Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 24 maja 2012
Zula, Jan, Maria, Joanna
 1945: utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską
 1543: zmarł Mikołaj Kopernik, astronom polski
 1931: w Raszynie uruchomiona zostaje najsilniejsza w Europie stacja radiofoniczna (moc 120 kW), która swym zasięgiem obejmuje całą Polskę
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
dusza
Przesunięty przez: dudu21 - |1 Wrz 2008|, 2008 21:47
Post dodany: |22 Sie 2006|, 2006 21:49
Data rejestracji: 20 Kwi 2005 postów: 1160
" "

Snafu napisał/a
znajdź mi proszę, w Piśmie Świętym dowód na to, że dusza jest nieśmiertelna, że dusza nie równa się dusza + ciało człowieka.

:? nie rozumiem. Czy mam znaleźć, że dusza=dusza+ciało ? Przecież to równanie nie ma sensu. Jak dusza może być równa duszy wraz z ciałem?

Snafu napisał/a

idąc tym tropem można powiedzić, że gdyby ludzie byli nieśmiertelni, śmierć poprzez samobójstwo nie różniłaby się niczym od śmierci naturalnej i ludzie nadużywaliby tej pierwszej, bo po co się dłużej męczyć, skoro można szybciej, łatwiej, pewniej dostąpić tego, co obiecywane.

Gdyby ludzie byli nieśmiertelni, nie byłoby śmierci naturalnej.

Snafu napisał/a

Bóg nie odebrał życia wężowi, upadłemu aniołowi w raju, choć mógł. Bóg zadecydował, że ma żyć dalej. tak samo ze zbrodniarzami - Bóg decyduje co się z nimi stanie, oni swymi czynami wpływają na jego decyzję. i żaden człowiek, który naprawdę wierzy we wcześniej wspomniane wybawienie nie powinien mieć za złe, tego Bogu, że umiera tak jak zbrodniarz.
to Bóg decyduje o życiu człowieka, nie ziemski sąd - człowiek dobry, żyjący zgodnie z jego nakazami nie powinien mieć obaw przed tym, że ludzie ewidentnie niegodni dostąpią tego, co on.

Czy śmierć traktujemy jako karę za to że żyjemy? Uważam, że śmierć nie jest karą a czymś naturalnym.
Celem nauki jest dążenie do Prawdy dla niej samej.

... nierówność jest koniecznym warunkiem postępu.

...religia jest ze wszystkich spraw publicznych najbardziej publiczną.

Feliks Koneczny

PW
»więcej

^
Post dodany: |22 Sie 2006|, 2006 23:21
Data rejestracji: 12 Sie 2006 postów: 164
" "

rww napisał/a
Snafu napisał/a:
znajdź mi proszę, w Piśmie Świętym dowód na to, że dusza jest nieśmiertelna, że dusza nie równa się dusza + ciało człowieka.

Confused nie rozumiem. Czy mam znaleźć, że dusza=dusza+ciało ? Przecież to równanie nie ma sensu. Jak dusza może być równa duszy wraz z ciałem?

że dusza nie równa się dusza + ciało człowieka.

czyli Dusza!=Dusza+Ciało (w PHP, C), albo Dusza<>Dusza+Ciało (w Pascalu, Delphi) :mrgreen:
Dobra, ale mniejsza o to.

Cytat
Czy śmierć traktujemy jako karę za to że żyjemy? Uważam, że śmierć nie jest karą a czymś naturalnym.

A może życie jest karą? Może Bóg za karę wygania złe dusze z nieba na ziemię, żeby te wcieliły się w ciało noworodka i odpracowywały swoją karę. A Bóg w każdym momencie będzie mógł przywrócić taką dusze z powrotem do nieba... :?:

:roll: :? :( :idea: :arrow: :|
Pozdrawiam Cię,
!

PW
»więcej

^
Post dodany: |23 Sie 2006|, 2006 09:20
Data rejestracji: 03 Cze 2006 postów: 35
" "

pogubiłam się. :?
chodzi o to, że według katolików dusza jest śmiertelna i jest odrębną częścią człowieka
(człowiek = dusza +ciało)
ale gdzie do cholery jest to napisane w Piśmie Świętym?

według mnie Bóg, kiedy mówi o duszy ma na myśli całego człowieka i są na to dowody w Biblii.
mylisz DUSZĘ z DUCHEM. duch to twoja siła życiowa.
dusza = cała istota żyjąca, jej duch, umysł, ciało itd.

"A sam Bóg pokoju niechaj was w zupełności poświęci, a cały duch wasz i dusza, i ciało niech będą zachowane bez nagany na przyjście Pana naszego Jezusa Chrystusa."
(I Ts 5:23)
te słowa można interpretować różnie. wybór każdego z nas. choć moim zdaniem zaprzecza to wcześniejszym moim słowom, że dusza = duch, ciało, umysł itd.

Cytat
A może życie jest karą?

nie, życie jest próbą.

Cytat
:roll: :? :( :idea: :arrow: :|

to mi się podoba najbardziej.

a może - niektórzy ludzie są śmiertelni?! :lol:
będzie remis, co wy na to?! nieważne, że bzdura... mi brakuje już wiedzy w tym temacie, a i tak umrę jako głupiec. :)

PW
»więcej

^
Post dodany: |23 Sie 2006|, 2006 10:13
Data rejestracji: 12 Sie 2006 postów: 164
" "

He! He! Toczysz tyle przykładów z Manuala, to dziwne, że brakuje Ci wiedzy... :P

Remis? Po co? My tylko wyrażamy tu swoje poglądy na temat duszy (wiary). Tu nikt nie wygrywa i nikt nie przegrywa. Każdy podaje argumenty swojego zdania, a reszta, albo sie im przeciwstawia, albo przyznaje racje... bla bla bla
Pozdrawiam Cię,
!

PW
»więcej

^
Post dodany: |23 Sie 2006|, 2006 14:40
Data rejestracji: 10 Sie 2006 postów: 115
" "

Macie bardzo ciekawe poglądy, choć i tak one wszystkie są wyłącznie dywagacjami. I oby nie przerodziły się w demagogię.
Jak będzie? Nie wie nikt. Czy się dowiemy? Nie wie nikt (patrz: jak będzie).
Co jest napisane w Biblii? Zależy, kto ją tłumaczył i kto ją interpretuje.
Ważne: niezależnie od tego, że Kościół Powszechny naucza o tym, iż Biblia została spisana przez człowieka, a dyktował ją Duch Święty (Świadkowie Jehowy i protestanci - nie linczujcie mnie), prawdą i faktem jest, że informacje tam zawarte są dokładnym oddaniem ówczesnej wiedzy człowieka. Stąd całe mnóstwo absurdów, niedorzeczności, troszkę sprzeczności, nieco zapożyczeń, sporo fantazjowania itd.

I nie starajcie się tego wszystkiego zrozumieć. Ba, powiem nawet, że nie powinniście tego robić. Aby niby być światłym i zrozumieć dogmaty i założenia Kościoła Powszechnego, trzeba mieć przynajmniej doktorat teologii.
A wierzcie mi - nic tak nie spłyca wiary, jak niewłaściwie ukierunkowana wiedza.
"...wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy..."

www.wsms.pl - szybki zarobek w Internecie

PW
»więcej

^
Post dodany: |24 Sie 2006|, 2006 15:30
Data rejestracji: 03 Cze 2006 postów: 35
" "

Cytat
Jak będzie? Nie wie nikt. Czy się dowiemy? Nie wie nikt

ale, czy to jest wystarczający powód, by nie prowadzić dalej tej rozmowy?!

Cytat
I nie starajcie się tego wszystkiego zrozumieć.

nie staram się wszystkiego zrozumieć. to religia, wiara - nie da się wszystkiego zrozumieć...

po prostu boli mnie to w jaki sposób księża/katechetki wprowadzają młodych ludzi w chrześcijaństwo.
moja religia w szkole to jakiś absurd, katechetki zmieniają się co kilka miesięcy, są fatalnymi pedagogami i nie można liczyć na polemikę.
za każde niewygodne pytanie/"ale" zostaję skarcona i nazwana buntowniczką... :twisted:
dlatego sama bardzo nieudolnie, przyznaję, szukam*

*nazywajcie to sobie, jak chcecie

Cytat
...wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy...

popieram :D

PW
»więcej

^
Post dodany: |24 Sie 2006|, 2006 15:56
" "

Snafu, czasami zdarza mi się, że namawiam do zaprzestania dyskusji na jakiś temat. Ale nie tym razem. W żadnym miejscu nie nalegałem za milczenie. Najserdeczeniej zachęcam Was do myślenia i wyrażania siebie.

Pamiętaj: katechetki czasem zmieniają się, bowiem taka jest wola dyrektora - szkolnego arcyboga. Nie zawsze widzi-mi-się katechetów. Po drugie: dobrym pedagogiem być to swoisty dar. Nie każdy to ma, a już na pewno nie da się tego nauczyć na studiach teologicznych, gdzie pedagogika jest w formie szczątkowej i zdecydowanie nie jest najważniejszym przedmiotem. A to, czy katecheta jest dobry, czy nie, nie zależy od tego, czy da się z nimi polemizować. Właściwszym słowem byłoby "dyskutować". Nie wszystkie potrafią - to fakt. Niektóre nie mają stosownej wiedzy, bo pytającym często zdarza się atakować katechetę pewnymi wyrwanymi z kontekstu zdaniami lub informacjami nieścisłymi albo niepełnymi. A - co chyba najważniejsze - polemika na forum klasy zawsze jest niestosowna. Nie powinnaś udowadniać katechetce przy wszystkich, że masz większą wiedzę niż ona. Tak samo katechetce nie zależy, by publicznie Ciebie... onieśmielić.
Jeśli masz nadzieję na pogawędkę, "łap" katechetę na przerwie. Albo podczas "okienka" (oczywiście nie zrywając się z lekcji, bo na upartego da się to podciągnąć pod jakiś grzech!).

A wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy i nie jest tak ważne, kto sądzi inaczej ;-) .

Snafu - propozycja dla Ciebie i tylko dla Ciebie. Jeśli chcesz polemizować, zapraszam. Wiedzy nigdy dość (na pewno możemy się od siebie wiele nauczyć). Acha. Dodam jeszcze taki detal: jestem dyplomowanym katechetą.

PW
»więcej

^
Post dodany: |24 Sie 2006|, 2006 17:16
Data rejestracji: 20 Kwi 2005 postów: 1160
" "

Motoopony napisał/a

A wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy i nie jest tak ważne, kto sądzi inaczej ;-) .

Wiedzę zdobywamy w szkole, tam również wyrabiamy tężyznę fizyczną :wink: a gdzie mogę rozwijać wyobraźnię :)
Celem nauki jest dążenie do Prawdy dla niej samej.

... nierówność jest koniecznym warunkiem postępu.

...religia jest ze wszystkich spraw publicznych najbardziej publiczną.

Feliks Koneczny

PW
»więcej

^
Post dodany: |25 Sie 2006|, 2006 07:13
" "

Wiedzę zdobywamy w życiu, tężyznę fizyczną w najmniej spodziewanych sytuacjach. A mądry człowiek zawsze znajdzie okazję, by rozwijać wyobraźnię.

To chyba lepsza odpowiedź.

PW
»więcej

^
Post dodany: |8 Paź 2006|, 2006 18:14
Data rejestracji: 09 Mar 2006 postów: 31
" "

Bardzo fajny temat sie z tego zrobił 8-)
istnienia\nieistnienia duszy nie można udowodnić.

Ja nie wierze w nieśmiertelna duszę.

W Boga\bogów też nie.
Mogę mieć z Tobą dziecko?

PW
»więcej

^
Skocz do: