Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 24 maja 2012
Zula, Jan, Maria, Joanna
 1945: utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską
 1543: zmarł Mikołaj Kopernik, astronom polski
 1931: w Raszynie uruchomiona zostaje najsilniejsza w Europie stacja radiofoniczna (moc 120 kW), która swym zasięgiem obejmuje całą Polskę
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Doświadczenie z chemii
Post dodany: |4 Mar 2011|, 2011 14:57
Data rejestracji: 04 Mar 2011 postów: 6
" "

Witam potrzebuje pomocy na temat doswiadczenia z chemii , bo nie mam pojecia jak go zrobić . Będe wdzieczna jak ktos mi w tym pomoże.

Spalanie etanolu oraz badanie zachowania etanu wobec wody bromowej i roztworu manganiany (VII )
Do wykonania doświadczenia użyj etanu otrzymanego w doświadczeniu 7
a) do wylotu 1 próbki zbliż płonące łuczywko
b) do 2 prubówki nalej 2cm 3 wody bromowej zamknij prubówkę korkirm , zwiń w ciemny papier i wstrząsaj.
c) do 3 próbówki nalej 2cm 3 roztworu manganianu (VII) potasu, zamknij prubówkę korkirm i wstrząsaj. Co obserwujesz ?
Napisz równanie reakcji , które zaszły w prubówkach 1i2

^
Post dodany: |4 Mar 2011|, 2011 23:00
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
" "

Napisz dokładnie, z czym masz problem :) Bo nie wiem, co mam Ci odpowiedzieć.
Pomóż - wystarczy kliknięcie!

Nie odpowiadam na PW z zadaniami.

PW
»więcej

^
Post dodany: |6 Mar 2011|, 2011 14:56
" "

No ja te doświadczenie przepisałam z książki i mamy je zrobić , a oprócz tego nam babka kazała wypisać :
1. Wstęp teoretyczny
2. tytuł doświadczenia
3. opis ( odczyniki , sprzęt )
4. schemat + opis doświadczenia - podręcznik
5. oddzielenie obserwacji , wnioski

^
Post dodany: |7 Mar 2011|, 2011 16:15
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1421
" "

A nie wiesz, co się będzie działo w tej konkretnej reakcji, czy nie wiesz jak to wszystko napisać?
Tutaj takie małe podpowiedzi:

Reakcje spalania etanolu:
całkowite
C_2 H_5 OH + 3O_2 -> 2CO_2 + 3H_2 O

półspalanie
C_2 H_5 OH+ 2O_2  -> 2CO + 3H_2 O

niecałkowite
C_2 H_5 OH+ O_2 -> 2C + 3H_2 O

Cytat
badanie zachowania etanu wobec wody bromowej i roztworu manganiany (VII )

Jeśli nic nie mylę, to ta reakcja nie zachodzi (tj. nie stanie się nic).
Ostatnio zmieniony przez Ascara |7 Mar 2011|, 2011 16:18, w całości zmieniany 3 razy  

PW
YIM
»więcej

^
Post dodany: |7 Mar 2011|, 2011 21:43
" "

Hmm... No właśnie nie mam pojęcia jak mam to zabardzo rozpisać bo to co ci napisałam tzw to co nam babka kazała z tym zrobić tzw rospisać to jakoś a ja nie bardzo wiem jak to zrobić . Będe wdzieczna jako mi w tym pomozesz :)

^
Post dodany: |7 Mar 2011|, 2011 21:49
" "

Jako tytuł doświadczenia pewnie wystarczy przepisać ten nagłówek:
"Spalanie etanolu oraz badanie zachowania etanu wobec wody bromowej i roztworu manganiany (VII )".

3. opis ( odczyniki , sprzęt ) - tu napisz, jakich substancji używasz i jakiego sprzętu, chyba najłatwiejsza część ;)

Schemat - rysunek próbówek itp., wraz z substancjami (ew. kilka rysunków w razie potrzeby). Opis - przeczytaj kilka przykładów innych doświadczeń w podręczniku, to zobaczysz, o co chodzi. Po prostu patrzysz, co się dzieje, i piszesz ;)

Dotyczy tego, co doświadczenie ma wykazać - np. jakieś reakcje charakterystyczne itp.

PW
»więcej

^
Post dodany: |7 Mar 2011|, 2011 21:50
" "

Cytat
1. Wstęp teoretyczny

Zawarłabym tutaj wszelkie informacje, jakie masz na temat doświadczenia, które mogą okazać się w nim pomocne, które jednak NIE SĄ wnioskami (tj. tym, co musisz w doświadczeniu pokazać).
Jeśli ma odnosić się to tylko do samego doświadczenia jako takiego, dziwnie to brzmi i nie pasuje do schematu doświadczeń, jaki ja stosuję. Ja bym pod to podciągnęła wtedy po prostu problem badawczy (tj. co właściwie chcesz pokazać) oraz tezę (którą potem potwierdzisz bądź odrzucisz).
Cytat
2. tytuł doświadczenia

To chyba jest jasne? Tytuł wyciągnij sobie z tematu.
Cytat
3. opis ( odczyniki , sprzęt )

Jak jest w nawiasie - zawrzyj tutaj po prostu to, z czego będziesz korzystać.
Cytat

Słówko "podręcznik" sugeruje, iż w podręczniku to doświadczenie masz opisane, masz je jedynie przeanalizować i wypisać tutaj najważniejsze informacje na temat tego, co w doświadczeniu trzeba zrobić.
Cytat

Napisz tutaj, co zaobserwowałaś w trakcie doświadczenia, co się stało (bądź też nie stało), jakie są z tego wnioski. Np. (improwizuję) jeśli powstałoby coś o zapachu charakterystycznym dla substancji X, w obserwacjach piszesz o zapachu, we wniosku, że powstało X.

Uda Ci się! :)

PW
YIM
»więcej

^
Post dodany: |8 Mar 2011|, 2011 14:34
" "

Yyy .. Troszke to wszystko skaplikowane co piszecie i mam terza metlik w głowie bo w dalszym ciągu nie mam pojęcia jak mam to zrobić . Ja mam opisać te całe doswiadczenie tak ?? Okey tylko zastanawiam z czego mam je zrobić jak ja nie posiadam zadnych menzyrek itd .... To co mam wpisać w tym co wykorzystuje do tego doświadczenia , bo juz nie mam pojęcia ???
Moglibyście mi podać tak mniej wiecej jak wy to byście zrobili tzw chodzi mi o pisanie tego itd .... Bo chciałabym się jakoś na tym wzorować żeby to jakoś napisać , a niestety mam mało czasu na zrobienie tego więc wolałabym zacząć z tym jak najszybciej bo wiem że mi to długo zajmnie

^
Post dodany: |8 Mar 2011|, 2011 15:44
" "

Masz to doświadczenie wykonać i opisać, co się dzieje, czy nie musisz go robić i masz mieć te wnioski, które powinny być?

PW
»więcej

^
Post dodany: |8 Mar 2011|, 2011 16:38
" "

lolcia983, czasami w ustach nauczyciela chemii "zróbcie doświadczenie X" oznacza "rozpiszcie to sobie w zeszycie" :D . Mniejsza z menzurkami, można by nawet wykorzystać szklanki, ale żaden normalny nauczyciel nie wypożyczy ci wody bromowej do doświadczenia, a i szukać tego nie będziesz przecież. Chyba, że mieliście je wykonać sobie w grupkach na lekcji bądź kółku - u nas czasem się tak robi.

[ Dodano: 8 Marzec 2011, 16:39 ]
Najlepiej zagadnij w szkole nauczyciela bądź nauczycielkę. Oni nie gryzą, zapewniam.

PW
YIM
»więcej

^
Skocz do: