Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 24 maja 2012
Zula, Jan, Maria, Joanna
 1945: utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską
 1543: zmarł Mikołaj Kopernik, astronom polski
 1931: w Raszynie uruchomiona zostaje najsilniejsza w Europie stacja radiofoniczna (moc 120 kW), która swym zasięgiem obejmuje całą Polskę
Nowe publikacje
Post dodany: |4 Mar 2011|, 2011 14:57
Data rejestracji: 04 Mar 2011 postów: 6
Witam potrzebuje pomocy na temat doswiadczenia z chemii , bo nie mam pojecia jak go zrobić . Będe wdzieczna jak ktos mi w tym pomoże.
Spalanie etanolu oraz badanie zachowania etanu wobec wody bromowej i roztworu manganiany (VII )
Do wykonania doświadczenia użyj etanu otrzymanego w doświadczeniu 7
a) do wylotu 1 próbki zbliż płonące łuczywko
b) do 2 prubówki nalej 2cm 3 wody bromowej zamknij prubówkę korkirm , zwiń w ciemny papier i wstrząsaj.
c) do 3 próbówki nalej 2cm 3 roztworu manganianu (VII) potasu, zamknij prubówkę korkirm i wstrząsaj. Co obserwujesz ?
Napisz równanie reakcji , które zaszły w prubówkach 1i2
Post dodany: |4 Mar 2011|, 2011 23:00
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
Napisz dokładnie, z czym masz problem  Bo nie wiem, co mam Ci odpowiedzieć.
Post dodany: |6 Mar 2011|, 2011 14:56
No ja te doświadczenie przepisałam z książki i mamy je zrobić , a oprócz tego nam babka kazała wypisać :
1. Wstęp teoretyczny
2. tytuł doświadczenia
3. opis ( odczyniki , sprzęt )
4. schemat + opis doświadczenia - podręcznik
5. oddzielenie obserwacji , wnioski
Post dodany: |7 Mar 2011|, 2011 16:15
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1421
A nie wiesz, co się będzie działo w tej konkretnej reakcji, czy nie wiesz jak to wszystko napisać?
Tutaj takie małe podpowiedzi:
Reakcje spalania etanolu:
całkowite
półspalanie
niecałkowite
| Cytat | | badanie zachowania etanu wobec wody bromowej i roztworu manganiany (VII ) |
Jeśli nic nie mylę, to ta reakcja nie zachodzi (tj. nie stanie się nic).
Ostatnio zmieniony przez Ascara |7 Mar 2011|, 2011 16:18, w całości zmieniany 3 razy
Post dodany: |7 Mar 2011|, 2011 21:43
Hmm... No właśnie nie mam pojęcia jak mam to zabardzo rozpisać bo to co ci napisałam tzw to co nam babka kazała z tym zrobić tzw rospisać to jakoś a ja nie bardzo wiem jak to zrobić . Będe wdzieczna jako mi w tym pomozesz
Post dodany: |7 Mar 2011|, 2011 21:49
Jako tytuł doświadczenia pewnie wystarczy przepisać ten nagłówek:
"Spalanie etanolu oraz badanie zachowania etanu wobec wody bromowej i roztworu manganiany (VII )".
3. opis ( odczyniki , sprzęt ) - tu napisz, jakich substancji używasz i jakiego sprzętu, chyba najłatwiejsza część
4. schemat + opis doświadczenia - podręcznik
Schemat - rysunek próbówek itp., wraz z substancjami (ew. kilka rysunków w razie potrzeby). Opis - przeczytaj kilka przykładów innych doświadczeń w podręczniku, to zobaczysz, o co chodzi. Po prostu patrzysz, co się dzieje, i piszesz
5. oddzielenie obserwacji , wnioski
Dotyczy tego, co doświadczenie ma wykazać - np. jakieś reakcje charakterystyczne itp.
Post dodany: |7 Mar 2011|, 2011 21:50
| Cytat | | 1. Wstęp teoretyczny |
Zawarłabym tutaj wszelkie informacje, jakie masz na temat doświadczenia, które mogą okazać się w nim pomocne, które jednak NIE SĄ wnioskami (tj. tym, co musisz w doświadczeniu pokazać).
Jeśli ma odnosić się to tylko do samego doświadczenia jako takiego, dziwnie to brzmi i nie pasuje do schematu doświadczeń, jaki ja stosuję. Ja bym pod to podciągnęła wtedy po prostu problem badawczy (tj. co właściwie chcesz pokazać) oraz tezę (którą potem potwierdzisz bądź odrzucisz).
| Cytat | | 2. tytuł doświadczenia |
To chyba jest jasne? Tytuł wyciągnij sobie z tematu.
| Cytat | | 3. opis ( odczyniki , sprzęt ) |
Jak jest w nawiasie - zawrzyj tutaj po prostu to, z czego będziesz korzystać.
| Cytat | | 4. schemat + opis doświadczenia - podręcznik |
Słówko "podręcznik" sugeruje, iż w podręczniku to doświadczenie masz opisane, masz je jedynie przeanalizować i wypisać tutaj najważniejsze informacje na temat tego, co w doświadczeniu trzeba zrobić.
| Cytat | | 5. oddzielenie obserwacji , wnioski |
Napisz tutaj, co zaobserwowałaś w trakcie doświadczenia, co się stało (bądź też nie stało), jakie są z tego wnioski. Np. (improwizuję) jeśli powstałoby coś o zapachu charakterystycznym dla substancji X, w obserwacjach piszesz o zapachu, we wniosku, że powstało X.
Uda Ci się!
Post dodany: |8 Mar 2011|, 2011 14:34
Yyy .. Troszke to wszystko skaplikowane co piszecie i mam terza metlik w głowie bo w dalszym ciągu nie mam pojęcia jak mam to zrobić . Ja mam opisać te całe doswiadczenie tak ?? Okey tylko zastanawiam z czego mam je zrobić jak ja nie posiadam zadnych menzyrek itd .... To co mam wpisać w tym co wykorzystuje do tego doświadczenia , bo juz nie mam pojęcia ???
Moglibyście mi podać tak mniej wiecej jak wy to byście zrobili tzw chodzi mi o pisanie tego itd .... Bo chciałabym się jakoś na tym wzorować żeby to jakoś napisać , a niestety mam mało czasu na zrobienie tego więc wolałabym zacząć z tym jak najszybciej bo wiem że mi to długo zajmnie
Post dodany: |8 Mar 2011|, 2011 15:44
Masz to doświadczenie wykonać i opisać, co się dzieje, czy nie musisz go robić i masz mieć te wnioski, które powinny być?
Post dodany: |8 Mar 2011|, 2011 16:38
lolcia983, czasami w ustach nauczyciela chemii "zróbcie doświadczenie X" oznacza "rozpiszcie to sobie w zeszycie"  . Mniejsza z menzurkami, można by nawet wykorzystać szklanki, ale żaden normalny nauczyciel nie wypożyczy ci wody bromowej do doświadczenia, a i szukać tego nie będziesz przecież. Chyba, że mieliście je wykonać sobie w grupkach na lekcji bądź kółku - u nas czasem się tak robi.
[ Dodano: 8 Marzec 2011, 16:39 ]
Najlepiej zagadnij w szkole nauczyciela bądź nauczycielkę. Oni nie gryzą, zapewniam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|