. Teraz jednak dołączam do was, i na początek pytanie.
Dlaczego neutrony nie łączą się ze sobą? Chodzi mi o dokładną przyczynę. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Widzę, że nikt nie kwapi się do odpisania. Może sprecyzuję pytanie. Jądra składają się z protonów oraz neutronów (Ameryke odkryłem, co?  ). Najlżejsze jądro w przyrodzie to poprostu jeden proton. Drugie w kolejności to deuteron ->proton plus neutron. Potem jądro trytu (proton+2 neutrony) oraz izotop helu z dwoma protonami i jednym neutronem. Następnie hel z 2 protonami i 2 neutronami i tak dalej. Jądro składające się wyłącznie z protonów nie może zaistnieć ze względu na barierę kulombowską, której nie zdołałyby zrównoważyć w takim układzie oddziaływania silne. Ale dla neutronów żadnego odpychania nie ma. Dlaczego więc w przyrodzie nie ma jąder złożonych z samych neutronów? Co sprawia, że tak się dzieje? Proszę o odpowiedź choćby była bardzo zagmatwana.
Post dodany: |20 Paź 2006|, 2006 22:32
Data rejestracji: 14 Paź 2006 postów: 9
| Cytat | | Witam ciepło. Obserwowałem wypowiedzi na tym forum, ale nie rejestrowałem się z tego prostego powodu, że bardzo daleko mi do poziomu wiedzy, jaki reprezentują niektórzy użytkownicy. Chylę czoła panowie. Teraz jednak dołączam do was, i na początek pytanie. |
he,he wiesz ja też nie mam jakies mega wiedzy ,ale 1 raz widzę takie podejście,że żeby zarejestrowac się na jakies forum trzeba miec wiedzę...
ale idea jest dobra...aby dołączyć do jakiegos forum trzeba zdać test...;DDDD;)
widzisz tutaj nie ma zbyt dużego ruchu ,a co dopiero wtedy by było :DDDD
Do meritum:
wiesz dla mnie odpowiedź jest prosta :
neutron jest to elektrycznie obojętna cząstka i dlatego się nie łączą...
nie wiem czy Ci to pomogło -raczej wątpię,ale przynajmniej odswiezyłem ten wątek
pozdrawiam
Post dodany: |21 Paź 2006|, 2006 17:02
Data rejestracji: 17 Paź 2006 postów: 4
| feniks27 napisał/a |
Do meritum:
wiesz dla mnie odpowiedź jest prosta :
neutron jest to elektrycznie obojętna cząstka i dlatego się nie łączą...
|
Akurat ładunek nie ma tu nic do rzeczy, tylko oddziaływanie silne między kwarkami. Zapewne odpowiedzią jest jakaś własność pola gluonowego ale chcę to wiedzieć dokładnie.
Post dodany: |4 Lis 2006|, 2006 11:42
Data rejestracji: 03 Lis 2006 postów: 1
Nie jestem w 100% pewny odpowiedzi, w razie czego mnie poprawcie.
Jądra atomów nie składają się z samych neutronów z tej prostej przyczyny, że neutrony nie biorą jako takiego głównego udziału w jądrze, a są jedynie czymś w rodzaju Kropelki łączącej protony. Jako że są - jak sam powiedziałeś - elektrycznie obojętne, nie zdołałyby utrzymać elektronów na stałych orbitach okołojądrowych samą siłą grawitacji. Jeśli nawet chodziłoby o powstanie wolnych par neutron-neutron to powstaje bariera w postaci składu kwarkowego naszych nukleonów - neutron ddu, proton uud. Czyli jak para proton-neutron powstaje poprzez łączenie kwarków o różnych potencjałach elektrycznych (u +2/3e , d -1/3e), tak w dwóch neutronach owe wiązanie nie mogłoby powstać.
Post dodany: |4 Lis 2006|, 2006 21:13
Data rejestracji: 31 Mar 2006 postów: 27
Neutrony tak naprawdę są po to żeby "załagodzić" ( poprzez występowanie między nimi sił jądrowych ) siły odpychania elektrostatycznego między protonami. Jeśli neutronów jest za mało to po prostu jądro rozpada się...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|