Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 24 maja 2012
Zula, Jan, Maria, Joanna
 1945: utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską
 1543: zmarł Mikołaj Kopernik, astronom polski
 1931: w Raszynie uruchomiona zostaje najsilniejsza w Europie stacja radiofoniczna (moc 120 kW), która swym zasięgiem obejmuje całą Polskę
Nowe publikacje
Post dodany: |28 Maj 2007|, 2007 14:37
Data rejestracji: 28 Maj 2007 postów: 3
Chciałbym założyć domowe laboratorium chemiczne, aby poszerzyć moją wiedzę praktyczną gdyż sądzę, że może mi się ona przydać na studiach  . Niestety nie wiem od czego mam zacząć.
Będę bardzo wdzięczny jeżeli ktoś mi pomożę.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Post dodany: |29 Maj 2007|, 2007 10:34
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
A co ty chcesz robić w domowym laboratorium? TNT, heroinę, czy jakąś bombę?
Koluszek prowadzi fajną stronkę. Jest taqm sporo doświadczeń.
A co będziesz potrzebował? Wg mnie po pierwsze wiedza, po drugie odpowiedzialność. Musisz mieć jakieś wygodne miejsce, musisz zachować środki bezpieczeństwa, no i musisz mieć sprzęt i odczynniki.
Nnapisałeś, że będzie ci ono potrzebne aby poszerzyć swoją wiedzę praktyczną, gdyz przyda ci się ona na studiach. Szczerze powiem, że wclae tak nie uważam. J ukończyłem ogólniak, gdzie nie miałem żadnego doświadczenia i jakoś udało mi się ukończyć studia chemiczne. A wiedże praktyczną zdobyłem właśnie na początku studiów. Nikt na początku studiów nie rzuci cie na głęboką woda badań i doświadczeń. Znojmi ze studiów, którzy skończyli technika chemiczne mieli większe doświadczeni w praktyce laboratoryjnej, po prostu szybciej im szły niektóre operacje w laboartorium, ale po semestrze, dwóch wszystko się wyrównało. Dlatego uważam, że własne małe laboartoprium w domu w tych celach nie jest konieczne.
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Post dodany: |29 Maj 2007|, 2007 13:11
OK. oświeciłeś mnie.
A jeżeli chciałbym poprostu robić doświadczenia w domu?
Od czego mam zacząć?
I mógłbyś mi powiedzieć coś o technikach chemicznych?
Gdzie takowe istnieją?(Najlepiej w podkarpackim ale mogą być też z innych województw)
Post dodany: |1 Cze 2007|, 2007 23:53
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
Co do techników nie mam o nich bladego pojęcia. Nie znam żadnych techników chemicznych. Jeśli w google wpiszesz nazwę województwa i 'technikum chemiczne', to pewnie znajdziesz je.
A od czego zacząć. Chyba najlepiej od znalezienia jakiejś książki lub stronki internetowej, gdzie są opisane doświadczenia dla początkujących. I dopiero wtedy zakupienie sprżętu i odczynników. tak mi się wydaje, że jeśli chcesz coś robić to na początku dobrze byłoby wiedzieć co się robi, a dopiero potem szukać własnych pomysłów. Najlepiej zacznij od tego co jest opisane, a dopiero potem myśl nad innymi rzeczami.
Powodzenia i nie wysadź nic w powietrze.
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Post dodany: |2 Cze 2007|, 2007 21:32
Data rejestracji: 28 Kwi 2006 postów: 1749
moj kolega skonstruował mała bombe atomowa. W pokoju. I miał 16 lat. To moj guru. I niezle sie jarało
i pamiętaj, że to ja pierwsza zjechałam Twój wiersz (:
Post dodany: |8 Cze 2007|, 2007 12:11
Data rejestracji: 22 Kwi 2007 postów: 127
chciałabym poznać tego Twojego kolegę
Post dodany: |11 Cze 2007|, 2007 07:38
Dzięki wymiennik za pomoc.
Dzieki tobie mam teraz jakiś punkt zaczepienia.
Jeszcze raz dzięki.
Post dodany: |4 Sie 2007|, 2007 19:02
Data rejestracji: 04 Sie 2007 postów: 2
Nie chce niszczyć twojego zachwytu majka0503 ,ale ta niby "bomba atomowa" to zwykły zapłon wodoru i tlenu w stosunku 2:1 czyli tzw. mieszaniny piorunującej. Wydaje mi się, że twój kolega przeprowadził elektrolizę roztworu wodorotlenku sodu w wodzie, Przepis na taką chemiczną bombę znajdziesz na stronie MYZLAB.
Post dodany: |6 Sie 2007|, 2007 20:40
Data rejestracji: 28 Kwi 2006 postów: 1749
Jak mozesz....wiem przecie, ale jak mozesz...tak tak...brutalnie...tak.....ja nie wiem brak słow ....
i pamiętaj, że to ja pierwsza zjechałam Twój wiersz (:
Post dodany: |15 Gru 2007|, 2007 09:16
Data rejestracji: 14 Gru 2007 postów: 35
| majka0503 napisał/a | moj kolega skonstruował mała bombe atomowa. W pokoju. I miał 16 lat. To moj guru. I niezle sie jarało |
hmm... Niemożliwe. Bomba atomowa działa tylko wtegy, gdy ma się dość uranu/plutonu, by uzyskać masę krytyczną. Całe państwa mają problem ze skonstruowaniem takiej bomby, a twój kolega by umiał? Nie wierze! Poza tym, jeśli chce się zrobic dobrą bombę atomową trzema naokoło uranu/plutonu dać dużo dynamitu, który w trakcie złączenia uranu/plutonu w kupę wybuchnie, żeby uran/pluton został dłużej w kupie, co daje większe efekty. Miśle, że twój kolega nieźle ci nakłamał. A poza tym, uran/pluton jest bardzo, bardzo, ale to bardzo drog! W bombie atomowej nie ma co sie jarać, a gdyby wybuchła skaziłaby całe twoje miasto/wieś. Nikt by tam nie mógł mieszkać.
Ostatnio zmieniony przez werwer.pl |15 Gru 2007|, 2007 09:18, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|