Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Pi±tek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomis³awa
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokona³ symbolicznych za¶lubin Polski z Morzem Ba³tyckim
 1925 - Polska podpisa³a konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali siê Michai³ Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyrazi³ zgodê na zjednoczenie Niemiec
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artyku³y
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Dzieje rodziny, dane na temat zmar³ych cz³onków rodziny.
Post dodany: |1 Lis 2009|, 2009 14:07
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5107
" "

Postanowi³em dowiedzieæ siê czego¶ o przesz³o¶ci swojej rodziny, o przodkach i zastanawiam siê czy istnieje jaka¶ instytucja, która posiada dane na temat zmar³ych cz³onków rodziny? Oczywi¶cie nie 2-3 pokolenia wstecz, tylko nieco dalsze, bo o te mogê wypytaæ rodziców i babcie. ¯eby by³y chocia¿ nazwiska, adres zamieszkania i ew. wykonywany zawód.

Temat najbardziej pasowa³ mi tutaj (choæ nie jest to chyba ¶ci¶le historyczny w±tek), ale jak kto¶ ma inne zdanie, to jestem otwarty na sugestie :P
Pomó¿ - wystarczy klikniêcie!

Nie odpowiadam na PW z zadaniami.
Ostatnio zmieniony przez _Mithrandir |1 Lis 2009|, 2009 14:10, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

PW
»wiêcej

^
Post dodany: |1 Lis 2009|, 2009 17:38
Data rejestracji: 22 Lip 2006 postów: 1989
" "

Kiedy¶ by³a taka strona, dziêki której mo¿na rozbudowaæ drzewo genealogiczne rodziny. Chyba sporo ludzi z ca³ego ¶wiata z niej korzysta. Adresu teraz nie znam, ale pogrzeb trochê w Google. Swego czasu nawet pisa³ do mnie jaki¶ profesor z USA, który podejrzewa³ mnie o jakie¶ rodzinne powi±zania ;)
To taki najprostszy trop jaki przychodzi mi do g³owy. Pó¼niej, jakby mieæ jaki¶ punkt zaczepienia, to mo¿e jakie¶ akta chrztu, ¶mierci czy zawarcia ¶lubu w ko¶cio³ach mog³yby daæ wiêcej informacji?
G£óWNY REGULAMIN | LaTeX | Zadania-Regulamin | Kompendium matematyki

Matematyka jest jak kobieta. Pierw trzeba j± pokochaæ, ¿eby co¶ wysz³o..

PW
»wiêcej

^
Post dodany: |1 Lis 2009|, 2009 19:04
Data rejestracji: 11 Pa¼ 2007 postów: 1396
" "

W³a¶nie - ko¶cio³y a poza tym urzêdy stanu cywilnego :)

PW
YIM
»wiêcej

^
Post dodany: |2 Lis 2009|, 2009 10:38
" "

przem_as napisa³/a
Kiedy¶ by³a taka strona, dziêki której mo¿na rozbudowaæ drzewo genealogiczne rodziny. Chyba sporo ludzi z ca³ego ¶wiata z niej korzysta. Adresu teraz nie znam, ale pogrzeb trochê w Google. Swego czasu nawet pisa³ do mnie jaki¶ profesor z USA, który podejrzewa³ mnie o jakie¶ rodzinne powi±zania ;)

http://www.google.pl/sear...lient=firefox-a - to która¶ z tych stron? Do okresu koñca I wojny ¶wiatowej mniej wiêcej ju¿ wiem. Ciekaw jestem, czy w ko¶cio³ach czy urzêdach cywilnych bêd± jakie¶ dokumenty sprzed wojny.

PW
»wiêcej

^
Post dodany: |2 Lis 2009|, 2009 14:09
Data rejestracji: 22 Lip 2006 postów: 1989
" "

Mówi±c szczerze, nie pamiêtam która to by³a strona. Nie wiem czy angielskojêzyczne bêd± dobrym rozwi±zaniem. Pewnie trzeba by szukaæ na ka¿dej z tych popularniejszych stron. S±dzê, ¿e takie przedwojenne dokumenty mog± byæ w ko¶ciele, na przyk³ad w moim rodzinnym ko¶ciele s± jakie¶ XVIII-wieczne dokumenty, które zachowa³y siê bez problemu :)
G£óWNY REGULAMIN | LaTeX | Zadania-Regulamin | Kompendium matematyki

Matematyka jest jak kobieta. Pierw trzeba j± pokochaæ, ¿eby co¶ wysz³o..

PW
»wiêcej

^
Post dodany: |2 Lis 2009|, 2009 14:15
Data rejestracji: 08 Kwi 2008 postów: 816
" "

Je¶li uda Ci sie doj¶æ dalej ni¿ 3 pokolenia to bêdziesz wielkim szcze¶ciarem :wink: Na pocz±tku najlepiej popytaæ najstarszych cz³onków rodziny - ile wiedz±, wtedy Ty bêdziesz wiedzia³ gdzie szukaæ dalej. By³a mowa o ko¶cio³ach, mniej jednak na uwadze fakt, ¿e np. Twój pradziadek móg³ pochodziæ gdzie¶ z Lwowa, Litwy, Turcji co siê moze wydawaæ do¶æ komiczne ale tak jest bardzo czêsto.

Takie badania zwykle trwaj± d³ugo i s± do¶æ kosztowne wiêc ¿yczê powodzenia :wink:

PW
»wiêcej

^
Post dodany: |2 Lis 2009|, 2009 19:26
Data rejestracji: 02 Pa¼ 2005 postów: 958
" "

je¶li wiesz, gdzie kto¶ z twojej rodziny mieszka³, np 100 lat temu mo¿esz zerkn±æ do archiwum budowlanego lub archiwum pañstwowego w danym mie¶cie, we Wroc³awiu ciekawych info dowiedzieæ siê mo¿na ze starych adressbuchów (czytelnia na piasku) :)
nie czytam i nie odpowiadam na pytania zadawane poprzez pw!
proszê nie spamowaæ mi skrzynki! bo nie znam siê na ¿artach!

PW
»wiêcej

^
Post dodany: |4 Lis 2009|, 2009 22:12
" "

lemon napisa³/a
Twój pradziadek móg³ pochodziæ gdzie¶ z Lwowa, Litwy, Turcji co siê moze wydawaæ do¶æ komiczne ale tak jest bardzo czêsto.

Bia³ystok, Jawor, Warszawa - tyle wiem, wiêc mogê wykluczyæ inne pañstwa ;)

dudu21 napisa³/a
je¶li wiesz, gdzie kto¶ z twojej rodziny mieszka³, np 100 lat temu mo¿esz zerkn±æ do archiwum budowlanego lub archiwum pañstwowego w danym mie¶cie, we Wroc³awiu ciekawych info dowiedzieæ siê mo¿na ze starych adressbuchów (czytelnia na piasku) :)

Niestety mam tylko takie mgliste informacje jak wy¿ej (na razie) :)

Najstarszych cz³onków rodziny wielu nie zosta³o, ale popytam (choæ to faktycznie d³ugo potrwa, bo tylko w weekendy jako tako mogê siê gdzie¶ wybraæ).

PW
»wiêcej

^
Post dodany: |4 Lis 2009|, 2009 22:17
Data rejestracji: 11 Pa¼ 2007 postów: 1396
" "

_Mithrandir napisa³/a
bo tylko w weekendy jako tako mogê siê gdzie¶ wybraæ

No to trochê nie za fajnie, ¿e nie da siê przez telefon czy co¶ - czas trzeba oszczêdzaæ nie wiadomo ile to zajmie... Próbowa³e¶ ju¿ w ko¶cio³ach itp.? Tak my¶lê mo¿e nie tylko rodziny, ale spróbuj popytaæ najstarszych mieszkañców miast i wsi, w których Twoi krewni ¿yli/mogli ¿yæ ;) Ja tak robi³am, kiedy potrzebowa³am informacji na temat osoby do¶æ wa¿nej zmar³ej kilkadziesi±t lat temu w mojej wiosce ;) Nie s±dzê ¿eby Ciê przegoniono z psem choæ i tak mo¿e byæ ;P

PW
YIM
»wiêcej

^
Post dodany: |29 Mar 2011|, 2011 12:10
Data rejestracji: 29 Mar 2011 postów: 11
" "

Przede wszystkim nale¿y zacz±æ od zebrania danych od rodziny - zacznij pytaæ rodziców i dziadków. Pytaj o daty (przynajmniej rok) urodzenia dziadków, pradziadków, miejsce urodzenia/ chrztu, nazwiska panieñskie. Mo¿e uda te¿ Ci siê zobaczyæ jakie¶ pami±tki rodzinne, papiery, zdjêcia itd. Jak ju¿ zbierzesz najbardziej szczegó³owe dane zacznij od Ko¶cio³ów, prowadzone s± tam ksiêgi chrztów/ ma³¿eñstw. Mo¿na równie¿ poszukaæ jakiego¶ archiwum okolicznego, czy nie mam tam danych np. o zapisach notarialnych itd.

Powodzenia :)

PW
»wiêcej

^
Skocz do:  
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum