Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 24 maja 2012
Zula, Jan, Maria, Joanna
 1945: utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską
 1543: zmarł Mikołaj Kopernik, astronom polski
 1931: w Raszynie uruchomiona zostaje najsilniejsza w Europie stacja radiofoniczna (moc 120 kW), która swym zasięgiem obejmuje całą Polskę
Nowe publikacje
Post dodany: |16 Lis 2008|, 2008 14:01
Data rejestracji: 16 Lis 2008 postów: 1
Witam...
Mam problem z pewnym zagadnieniem i nie moge nic na ten temat znalezc w Internecie, wiec postanowilam zapytac
Nie mam pojecia, jak przeprowadzic dysocjacje dipeptydu lub tez polipeptydu. np majac dipeptyd Asp-Phe, jak nalezy przeprowadzic jego dysocjacje w kolejnych etapach? Na ktore odszczepiajace grupy nalezy po kolei patrzec? Czy nalezy isc tak samo jak w jednym aminokwasie od dysocjacji tych grup, ktore maja najnizsze pH? I jak rozwiazac problem tego, ze Asp ulega 3 dysocjacjom, a Phe dwom...
No i potem jak poradzic sobie z narysowaniem takiej krzywej miareczkowania i okreslic punkt rownowagi  ? Nie mam pojecia, moze ktos wie?
Post dodany: |1 Lis 2009|, 2009 03:13
| kasica napisał/a | Witam...
Mam problem z pewnym zagadnieniem i nie moge nic na ten temat znalezc w Internecie, wiec postanowilam zapytac :)
Nie mam pojecia, jak przeprowadzic dysocjacje dipeptydu lub tez polipeptydu. np majac dipeptyd Asp-Phe, jak nalezy przeprowadzic jego dysocjacje w kolejnych etapach? Na ktore odszczepiajace grupy nalezy po kolei patrzec? Czy nalezy isc tak samo jak w jednym aminokwasie od dysocjacji tych grup, ktore maja najnizsze pH? I jak rozwiazac problem tego, ze Asp ulega 3 dysocjacjom, a Phe dwom...
No i potem jak poradzic sobie z narysowaniem takiej krzywej miareczkowania i okreslic punkt rownowagi :|? Nie mam pojecia, moze ktos wie? |
Miareczkowanie i obliczenia z serii kwas-zasada dla peptydów można zrobić tak samo jak dla kwasów wieloprotonowych. Należy pamiętać, iż grupa karboksylowa z danego aminokwasu "użyta" do stworzenia wiązania peptydowego nie będzie dostępna do miareczkowania i nie będzie odszczepiała protonu.
Asp-Phe: HOOCCH2CH(NH2)CONHCH(CH2Ph)COOH. Grupa karboksylowa przy fenyloalaninie pKa,1 ok. 2, grupa karboksylowa od kwasu asparaginowego pKa,2 ok. 4, grupa NH2 (NH3+) przy kwasie asparaginowym pKa,3 ok. 10.
Ostatnio zmieniony przez _Mithrandir |1 Lis 2009|, 2009 13:57, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|