Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Pi±tek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomis³awa
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokona³ symbolicznych za¶lubin Polski z Morzem Ba³tyckim
 1925 - Polska podpisa³a konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali siê Michai³ Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyrazi³ zgodê na zjednoczenie Niemiec
Nowe publikacje
Post dodany: |1 Lis 2009|, 2009 14:07
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5107
Postanowi³em dowiedzieæ siê czego¶ o przesz³o¶ci swojej rodziny, o przodkach i zastanawiam siê czy istnieje jaka¶ instytucja, która posiada dane na temat zmar³ych cz³onków rodziny? Oczywi¶cie nie 2-3 pokolenia wstecz, tylko nieco dalsze, bo o te mogê wypytaæ rodziców i babcie. ¯eby by³y chocia¿ nazwiska, adres zamieszkania i ew. wykonywany zawód.
Temat najbardziej pasowa³ mi tutaj (choæ nie jest to chyba ¶ci¶le historyczny w±tek), ale jak kto¶ ma inne zdanie, to jestem otwarty na sugestie
Ostatnio zmieniony przez _Mithrandir |1 Lis 2009|, 2009 14:10, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Post dodany: |1 Lis 2009|, 2009 17:38
Data rejestracji: 22 Lip 2006 postów: 1989
Kiedy¶ by³a taka strona, dziêki której mo¿na rozbudowaæ drzewo genealogiczne rodziny. Chyba sporo ludzi z ca³ego ¶wiata z niej korzysta. Adresu teraz nie znam, ale pogrzeb trochê w Google. Swego czasu nawet pisa³ do mnie jaki¶ profesor z USA, który podejrzewa³ mnie o jakie¶ rodzinne powi±zania
To taki najprostszy trop jaki przychodzi mi do g³owy. Pó¼niej, jakby mieæ jaki¶ punkt zaczepienia, to mo¿e jakie¶ akta chrztu, ¶mierci czy zawarcia ¶lubu w ko¶cio³ach mog³yby daæ wiêcej informacji?
Post dodany: |1 Lis 2009|, 2009 19:04
Data rejestracji: 11 Pa¼ 2007 postów: 1396
W³a¶nie - ko¶cio³y a poza tym urzêdy stanu cywilnego
Post dodany: |2 Lis 2009|, 2009 10:38
| przem_as napisa³/a | Kiedy¶ by³a taka strona, dziêki której mo¿na rozbudowaæ drzewo genealogiczne rodziny. Chyba sporo ludzi z ca³ego ¶wiata z niej korzysta. Adresu teraz nie znam, ale pogrzeb trochê w Google. Swego czasu nawet pisa³ do mnie jaki¶ profesor z USA, który podejrzewa³ mnie o jakie¶ rodzinne powi±zania |
http://www.google.pl/sear...lient=firefox-a - to która¶ z tych stron? Do okresu koñca I wojny ¶wiatowej mniej wiêcej ju¿ wiem. Ciekaw jestem, czy w ko¶cio³ach czy urzêdach cywilnych bêd± jakie¶ dokumenty sprzed wojny.
Post dodany: |2 Lis 2009|, 2009 14:09
Data rejestracji: 22 Lip 2006 postów: 1989
Mówi±c szczerze, nie pamiêtam która to by³a strona. Nie wiem czy angielskojêzyczne bêd± dobrym rozwi±zaniem. Pewnie trzeba by szukaæ na ka¿dej z tych popularniejszych stron. S±dzê, ¿e takie przedwojenne dokumenty mog± byæ w ko¶ciele, na przyk³ad w moim rodzinnym ko¶ciele s± jakie¶ XVIII-wieczne dokumenty, które zachowa³y siê bez problemu
Post dodany: |2 Lis 2009|, 2009 14:15
Data rejestracji: 08 Kwi 2008 postów: 816
Je¶li uda Ci sie doj¶æ dalej ni¿ 3 pokolenia to bêdziesz wielkim szcze¶ciarem  Na pocz±tku najlepiej popytaæ najstarszych cz³onków rodziny - ile wiedz±, wtedy Ty bêdziesz wiedzia³ gdzie szukaæ dalej. By³a mowa o ko¶cio³ach, mniej jednak na uwadze fakt, ¿e np. Twój pradziadek móg³ pochodziæ gdzie¶ z Lwowa, Litwy, Turcji co siê moze wydawaæ do¶æ komiczne ale tak jest bardzo czêsto.
Takie badania zwykle trwaj± d³ugo i s± do¶æ kosztowne wiêc ¿yczê powodzenia
Post dodany: |2 Lis 2009|, 2009 19:26
Data rejestracji: 02 Pa¼ 2005 postów: 958
je¶li wiesz, gdzie kto¶ z twojej rodziny mieszka³, np 100 lat temu mo¿esz zerkn±æ do archiwum budowlanego lub archiwum pañstwowego w danym mie¶cie, we Wroc³awiu ciekawych info dowiedzieæ siê mo¿na ze starych adressbuchów (czytelnia na piasku)
nie czytam i nie odpowiadam na pytania zadawane poprzez pw!
proszê nie spamowaæ mi skrzynki! bo nie znam siê na ¿artach!

Profil PW www
»wiêcej
Opis: histeryk sztuki
Post dodany: |4 Lis 2009|, 2009 22:12
| lemon napisa³/a | Twój pradziadek móg³ pochodziæ gdzie¶ z Lwowa, Litwy, Turcji co siê moze wydawaæ do¶æ komiczne ale tak jest bardzo czêsto.
|
Bia³ystok, Jawor, Warszawa - tyle wiem, wiêc mogê wykluczyæ inne pañstwa
| dudu21 napisa³/a | je¶li wiesz, gdzie kto¶ z twojej rodziny mieszka³, np 100 lat temu mo¿esz zerkn±æ do archiwum budowlanego lub archiwum pañstwowego w danym mie¶cie, we Wroc³awiu ciekawych info dowiedzieæ siê mo¿na ze starych adressbuchów (czytelnia na piasku) |
Niestety mam tylko takie mgliste informacje jak wy¿ej (na razie)
Najstarszych cz³onków rodziny wielu nie zosta³o, ale popytam (choæ to faktycznie d³ugo potrwa, bo tylko w weekendy jako tako mogê siê gdzie¶ wybraæ).
Post dodany: |4 Lis 2009|, 2009 22:17
Data rejestracji: 11 Pa¼ 2007 postów: 1396
| _Mithrandir napisa³/a | | bo tylko w weekendy jako tako mogê siê gdzie¶ wybraæ |
No to trochê nie za fajnie, ¿e nie da siê przez telefon czy co¶ - czas trzeba oszczêdzaæ nie wiadomo ile to zajmie... Próbowa³e¶ ju¿ w ko¶cio³ach itp.? Tak my¶lê mo¿e nie tylko rodziny, ale spróbuj popytaæ najstarszych mieszkañców miast i wsi, w których Twoi krewni ¿yli/mogli ¿yæ Ja tak robi³am, kiedy potrzebowa³am informacji na temat osoby do¶æ wa¿nej zmar³ej kilkadziesi±t lat temu w mojej wiosce Nie s±dzê ¿eby Ciê przegoniono z psem choæ i tak mo¿e byæ ;P
Post dodany: |29 Mar 2011|, 2011 12:10
Data rejestracji: 29 Mar 2011 postów: 11
Przede wszystkim nale¿y zacz±æ od zebrania danych od rodziny - zacznij pytaæ rodziców i dziadków. Pytaj o daty (przynajmniej rok) urodzenia dziadków, pradziadków, miejsce urodzenia/ chrztu, nazwiska panieñskie. Mo¿e uda te¿ Ci siê zobaczyæ jakie¶ pami±tki rodzinne, papiery, zdjêcia itd. Jak ju¿ zbierzesz najbardziej szczegó³owe dane zacznij od Ko¶cio³ów, prowadzone s± tam ksiêgi chrztów/ ma³¿eñstw. Mo¿na równie¿ poszukaæ jakiego¶ archiwum okolicznego, czy nie mam tam danych np. o zapisach notarialnych itd.
Powodzenia
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|