Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 24 maja 2012
Zula, Jan, Maria, Joanna
 1945: utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską
 1543: zmarł Mikołaj Kopernik, astronom polski
 1931: w Raszynie uruchomiona zostaje najsilniejsza w Europie stacja radiofoniczna (moc 120 kW), która swym zasięgiem obejmuje całą Polskę
Nowe publikacje
Post dodany: |10 Kwi 2011|, 2011 22:09
Data rejestracji: 10 Kwi 2011 postów: 1
mam problem z zadaniami z ktorych mam jutro kolokwium, fizyka zdecydowanie nie jest moja mocna strona wiec prosze o pomoc(i cierpliwosc) zadania maja byc podobne do tych tylko zmienione dane
1)Wykazać, że okresy dwóch stożkowych wahadeł o różnych długościach zawieszonych u sufitu i obracających w płaszczyznach jednakowo odległych od sufitu są równe.
2)Ciało o masie 𝑚𝑚 zaczepione na końcu sznurka obraca się w płaszczyźnie pionowej po okręgu o promieniu 𝑅𝑅. Znaleźć prędkość krytyczną, poniżej której sznurek nie jest naprężony w najwyższym punkcie toru.
3)Stary tramwaj zakręca na poziomych szynach. Promień zakrętu jest równy 10 m, a prędkość tramwaju wynosi 16 km/h. (a) Jaki kąt z poziomem tworzą wiszące na suficie uchwyty do rąk? (b) Czy jakaś siła działa na te uchwyty? Jeśli tak, to czy jest to siła dośrodkowa czy odśrodkowa? Czy Twoja odpowiedź zależy od wyboru układu odniesienia?
dzieki z gory:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|