Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 24 maja 2012
Zula, Jan, Maria, Joanna
 1945: utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską
 1543: zmarł Mikołaj Kopernik, astronom polski
 1931: w Raszynie uruchomiona zostaje najsilniejsza w Europie stacja radiofoniczna (moc 120 kW), która swym zasięgiem obejmuje całą Polskę
Nowe publikacje
Post dodany: |5 Sty 2009|, 2009 17:43
Data rejestracji: 05 Sty 2009 postów: 1
witam. Piszę z ogromną prośbą. Mam zaległości, a raczej brak realizacji tematu;/ w starej szkole. Teraz czeka mnie ważny egzamin a ja nie wiem podstaw: jak wyznaczyć dziedzinę funkcji z trygonometria?? Potrafi ktoś wytłumaczyć to w jak najprostszy sposób? Np na przykładzie którejś z tych funkcji:
a) f(x)=1+2
b) f(x)=
Post dodany: |5 Sty 2009|, 2009 18:06
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
Wiadomo - to, co jest pod pierwiastkiem, musi być większe lub równe zeru. Dodatkowo to, co jest w mianowniku, nie może być równe zerem.
a)
b)  , tu możesz sobie podstawić zmienną pomocniczą np. 2x=t.
Narysuj sobie wykres funkcji sinus. Zobacz dla jakich wartości wykres jest wyżej od osi x, lub na niej i zapisz dziedzinę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|