Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 24 maja 2012
Zula, Jan, Maria, Joanna
 1945: utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską
 1543: zmarł Mikołaj Kopernik, astronom polski
 1931: w Raszynie uruchomiona zostaje najsilniejsza w Europie stacja radiofoniczna (moc 120 kW), która swym zasięgiem obejmuje całą Polskę
Nowe publikacje
Zobacz podobne tematy:
Niestety, w bazie brak podobnych tematów
Post dodany: |4 Sie 2009|, 2009 21:59
Data rejestracji: 04 Sie 2009 postów: 1
 xxx
Post dodany: |4 Sie 2009|, 2009 22:59
Data rejestracji: 30 Lip 2009 postów: 3154
| werwer.pl napisał/a | | majka0503 napisał/a | moj kolega skonstruował mała bombe atomowa. W pokoju. I miał 16 lat. To moj guru. I niezle sie jarało |
hmm... Niemożliwe. Bomba atomowa działa tylko wtegy, gdy ma się dość uranu/plutonu, by uzyskać masę krytyczną. Całe państwa mają problem ze skonstruowaniem takiej bomby, a twój kolega by umiał? Nie wierze! Poza tym, jeśli chce się zrobic dobrą bombę atomową trzema naokoło uranu/plutonu dać dużo dynamitu, który w trakcie złączenia uranu/plutonu w kupę wybuchnie, żeby uran/pluton został dłużej w kupie, co daje większe efekty. Miśle, że twój kolega nieźle ci nakłamał. A poza tym, uran/pluton jest bardzo, bardzo, ale to bardzo drog! W bombie atomowej nie ma co sie jarać, a gdyby wybuchła skaziłaby całe twoje miasto/wieś. Nikt by tam nie mógł mieszkać. |
no pewnie masz racje i gdzie tu mowa o bombie atomowej lol hahaha, co do tej mieszanki 2:1 wodor i tlen nie polecam sie tym bawic, sam wodor jest bardzo niebezpieczny a co do tego w mieszaninie wybuchowej. przede wszystkim nalezy sie zaopatrzyc w dobry podrecznik chemii i oczywiscie miec duza wiedze z chemii. traktowac to jako nauke a nie zabawke, bo z substancjami chemicznymi nie ma zabawy. w pomieszczeniu, w ktorym bedzie sie miescilo te mini laboratorium musi byc wyciag lub dobry dostep do powietrza. zabezpieczenie przeciwpozarowe, brak materialow latwopalnych, bo w doświadczeniach korzystasz z palnika dosc czesto.niektore substancje chemiczne musza byc przechowywane w warunkach bez swiatla i powietrza (np fosfor, potas, sód). poza tym trzeba sie podszkolic jak zadzialac w razie poparzenia substancja chemiczna czy jej polkniecia, dostania sie do oka, a wiec konieczna jest wiedza z bhp i pierwszej pomocy i podstawowych reakcji chemicznych np. ze kwas nalezy zneutralizowac zasada, a rozlana rtec posypac siarka. no i oczywiscie w wiekszych miastach sa sklepy chemiczne gdzie mozna kupic probowki, szalki, palniki, wskazniki itd. itp. no i co najwazniejsze substancje chemiczne. to chyba wszystko co powinienes miec na uwadze kodip
Ostatnio zmieniony przez piotr_servis |4 Sie 2009|, 2009 23:02, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |31 Paź 2009|, 2009 23:32
[quote="kodip"]Chciałbym założyć domowe laboratorium chemiczne, aby poszerzyć moją wiedzę praktyczną gdyż sądzę, że może mi się ona przydać na studiach :shock: . Niestety nie wiem od czego mam zacząć.
Będę bardzo wdzięczny jeżeli ktoś mi pomożę.
Z góry dziękuję za odpowiedzi. :)[/quote]
Poczytaj parę książek Sękowskiego "Moje laboratorium", "Pierwiastki w moim laboratorium", "Z tworzywami sztucznymi na ty", Rompp, Raaf "Chemia organiczna w probówce" etc. Poszperaj w bibliotece - tam trochę książek znajdziesz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|