Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 24 maja 2012
Zula, Jan, Maria, Joanna
 1945: utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską
 1543: zmarł Mikołaj Kopernik, astronom polski
 1931: w Raszynie uruchomiona zostaje najsilniejsza w Europie stacja radiofoniczna (moc 120 kW), która swym zasięgiem obejmuje całą Polskę
Nowe publikacje
Post dodany: |13 Mar 2005|, 2005 20:05
Data rejestracji: 13 Mar 2005 postów: 3
Dlaczego powierzchnia lądowa skorupy ziemskiej wznosi się przeciętnie kilkaset m n.p.m. natomiast dno oceanczne jest położone na głębokości około 3500 m p.p.m.?
Post dodany: |13 Mar 2005|, 2005 20:59
Data rejestracji: 19 Lut 2005 postów: 1343
Dolej do oceanów kilkadziesiąt milionów kilometrów sześciennych wody, to średnia wysokość bezwzględna na lądzie od razu spadnie do kilkudziesięciu metrów.....

Profil PW
»więcej
Opis: nowy tu jestem ;)
Post dodany: |13 Mar 2005|, 2005 21:06
To jest pytanie z "Zadania na mapach konturowych i topograficznych" wyd. Demart i oczekuję poważnej odpowiedzi.
Post dodany: |13 Mar 2005|, 2005 21:45
To jest poważna odpowiedź... sądziłem, że po jej przeczytaniu będziesz już wiedział o co chodzi.
Wysokość podałeś w metrach nad poziomem morza, zatem zarówno wysokość bezwzględna (a co za tym idzie średnia wysokość dla lądów) jak i głębokość bezwzględna (pod poziomem morza) zależy od wartości poziomu morza. Jeżeli nagle wody w morzach/oceanach by ubyło to również zmieniłyby się wysokości lądów oraz głębokości.
Chyba, że pytanie odnosi się do przyczyn, a nie stanu.

Profil PW
»więcej
Post dodany: |13 Mar 2005|, 2005 22:02
To że tak jest to wiem, ale dlaczego tak jest? To pytanie jest w temacie "Tektonika płyt litosfery, strefy wzmożonej aktywności sejsmicznej".
PS Pytanie odnosi się do przyczyn.
Post dodany: |13 Mar 2005|, 2005 22:57
A czy erozja na lądzie nie będzie przypadkiem odpowiedzią?
W PRACY - weekend

Profil PW
»więcej
Post dodany: |25 Mar 2005|, 2005 12:41
Data rejestracji: 05 Mar 2005 postów: 175
czynniki wewnetrzne (struktury tektoniczne, ruchy wielkopromienne: epejrogeniczne i orogeniczne, zjawiska wulkaniczne, zjawiska sejsmiczne) i zewnetrzne (wietrzenie, dzialalnosc wiatru, zjawiska krasowe, dzialalnosc wod plynacych na powierzchni ziemi, morfologiczna dzialalnosc lodowcow i ich wod roztopowych) dzialajace we wnetrzu i na powierzchni ziemi przyczynily sie do wytworzenia form rozniacych sie rozmiarami, ksztaltem, pochodzeniem i wiekiem. w zaleznosci od rozmiarow formy dziela sie na:
megaformy
makroformy
mezoformy
mikroformy
podstawowe rysy uksztaltowania powierzchni ziemi tzw wielkie, tworza formy I i II rzedu. srednia wysokosc ladow 875m n p m, a srednia glebokosc oceanow 3 794 m.
jesli nie pisze do CIEBIE wyrazow zaczynajacych sie wielkimi literami, to nie z braku szacunku, a z preferowania rownej ciaglosci znakow
Post dodany: |10 Kwi 2005|, 2005 20:49
Data rejestracji: 10 Kwi 2005 postów: 6
Ha pewnie po czasie ale se odpowiem na to pytanie.
Otóż oceany i kontynenty zbudowane są z odmiennych pod względem składu i gęstości płyt skorupy ziemskiej. Podłoże oceanów w dużym skrócie tworzy gęstą skorupa oceaniczna a kontynęty stosunkowo lżejsza skorupa kontynentalna. I to wszystko pływa sobie po prawie płynnej astenosferze. Aby skompensować ciśnienie litostatyczne w górnym płaszczu skorupa kontynentalna musi być odpowiednio grubsza od oceanicznej i głebiej się zanurzac w astenosferę (płaszcz ziemi) bo jest lżejsza, no i tak jest. Jest to prosta zasada izostatyczna.
[ Dodano: 11 Kwiecień 2005, 12:20 ]
| Cytat | | Dolej do oceanów kilkadziesiąt milionów kilometrów sześciennych wody |
Bardzo z grubsza licząc oceany mają średnia głębokość prawie 4 km a ich powierzchnia ok 350 mln km kwadratowych (tak strzelam)
mnożąc to daje trochę więcej niż kilkadzieśąt mln km3 ale wiem że to nie jest sedno problemu.
Post dodany: |13 Lis 2007|, 2007 18:28
Data rejestracji: 13 Lis 2007 postów: 1
jakie są następstwa ruchu płyt litosfery? jakie są przykałdy współczesnych klęsk żywiołowych?xD
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|