Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 24 maja 2012
Zula, Jan, Maria, Joanna
 1945: utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską
 1543: zmarł Mikołaj Kopernik, astronom polski
 1931: w Raszynie uruchomiona zostaje najsilniejsza w Europie stacja radiofoniczna (moc 120 kW), która swym zasięgiem obejmuje całą Polskę
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Domowe laboratorium
Przesunięty przez: idgi - |1 Wrz 2008|, 2008 21:47
Post dodany: |28 Maj 2007|, 2007 14:37
Data rejestracji: 28 Maj 2007 postów: 3
" "

Chciałbym założyć domowe laboratorium chemiczne, aby poszerzyć moją wiedzę praktyczną gdyż sądzę, że może mi się ona przydać na studiach :shock: . Niestety nie wiem od czego mam zacząć.

Będę bardzo wdzięczny jeżeli ktoś mi pomożę.

Z góry dziękuję za odpowiedzi. :)

PW
»więcej

^
Post dodany: |29 Maj 2007|, 2007 10:34
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
" "

A co ty chcesz robić w domowym laboratorium? TNT, heroinę, czy jakąś bombę?
Koluszek prowadzi fajną stronkę. Jest taqm sporo doświadczeń.
A co będziesz potrzebował? Wg mnie po pierwsze wiedza, po drugie odpowiedzialność. Musisz mieć jakieś wygodne miejsce, musisz zachować środki bezpieczeństwa, no i musisz mieć sprzęt i odczynniki.
Nnapisałeś, że będzie ci ono potrzebne aby poszerzyć swoją wiedzę praktyczną, gdyz przyda ci się ona na studiach. Szczerze powiem, że wclae tak nie uważam. J ukończyłem ogólniak, gdzie nie miałem żadnego doświadczenia i jakoś udało mi się ukończyć studia chemiczne. A wiedże praktyczną zdobyłem właśnie na początku studiów. Nikt na początku studiów nie rzuci cie na głęboką woda badań i doświadczeń. Znojmi ze studiów, którzy skończyli technika chemiczne mieli większe doświadczeni w praktyce laboratoryjnej, po prostu szybciej im szły niektóre operacje w laboartorium, ale po semestrze, dwóch wszystko się wyrównało. Dlatego uważam, że własne małe laboartoprium w domu w tych celach nie jest konieczne.

wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.

Karol Darwin

PW
»więcej

^
Post dodany: |29 Maj 2007|, 2007 13:11
" "

OK. oświeciłeś mnie.

A jeżeli chciałbym poprostu robić doświadczenia w domu?
Od czego mam zacząć?

I mógłbyś mi powiedzieć coś o technikach chemicznych?
Gdzie takowe istnieją?(Najlepiej w podkarpackim ale mogą być też z innych województw)

PW
»więcej

^
Post dodany: |1 Cze 2007|, 2007 23:53
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
" "

Co do techników nie mam o nich bladego pojęcia. Nie znam żadnych techników chemicznych. Jeśli w google wpiszesz nazwę województwa i 'technikum chemiczne', to pewnie znajdziesz je.

A od czego zacząć. Chyba najlepiej od znalezienia jakiejś książki lub stronki internetowej, gdzie są opisane doświadczenia dla początkujących. I dopiero wtedy zakupienie sprżętu i odczynników. tak mi się wydaje, że jeśli chcesz coś robić to na początku dobrze byłoby wiedzieć co się robi, a dopiero potem szukać własnych pomysłów. Najlepiej zacznij od tego co jest opisane, a dopiero potem myśl nad innymi rzeczami.
Powodzenia i nie wysadź nic w powietrze. :D

wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.

Karol Darwin

PW
»więcej

^
Post dodany: |2 Cze 2007|, 2007 21:32
Data rejestracji: 28 Kwi 2006 postów: 1749
" "

moj kolega skonstruował mała bombe atomowa. W pokoju. I miał 16 lat. To moj guru. I niezle sie jarało :twisted:
i pamiętaj, że to ja pierwsza zjechałam Twój wiersz (:

PW
»więcej

^
Post dodany: |8 Cze 2007|, 2007 12:11
Data rejestracji: 22 Kwi 2007 postów: 127
" "

chciałabym poznać tego Twojego kolegę :mrgreen:

PW
»więcej

^
Post dodany: |11 Cze 2007|, 2007 07:38
" "

Dzięki wymiennik za pomoc.

Dzieki tobie mam teraz jakiś punkt zaczepienia.

Jeszcze raz dzięki.

PW
»więcej

^
Post dodany: |4 Sie 2007|, 2007 19:02
Data rejestracji: 04 Sie 2007 postów: 2
" "

Nie chce niszczyć twojego zachwytu majka0503 ,ale ta niby "bomba atomowa" to zwykły zapłon wodoru i tlenu w stosunku 2:1 czyli tzw. mieszaniny piorunującej. Wydaje mi się, że twój kolega przeprowadził elektrolizę roztworu wodorotlenku sodu w wodzie, Przepis na taką chemiczną bombę znajdziesz na stronie MYZLAB.

PW
»więcej

^
Post dodany: |6 Sie 2007|, 2007 20:40
Data rejestracji: 28 Kwi 2006 postów: 1749
" "

Jak mozesz....wiem przecie, ale jak mozesz...tak tak...brutalnie...tak.....ja nie wiem brak słow ....

:lol:
i pamiętaj, że to ja pierwsza zjechałam Twój wiersz (:

PW
»więcej

^
Post dodany: |15 Gru 2007|, 2007 09:16
Data rejestracji: 14 Gru 2007 postów: 35
" "

majka0503 napisał/a
moj kolega skonstruował mała bombe atomowa. W pokoju. I miał 16 lat. To moj guru. I niezle sie jarało :twisted:

hmm... Niemożliwe. Bomba atomowa działa tylko wtegy, gdy ma się dość uranu/plutonu, by uzyskać masę krytyczną. Całe państwa mają problem ze skonstruowaniem takiej bomby, a twój kolega by umiał? Nie wierze! Poza tym, jeśli chce się zrobic dobrą bombę atomową trzema naokoło uranu/plutonu dać dużo dynamitu, który w trakcie złączenia uranu/plutonu w kupę wybuchnie, żeby uran/pluton został dłużej w kupie, co daje większe efekty. Miśle, że twój kolega nieźle ci nakłamał. A poza tym, uran/pluton jest bardzo, bardzo, ale to bardzo drog! W bombie atomowej nie ma co sie jarać, a gdyby wybuchła skaziłaby całe twoje miasto/wieś. Nikt by tam nie mógł mieszkać.
Werwer.pl
Ostatnio zmieniony przez werwer.pl |15 Gru 2007|, 2007 09:18, w całości zmieniany 1 raz  

^
Skocz do: